"UAE heeft de opvolger van Tadej Pogacar al in huis"
top of page

"UAE heeft de opvolger van Tadej Pogacar al in huis"


In de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen zetten wij ons om beurten even op kop, met de neus in de wind, om een hele resem boude voorspellingen te doen. Krijgen we de wind van voren of blijkt onze glazen bol voor een keer waarachtig? Only time will tell. Deze week: Brett Luijs.




Wie maakte dit seizoen al het meeste indruk op je?


Mads Pedersen (8M) zit half februari al aan vier zeges. De ex-wereldkampioen maakte net als in de voorbije jaren indruk in de Ster van Bessèges en trok de lijn door in de Tour de la Provence. De Deens van Lidl-Trek zou straks wel eens de grote uitdager van Mathieu van der Poel en Wout van Aert kunnen worden in de kasseiklassiekers.


Als Patrick Lefevere Gianni Moscon weer op de rails kan krijgen, heeft de Wolfpack-trein er een sterke wagon bij

Vorig jaar deed ik een gouden zet door hem in mijn ploegje te transfereren waarna hij me heel wat punten opleverde met ereplaatsen in Gent-Wevelgem (5de), Dwars door Vlaanderen (5de), De Ronde van Vlaanderen (3de) en Parijs-Roubaix (4de). Dit seizoen start hij sowieso in de basis bij de Stervende Zwanen.


Wie maakte de beste transfer?

“De voorjaarsklassiekers zijn mijn doel, daarna zien we wel.” Dat zinnetje van Gianni Moscon (4M) tijdens de ploegvoorstelling van Soudal – Quick-Step is me bijgebleven. De 29-jarige Italiaan trapte de voorbije jaren geen deuk in een pakje boter in de kleuren van Astana, maar krijgt bij de blauwhemden een nieuwe, laatste (?), kans om zijn carrière te herlanceren. Als Patrick Lefevere hem op de rails kan krijgen, heeft de Wolfpack-trein er in ieder geval een sterke wagon bij.



Gianni Moscon maakte deze winter de overstap naar Soudal - Quick-Step. Foto: Photonews


Welke zege mogen we nu al opschrijven?

In tegenstelling tot vorig jaar geen straffe uitspraken hier. Toen tipte ik Soren Kragh Andersen als winnaar van de GP Samyn als antwoord op deze vraag. De Deen had toen een doel gemaakt van de Waalse kasseiklassieker, maar eindigde uiteindelijk pas zesde. Gelukkig geloofde ik niet in mijn eigen straffe uitspraken en had ik hem niet opgenomen in mijn ploegje.


Dit jaar ga ik het dus iets braver aanpakken: Mathieu van der Poel (12M) wint de Ronde van Vlaanderen.  4-1-2-1-2, zie hier de uitslagen van Matje in Vlaanderens Mooiste. In de Vlaamse Ardennen kan de wereldkampioen zijn explosiviteit helemaal kwijt, dat zagen we vorig jaar nog op de Kruisberg. Wout van Aert kon toen niet volgen, Tadej Pogacar kon de aansluiting wel nog maken. Die eerste kan Van der Poel straks wel aan, die laatste is er niet meer bij. Ik noteer: +125 punten voor de Stervende Zwanen in de Sporza Wielermanager.



Wie wordt de revelatie van 2024?

Weet u nog wat u op 23 september 2022 rond 3 uur ’s nachts deed? Als wielermanagerverslaafde lag ik toen in mijn bed naar het WK wielrennen bij de junioren te kijken. De naam die ik toen al opschreef? Antonio Morgado (3M). Een Portugees supertalent dat in Wollongong veruit de beste man in koers was, maar de regenboogtrui toch aan de Duitser Emil Herzog moest laten. Sindsdien houd ik zijn Pro Cycling Stats-pagina nauwlettend in de gaten. Ik kan u verzekeren dat u dat dit seizoen ook zal doen.


Wout van Aert reed de voorbije jaren nooit meer Wielermanagerkoersen dan dit jaar, dat zal gevolgen hebben voor zijn puntentotaal

Morgado maakte al indruk in de Tour Down Under, maar zijn UAE-ploegmaat Isaac del Toro (3M) eiste de hoofdrol op in Australië. De eindwinst zat er niet in, maar de Mexicaan gaf wel zijn visitekaartje af. De neoprof maakte vorig jaar al indruk op mij met eindwinst in de Ronde van de Toekomst en zijn podiumplek in de Giro della Valle d’Aosta.


De toekomst van UAE lijkt met andere woorden ook na het tijdperk-Pogacar verzekerd. Met de 20-jarigen Morgado en Del Toro én ook de nog altijd maar 21-jarige Juan Ayuso hebben de Emiraten nu al drie potentiële opvolgers in huis. Marc Coucke zou zeggen: een weireldploegsje. 



Isaac del Toro won de tweede etappe in de Tour Down Under. Foto: Photonews


Wie wordt het puntenkanon?

Met een gemiddelde van 351 punten in de voorbije drie edities lijkt Wout van Aert (12M) ook nu weer de te kloppen man. Mathieu van der Poel (311 punten) komt nog enigszins in de buurt, maar mannen als Tadej Pogacar (232) en Tom Pidock (221) volgen al op ruime afstand.


Maar wordt het dit jaar niet veel moeilijker voor Van Aert om het puntenkanon te worden in de Sporza Wielermanager 2024, hij rijdt toch veel minder koersen? Niet, zo blijkt. Dit jaar staan er zeven voorjaarskoersen op zijn programma. Vorig jaar waren dat er amper vijf. In 2022 en 2021 waren dat er slechts zes. Van Aert reed de voorbije jaren nooit meer voorjaarskoersen dan dit jaar, en dat zal dus ook zijn gevolgen hebben voor zijn puntentotaal in de Sporza Wielermanager.


 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!


Doe mee aan onze minicompetities voor de wielermanager bij de mannen en de vrouwen en maak kans op prachtige prijzen van onze partners Kwaremont bier en Passion for Cycling.

5.370 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page