top of page

“Omloop voor Campenaerts, Pidcock pakt monument en Mohoric wereldkampioen”

Bijgewerkt op: 1 feb. 2023

In de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen zetten wij ons om beurten even op kop, met de neus in de wind, om een hele resem boude voorspellingen te doen. Krijgen we de wind van voren of blijkt onze glazen bol voor een keer waarachtig? Only time will tell. Deze week: Matthijs Scheelen.



Welke overwinning mogen we nu al opschrijven?


Ondanks twee lekke banden en een val eindigde een beresterke Victor Campenaerts vorig jaar knap vijfde in de Omloop Het Nieuwsblad. Tijdens de stage van Lotto-Dstny in Spanje heeft hij duidelijk laten verstaan zijn zinnen gezet te hebben op de openingsklassieker. We weten allemaal wat er kan gebeuren als Vocsnor ergens vol voor gaat… Het opent in ieder geval perspectieven dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel niet zullen deelnemen. Andere toppers die op 25 februari in ’t Kuipke in Gent wel aan de start staan, willen pas later in het voorjaar hun absolute topvorm te pakken hebben. De nieuwe wind door de Lotto-ploeg en de degradatie uit de World Tour zouden bevrijdend moeten werken. Als Victor samen met zijn ploegmaats op stage in de drank gevlogen is ter bevordering van de teamgeest, dan zie ik het niet meer mislopen. Victor Campenaerts wint de Omloop!


Wie krijgt de grootste prijsstijging in Sporza Wielermanager 2023?


Ik treed mijn gerenommeerde collega Karel Naulaers bij: Biniam Girmay en Arnaud De Lie. 2022 was het jaar van hun doorbraak. Ze behaalden voor een prijskaartje van drie miljoen respectievelijk maar liefst 131 en 88 punten. Ik hoef je niet te vertellen dat ze in 2023 niet meer voor een appel en een ei in je wielermanagerploeg geraken. Schrijf de uiterst gemotiveerde en nog maar 20-jarige De Lie op voorhand maar op voor koersen als Le Samyn en Nokere. Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem behoren ook al tot de mogelijkheden. Wie weet zelfs Milaan- San Remo…


De twee jaar oudere Girmay wil na zijn overwinning in Gent-Wevelgem vorig jaar scoren in de monumenten. Karel vreest dat de Eritreeër bij Intermarché-Circus-Wanty niet goed omringd zal zijn in de klassiekers, maar die mening deel ik niet. Ze hebben het vertrek van onder andere Alexander Kristoff, Quinten Hermans, Andrea Pasqualon en Tom Devriendt uitstekend opgevangen. Mike Teunissen heeft bij Jumbo-Visma bewezen het Vlaamse werk goed te verteren. Met zijn sprint na een lastige koers kan hij perfect als schaduwkopman fungeren. De Belgische aanwinsten Arne Marit, Rune Herregodts en Laurenz Rex hebben nu al meer dan voldoende inhoud om Girmay in de finale af te zetten. Reken maar dat Hilaire de jonkies boven zichzelf zal doen uitstijgen. Rui Costa en Liliane Calmejane kunnen zich dan weer uitleven op heuvelachtige terreinen. Voor mij is Intermarché-Circus-Wanty één van de blokken om in de gaten te houden in het klassieke voorjaar. Rui Costa en Kobe Goossens hebben in Mallorca alvast de toon gezet.


Pidcock verdedigt zijn wereldtitel veldrijden niet. Dan ben je een man met een missie. Ik zie hem een monument winnen.

Verder zullen Magnus Sheffield en Ben Turner, twee jonge diamanten van Ineos-Grenadiers, geen 2,5 miljoen meer kosten. Het klassieke voorjaar van 2022 was een succes voor beiden. De nog maar 20-jarige Sheffield won de Brabantse Pijl, terwijl de 23-jarige Turner daar vierde werd en ereplaatsen liet noteren in Dwars door Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dat leverde hen op Sporza Wielermanager respectievelijk 81 en 90 punten op. Heel het klassieke compartiment van Ineos-Grenadiers oogt geweldig: Kwiatkowski, Ganna, Narvaez, Connor Swift... Dan heb ik kopman Tom Pidcock nog niet eens genoemd. Hou hem maar in de gaten. Na een puike winter verdedigt hij zijn wereldtitel in het veld niet. Dat doe je niet zomaar. Dan ben je een man met een missie. Hij zal niet in elke klassieker op het podium staan, maar ik zie hem in het voorjaar een monument winnen. Pidcock is meester in specifieke doelen stellen om ze vervolgens met glans te behalen. Wie weet piloteert een herboren Laurens De Plus de Brit naar een delirium in de Ardennen? Het zou zomaar kunnen. Wat een weelde, wat een weelde.


