Wie februari zegt, zegt start van het wielervoorjaar. Wie start van het wielervoorjaar zegt, zegt Sporza Wielermanager. Het massale puzzelen is weer begonnen. Overal in Vlaanderen ontstaan discussies over welke renners best wel en niet in je team op te nemen. Zoals in elke editie van de wielermanager zullen er hartverscheurende keuzes gemaakt moeten worden. Tussen de zestien prijzige toppers met een waarde van 8 tot en met 12 miljoen lijken een aantal zekerheden te staan, maar toch ook een aantal twijfelgevallen. Wij wikken en wegen.
Geen enkele tactiek laat het toe om Wout van Aert (12M) uit je ploeg te houden. Zowel in 2021 als 2022 verzamelde de Kempenaar de meeste punten van alle renners in de klassieke wielermanager. Dit jaar rijdt hij zes klassiekers: Strade Bianche, Milaan-Sanremo, E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Kansen genoeg om wederom aan een hoog puntentotaal te komen. Zeker voor Van Aert die zelden of nooit teleurstelt. Als hij de vorm van deze winter aanhoudt of zelfs nog een stukje beter wordt, dan gaat hij scoren. Dat staat vast.
Ook zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel (12M) lijkt een zekerheid, maar zijn programma doet toch heel wat wielermanagers twijfelen. Hij rijdt namelijk alleen maar de Strade Bianche, Milaan-San Remo, E3 Saxo Classic, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Eén klassieker minder dan Van Aert, met andere woorden. In onze poll op Instagram gaf 31 procent van de wielermanagers aan Van der Poel niet in hun team te zullen opnemen. Enigszins verrassend. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de podcast Kopman gaf prijsbepaler Hannes Tahon aan dat een keuze tussen Van Aert en Van der Poel zich misschien wel opdringt, omdat ze in tegenstelling tot vorig jaar even duur zijn. Wij denken eerder dat de Nederlander een must is voor je team. Benieuwd wat de wielermanagers op 25 februari zullen beslissen: to Van der Poel or not to Van der Poel …
Van Aert en Van der Poel komen elkaar dit voorjaar in vijf klassiekers tegen. Foto: Getty Images
Tadej Pogacar (11M) toonde bij zijn seizoensdebuut in de Clasica Jaen Paraiso Interior klaar te zijn voor het komende voorjaar. De Sloveen schudde op Spaanse gravelwegen meteen een solo van 40 kilometer uit de benen. De tegenstand is gewaarschuwd. Ze zullen in 2023 andermaal een vette kluif hebben aan de Sloveen, op alle terreinen. Pogi rijdt een mooie mix van Italiaanse, Vlaamse en Ardense koersen. Hetzelfde programma als vorig jaar, maar dan met Luik-Bastenaken-Luik erbij. Als je weet dat het fenomeen overal kan winnen, selecteer je hem best in je ploeg.
Houd ook Tom Pidcock (9M) maar in de gaten. Na een puike winter verdedigde hij zijn wereldtitel in het veld niet. Dat doe je niet zomaar. Dan ben je een man met een missie. Hij zal niet in elke klassieker op het podium staan, maar zou zomaar eens een monument kunnen winnen. Pidcock is meester in specifieke doelen stellen om ze vervolgens met glans te behalen. De Brit kost nu zelfs een miljoentje minder dan vorig jaar, terwijl hij maar liefst negen klassiekers gaat rijden. Daar weten ongetwijfeld veel wielermanagers wel raad mee.
Van een neoprof naar een vaste waarde in het peloton, van 3 miljoen naar 8 miljoen op wielermanager. Het is op één jaar tijd enorm snel gegaan voor Arnaud De Lie (8M). Wat begon de Waal van Lotto-Dstny ongelooflijk sterk aan het seizoen, met twee ritoverwinningen in de Ster van Bessèges . Zowel op het vlakke als op korte en langere beklimmingen toonde hij zijn talent en hoogvorm. De Lie is iemand waar je niet omheen kan voor de klassieke wielermanager, want iedereen gaat hem nemen. Althans, zo zou je denken. Even een kleine kanttekening. Meerdere renners hebben een prijskaartje van 8 miljoen gekregen, dus het is een moeilijkere knoop om door te hakken dan wanneer hij een miljoentje minder zou gekost hebben. Verder heeft De Lie zopas besloten om niet Le Samyn, maar de Omloop Het Nieuwsblad te rijden. Ook Kuurne-Brussel-Kuurne, Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Brabantse Pijl staan op zijn programma. De grote vraag is of hij het op deze leeftijd in de grote klassiekers al gaat waarmaken. Een prijskaartje van 8 miljoen vereist keer op keer een goed resultaat. Eén uitschieter is niet voldoende. Binnen De Lead-Out nemen de twijfels toe …
De prijs van Biniam Girmay (8M) is eveneens van 3 naar 8 miljoen gestegen. De wielermanagers die hem vorig jaar al in hun ploeg hadden, rekenden zich rijk. Dit voorjaar rijdt het toptalent uit Eritrea een uitgekiend programma (Milaan-Sanremo, E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Amstel Gold Race). In elke klassieker kan hij op papier op het podium staan. Hij toonde zijn goede benen al met een overwinning in Valencia en ereplaatsen in Mallorca. Intermarché-Circus-Wanty zit in zeer goede flow en heeft naast Girmay zelf een uitstekende klassieke ploeg in de breedte. Misschien is Bini wel een grotere zekerheid dan De Lie, nu die laatste Le Samyn uit zijn schema heeft geschrapt.
Jumbo-Visma is zoals jullie weten veel meer dan Van Aert alleen. Als de Nederlandse formatie de telkens maar stijgende lijn van de voorbije jaren wederom doortrekt, dan gaan ze de rest in de klassiekers wegblazen. Dylan Van Baarle, Christophe Laporte, Jan Tratnik … Namen om van te smullen! En dan heb je daar ook nog ene Tiesj Benoot (8M) rondfietsen. Naast het feit dat hij bij Jumbo-Visma opnieuw blinkt in zijn vel, maakt zijn programma hem interessant voor je wielermanagerploegje. Met de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Strade Bianche, E3 Saxo Classic, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik rijdt hij maar liefst vijf klassiekers die ploegmaat Van Aert niet rijdt. De Gentenaar is geen veelwinnaar, maar wie weet haalt hij dit voorjaar nog eens een dikke vis binnen. En sla jij je slag op wielermanager!
Ten slotte is het uitkijken naar wie zich tot beste sprinter van het voorjaar kroont. Jasper Philipsen (8M) staat volgens ons op kop bij de bookmakers. De Vlam van Ham wil niet alleen zijn snelle benen in de sprintklassiekers tonen, maar ook in de kasseiklassiekers. Als hij er op dat terrein eveneens in slaagt om resultaten neer te zetten, dan gaan we versteld staan van zijn puntentotaal. Wat dan te denken van Fabio Jakobsen (8M) en Tim Merlier (8M), tegenwoordig ploegmaats bij Soudal-Quick-Step? Wij van De Lead-Out zijn bevreesd dat ze te veel in elkaars vaarwater komen en zo elk een vrij beperkt klassiek programma toegewezen krijgen. Ieder de helft van de sprintklassiekers, om het cru te stellen. Op die manier zullen ze elkaar op voorhand al veel punten afsnoepen. Het is wachten op de bekendmaking van hun definitieve programma’s. Wordt vervolgd …
__________________________________________________________________________________
Comments