top of page

Gehoord in Kopman: oppermachtig Jumbo-Visma en de nieuwe Alaphilippe

Bijgewerkt op: 19 feb.

Een nieuw voorjaar, een nieuwe Sporza Wielermanager, een nieuwe aflevering van Kopman. Als de koers even voorspelbaar was, zouden we momenteel niet met zijn allen dag en nacht het hoofd breken over onze wielermanagerploeg. Gelukkig is het Vlaamse koersverloop zo grillig als het Vlaamse weer, en zitten alle wielermanagers momenteel dus met vragen. In Kopman trachtten onze kenners die te beantwoorden. Hier een aantal interessante fragmenten uit de eerste aflevering aan de hand van vier vragen.


1. Hoe komt dat het budget met 10M werd verhoogd?


Het was een van de eerste dingen die iedereen meteen was opgevallen toen het spel online kwam: het budget waarmee je je ploeg kan samenstellen bedraagt 120M in plaats van 110M. “Komt dat door de inflatie?”, vroeg Tess Elst zich af. “Dat is eigenlijk een beetje per ongeluk gebeurd. We dachten op de redactie dat het altijd 120M was geweest: 120M gedeeld door twintig renners is 6M gemiddeld per renner. Maar plots zagen we in het spel van vorig jaar 110M staan en dachten we: hier klopt iets niet”, verrast waardebepaler Hannes Tahon zijn podcastgezellen.


Toch blijft Hannes achter de budgetkeuze staan: “Ik denk dat de waardes in het algemeen iets hoger liggen, vooral omdat de subtop net onder de grote mannen wat verbreed is. En ook bij de kleintjes zul je geen Paret-Peintre aan 2M meer terugvinden. Bij de renners van 2M en 3M zul je toch heel goed moeten zoeken dit jaar. Ik denk dat de ruwe diamanten net iets duurder zijn.”


2. Welke (sub)toppers springen in het oog?


Vorig jaar kreeg Wout van Aert een duurder prijskaartje dan zijn rivaal Mathieu van der Poel. Dit jaar plaatste Hannes de twee kampioenen opnieuw op gelijke hoogte. “Ik kon niet één iemand duurder maken dan de andere. Vorig jaar was dat wel zo, maar toen waren er veel twijfels rond Van der Poel die geblesseerd was en nog geen vast programma had. Ik denk dat mensen dit jaar een keuze gaan moeten maken tussen de twee.” Met dat laatste is onze Brett Luijs het niet eens. “Dat ga ik toch niet riskeren, denk ik.”


Onder de crème de la crème zit doorgaans een stevige taart die niet mag inzakken. Welke namen van subtoppers lijken het meest interessant? Hannes zoekt het voornamelijk bij één ploeg: “Jumbo-Visma is het sterkste blok; Dylan Van Baarle, Tiesj Benoot en Christophe Laporte hebben dan ook een stevig prijskaartje. Je moet kijken naar welke koersen zij rijden die Van Aert niet rijdt, dan weet je dat ze daar vrij spel krijgen. Benoot vind ik bijvoorbeeld heel interessant, want die rijdt vijf koersen die Van Aert niet rijdt. En Van Baarle zie ik al toeslaan in het openingsweekend. Ik denk dat die mannen in blok iedereen weer gaan wegblazen, daar bestaat geen twijfel over.”


"Ik denk dat Jumbo-Visma in blok iedereen weer gaat wegblazen. Daar bestaat geen twijfel over" - Hannes Tahon

Een renner waar niet zoveel over gepraat wordt, is Julian Alaphilippe. Hij zakte stevig in waarde, van 11M naar 9M. Is de tweevoudige wereldkampioen geen interessante optie meer voor wielermanagers? “Na vorig jaar ervaart de Fransman extra druk van Patrick Lefevere. Alaphilippe is een gevoelsmens, dus dat kan goed uitpakken maar ook net heel slecht. Bovendien focust hij nu op de Vlaamse koersen en minder op de Ardennen, wat nefast zal zijn voor zijn puntentotaal”, voorspelt Hannes. “Ik ben niet geneigd om hem te nemen, er komt geen masterplan Alaphilippe dit jaar”, voegt Tess daaraantoe.


3. Werden er interessante donkere paarden gespot?


“Ik vind het opvallend dat Mads Pedersen ‘maar’ 7M kost”, zegt Brett. “Hij heeft een aantrekkelijk profiel. Hij is kattenrap, maar wel heel wisselvallig natuurlijk.” Gilles Liesenborghs staat zijn kompaan van De Lead-Out bij: “Nu is hij even duur als Pascal Ackermann bijvoorbeeld. Dat is toch een niveauverschil.” Maar Hannes gelooft wel in die laatste: “Ackermann gaat weer veel Vlaamse sprintkoersen rijden. Ik heb hem ook bezig gezien in de Saudi Tour en zelfs bergop was hij heel goed.”


Een andere kattenrappe renner en wielermanagerfavoriet Hugo Hofstetter werd wel een miljoentje duurder, tot spijt van zijn grootste fan Tess: “Daar valt niet meer over te praten, Hannes?” Maar helaas, de waardebepaler had genoeg redenen om de Fransman op te waarderen. “In die Vlaamse sprintkoersen gaat hij gewoon weer een puntenpakker zijn. Dat is bijna een zekerheid voor jullie teams. Al ga ik hem zelf wel niet nemen.”


Nieuwsgierig als ze zijn leggen de experten uit Kopman graag hun oor te luister bij iemand uit het peloton. Deze keer is publieksfavoriet van vorig jaar Laurenz Rex de telefoongast. Als renner van Intermarché-Circus-Wanty heeft hij de voorbereiding met heel wat interessante profielen doorgemaakt. Heeft hij nog tips voor de wielermanagers? “Ik denk dat Biniam Girmay een grote rol gaat spelen in de klassiekers. Een even grote rol als Mike Teunissen trouwens, die focust op het voorjaar en zich heel goed voelt in de ploeg. Hij zal dit seizoen nog een keer echt uitblinken in de klassiekers.”


4. Fladderen er ook dit jaar witte merels rond?


“Die moet je vooral bij de sprinters zoeken dit jaar”, zegt Hannes. Hij noemt er ook meteen eentje: Samuel Watson. “Hij heeft een heel goede sprint, houdt van het Vlaamse werk en was heel goed in de Ster van Bessèges. Bij Groupama-FDJ kan hij à la Jake Stewart in zijn neoprofjaar wel eens op het podium van een koers belanden. Met Stewart gaat het bovendien niet goed en ook Arnaud Démare ligt momenteel niet in de hoogste schuif. En hij rijdt een mooi programma.”


Binnen dezelfde ploeg heeft Gilles nog een piepkuiken, maar potentieel witte merel, genoteerd. “Romain Grégoire is ook wel een flandrientype. Die ploeg zit vol neoprofs die regelmatig hun gang zullen mogen gaan. Ik denk dat er wel een keer een top 20-notering inzit voor Grégoire.” Hannes beaamt: “Hij zou in zijn eerste Waalse Pijl meteen top 10 kunnen rijden zoals David Gaudu. Of zelfs Luik-Bastenaken-Luik, je weet nooit. Grégoire is echt een supertalent, de nieuwe Alaphilippe.”


Tot slot nog twee uitsmijters: “Een snelle man met inhoud: bij Intermarché is er een masterplan met Hugo Page” en “Jonathan Milan is een beest, hij kan de Girmay van dit seizoen worden."


Doe er je voordeel mee.


LEES OOK. Onze Grote Tips (deel 1): De toppers (8M-12M) doorgelicht

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

5.553 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page