2023 wordt het jaar van...


Wout van Aert en Jumbo-Visma. Wout blinkt na een prachtige crosswinter in zijn vel. Als hij volgende week in Hoogerheide wereldkampioen wordt ten koste van Mathieu, dan zal hij nog een paar procentjes beter zijn in het voorjaar. Al is het maar mentaal. Jumbo-Visma heeft niet alleen de sterkste kopman in de klassiekers, maar ook het sterkste blok. De Nederlandse formatie is door de transfers van Dylan Van Baarle en Jan Tratnik alleen maar beter geworden.


Het behoort zomaar tot de mogelijkheden dat Laporte Milaan-San Remo, Van Baarle de Ronde van Vlaanderen en Van Aert Parijs-Roubaix wint.

In tegenstelling tot mijn eveneens gerenommeerde collega Gilles Liesenborghs zie ik iemand als Van Baarle niet als een vloek voor Van Aert. De Belgische tandem Van Aert-Benoot heeft van Jumbo-Visma tijdens de winterstages ongetwijfeld opnieuw een hecht blok gemaakt. Ze zullen wederom voor mekaar door het vuur gaan. In 2023 zie ik een 1-2-3’tje zoals in de eerste etappe van Parijs-Nice of een coup zoals in de negentiende etappe in de Tour nog wel eens gebeuren. Wie weet zelfs in een klassieker. Het behoort zomaar tot de mogelijkheden dat Laporte Milaan-San Remo, Van Baarle de Ronde van Vlaanderen en Van Aert Parijs-Roubaix wint. Al is daarvoor altijd wel meeval nodig. La Primavera blijft ietwat een loterij en in Parijs-Roubaix lonkt achter elke steen gevaar.


Zien we dit beeld uit Parijs-Nice 2022 dit jaar ook in de klassiekers? (Foto: Jumbo-Visma)


Wie wordt de revelatie van 2023?


Ik hou Lennert Van Eetvelt met argusogen in de gaten. De 21-jarige neoprof van Lotto-Dstny heeft met een tweede en derde plaats in Mallorca zijn entree bij de grote jongens alvast niet gemist. In barre weersomstandigheden nota bene. Van Eetvelt komt niet uit het niets, want bij de jeugd liet hij regelmatig van zich horen. Overwinningen en ereplaatsen in verschillende rittenkoersen, tijdritten en Waalse klassiekers waren zijn deel. Wie weet krijg hij dit jaar hier en daar een kans in de Italiaanse klassiekers of in de Ardennen om zijn rekening op Sporza Wielermanager te openen.


Lennert Van Eetvelt (rechts) heeft zijn profdebuut met een tweede en derde plaats in Mallorca niet gemist. (Foto: Photo News)


Verder heb ik nog een aantal talenten in mijn notitieboekje gezet. De 21-jarige Hugo Page bijvoorbeeld. De Fransman van Intermarché-Circus-Wanty is het seizoen degelijk begonnen met enkele ereplaatsen in Australië. Hij vergelijkt zichzelf met Van der Poel en heeft laten verstaan te willen schitteren in het Vlaamse werk. Ook de 22-jarige Kim Heiduk heeft in zijn tweede profjaar al enkele ereplaatsen laten optekenen Down Under. De Duitser is één van de jonge snaken binnen het sterke blok van Ineos-Grenadiers. Hij kan meerdere terreinen aan en gaat kansen krijgen in de komende klassiekers. Hou verder ook Casper Van Uden in het oog. De Nederlander won vorig jaar twee ritten en het puntenklassement in de Ronde van de Toekomst en werd bij de profs al vierde in de Scheldeprijs, dit na ploegmaat Sam Welsford. Deze heeft zopas op zijn beurt zijn rekening geopend in de Ronde van San Juan. Team DSM snakt opnieuw naar succes. Waarom niet met deze twee sprintbommen?


