top of page

"Schrijf maar op: een grote zege voor Welsford en een monument voor Tratnik"


In de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen zetten wij ons om beurten even op kop, met de neus in de wind, om een hele resem boude voorspellingen te doen. Krijgen we de wind van voren of blijkt onze glazen bol voor een keer waarachtig? Only time will tell. Deze week: Brett Luijs.


Welke renners hebben al indruk gemaakt in het seizoensbegin?


The next big thing is nu al een big thing geworden. Vergeet de 3 miljoentjes die je vorig jaar nog maar moest spenderen om Arnaud De Lie binnen te halen in je ploeg. Met drie zeges op vijf koersdagen ogen de statistieken van de Ardeense boerenzoon in 2023 indrukwekkend. De Lie rijdt rond aan een gemiddelde van een zege om de zes koersdagen. Ronduit impressionant.


Sam Welsford – bekend bij de wielermanagers door zijn derde plaats in de Scheldeprijs en zijn vierde plek in de Bredene Koksijde Classic – verdient hier ook een vermelding. De 27-jarige Australiër won de twee laatste ritten in de Ronde van San Juan en klopte daar grote namen als Fabio Jakobsen, Sam Bennett en Fernando Gaviria. Volgens mij zet hij dit seizoen de stap naar een grote klassieke zege.


LEES OOK. De voortuiblik van Karel: “Uitkijken naar Pogacar die iedereen oppeuzelt en de allereerste sprinttrein van Movistar”


De Lie was oppermachtig in de Ster van Bessèges. Foto: Getty Images


Welke zege mogen we nu al opschrijven?

Ik ga uitpakken met een wel heel onverwachte voorspelling: Soren Kragh Andersen wint de GP Samyn. De Deense hardrijder maakt echt een doel van de Waalse kasseienkoers en is alleen daarom al het overwegen waard. Volgens mij zal hij dit seizoen zelfs de sleutel tot succes vormen in de Sporza Wielermanager.


De tweevoudige Tourritwinnaar heeft maar liefst acht voorjaarskoersen op zijn programma staan, waaronder ook de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Reken daarbij ook nog eens de teampunten die hij via Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen kan verdienen en u weet dat Soren Kragh Andersen een must have vormt in uw team.


Welke transfer zal het beste uitpakken?

Iedereen praat over de transfers van Christophe Laporte en Dylan van Baarle naar Jumbo-Visma. Bij de Nederlandse supermarktploeg hebben ze volgens mij weliswaar nog een betere zet gedaan door Jan Tratnik weg te halen bij Bahrain-Victorious. De 32-jarige Sloveen is in staat om een monument te winnen.

"Iedereen praat over Laporte en Van Baarle, maar Tratnik is ook in staat om een Monument te winnen"

Velen zijn wellicht al vergeten dat niet Mathieu van der Poel of Tadej Pogacar, maar Jan Tratnik vorig jaar als eerste bovenkwam op de tweede passage van de Paterberg in de Ronde van Vlaanderen. Zelfs latere winnaar Van der Poel kon zijn spoor even niet volgen. Tratnik is een alleskunner die in de Vlaamse koersen zijn kansen kan opofferen voor Wout van Aert, in de Ardennen zich wegcijfert voor Primoz Roglic en in de grote rondes de locomotief van Jonas Vingegaard kan zijn. Een toptransfer dus.


LEES OOK. De voortuiblik van Gilles: "Een knotsgekke Tour met drie protagonisten en de tweede jeugd van een vergeten Tsjech"Wie wordt de revelatie van het seizoen?

Ik kijk reikhalzend uit naar het prijskaartje van Samuel Watson. De 21-jarige Brit van Groupama-FDJ rijdt met de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Nokere Koerse en Dwars door Vlaanderen voorlopig een aantrekkelijk voorjaarsprogramma.


Zijn ereplaatsen in het vorige seizoen ogen alvast veelbelovend: vijfde in de Tro Bro Léon, drie keer een toptiennotering in de Tour of Britain en tweede op het Brits kampioenschap bij de profs na ene Mark Cavendish. Het zou me niet verbazen als dit goudhaantje dit seizoen al een podiumplaats weet te behalen in een semi-klassieker.


LEES OOK. De vooruitblik van Matthijs: “Omloop voor Campenaerts, Pidcock pakt monument en Mohoric wereldkampioen”

 

Blijf ons zeker volgen via Facebook, Twitter en Instagram voor meer boude voorspellingen, tips & tricks in aanloop naar het nieuwe wielerseizoen.

6.109 weergaven0 opmerkingen
bottom of page