Welke transfer zal het slechtst uitpakken?


Mark Cavendish naar Astana Qazaqtan. Neen, ik geloof niet dat de 37-jarige Brit de topprestaties nog aaneen gaat rijgen bij de troepen van Aleksandr Vinokoerov. Cav heeft op zijn leeftijd meer dan ooit een warm nest en een uitstekende lead-out nodig. Bij Quick-Step was dat het geval, bij Astana niet. De Kazakse formatie heeft een barslecht seizoen achter de rug. Dit jaar lijkt er weinig beterschap op komst. Zoals we weten, durft het om de paar maanden ook wel eens te rommelen binnen de ploeg. Cees Bol werd aangetrokken om als loods te fungeren, maar de Nederlander zal mijns inziens nog serieus wat boterhammen moeten eten om in de buurt te komen van lead-outs als Renshaw, Richeze of Morkov.


Welke transfers vielen je nog op?


Bob Jungels is deze winter van AG2R-Citroën naar Bora-Hansgrohe verkast. De 30-jarige Luxemburger weet met een ritzege in de Tour weer wat winnen is en wil bij zijn nieuwe ploeg opnieuw regelmaat in zijn resultaten krijgen. Een resem Vlaamse en Waalse klassiekers staan alvast op zijn programma. Ik heb het gevoel dat hij zijn enorme potentieel nog niet helemaal benut heeft. Wie weet wordt 2023 zijn jaar. In zijn tijd onder de vleugels van Patrick Lefevere heeft hij met Luik-Bastenaken-Luik (2018) en Kuurne-Brussel-Kuurne (2019) alvast geleerd hoe je klassiekers moet winnen.



Wat Soudal-Quick Step betreft, is het koffiedik kijken. Ze hebben Tim Merlier en Casper Pedersen aangetrokken. Met ook Fabio Jakobsen aan boord komen de sprintklassiekers wel goed. De kasseiklassiekers worden een ander paar mouwen. Lefevere wil op termijn met Remco Evenepoel de Tour winnen en is daarvoor meer en meer een klimmersploeg aan het samenstellen. Dat gaat natuurlijk ten koste van de klassieke kern. Jumbo-Visma heeft Soudal-Quick Step ondertussen onttroond als beste ploeg, de kern van Ineos-Grenadiers lijkt op papier niet meer te moeten onderdoen en ook Alpecin-Deceuninck en Intermarché-Circus-Wanty hebben mede door versterkingen een serieuze stap vooruitgezet. De gevestigde namen zullen het dit jaar moeten waarmaken voor Soudal-Quick Step. Vandaar dat Lefevere Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen waarschijnlijk al goed op scherp heeft willen zetten. “Als je betaald wordt zoals Julian, dan is dat om te presteren”, klonk het onder andere.


Naar welke koersen kijk je het meeste uit?


Zondag 2 april 2023 staat met stip in mijn agenda. Het deelnemersveld van de Ronde van Vlaanderen oogt indrukwekkend: Van Aert, Van der Poel, Pogacar, Pidcock, Alaphilippe, Asgreen, Girmay… Ik kan nog wel even doorgaan. Dat wordt likkebaarden. Zelf ga ik ter plaatse naar het WK veldrijden, de Omloop Het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem kijken. Dat worden eveneens hoogdagen.


Uiteraard is elk jaar opnieuw uitkijken naar het WK wielrennen. Dit jaar vindt het WK al op zondag 6 augustus plaats in plaats van eind september. Geloof me, de kranten zullen op maandag 7 augustus het volgende schrijven: “Op een regenachtige dag in Glasgow hield niemand rekening met Matej Mohoric. Op 19 kilometer van de meet reed hij op kousenvoeten weg uit de groep der favorieten om naar de wereldtitel te soleren. De 28-jarige Sloveen wist met zijn emoties geen blijf.” De tegenstand is bij deze gewaarschuwd.


__________________________________________________________________________________


Blijf ons zeker volgen via Facebook, Twitter en Instagram voor meer boude voorspellingen, tips & tricks in aanloop naar het nieuwe wielerseizoen.



4.704 weergaven1 opmerking

1 comentário


Tuur Van Der Stricht
Tuur Van Der Stricht
01 de fev. de 2023

mannen sheffield is geen Brit maar een Amerikaan


Curtir
bottom of page