top of page
Foto van schrijverPierre Hulpiau

“Puntenpakker Pedersen wint zijn eerste monument en Kopecky zegeviert in haar droomkoers”

Bijgewerkt op: 13 feb.

In de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen zetten wij ons om beurten even op kop, met de neus in de wind, om een hele resem boude voorspellingen te doen. Krijgen we de wind van voren of blijkt onze glazen bol voor een keer waarachtig? Only time will tell. Deze week: Pierre Hulpiau.






Welke zege mogen we nu al opschrijven?

Easy, want wat kan Lotte Kopecky niet? Sprinten, dokkeren over kasseien, tijdrijden en sinds vorig jaar blijkt ook het hooggebergte haar niet af te schrikken. Een allround wereldkampioene dus. Beste wielermanagers, twijfelt er nog iemand om Kopecky in zijn of haar ploeg op te nemen? Indien wel, think again. Na haar knalprestaties van vorig jaar lijkt de honger van de kersverse wereldkampioene nog lang niet gestild te zijn. Naast het klassieke werk wil ze zich nu ook bewijzen in de heuvelklassiekers en het hooggebergte. Haar overwinning op Jebel Hafeet in de UAE-Tour doet ons alvast het beste verhopen. Wat mij betreft, mag ze ons dit jaar blijven verbazen. Maar één voorspelling wil ik hier nu al met enige zekerheid neerpennen: Lotte Kopecky wint op 6 april in de regenboogtrui haar droomkoers. In de Hel van het Noorden snelt ze als eerste over de meet op de Vélodrome André Pétrieux.


De eerste zege van het seizoen is al binnen voor Lotte Kopecky. (Foto: GettySport)


2024 wordt het jaar van…?

De hoop? De hoop dat we dit seizoen nog eens de good old Julian Alaphilippe aan het werk zien? Vorig jaar beleefden de wielermanagers, op een 11e plek in Milaan-Sanremo na, weinig plezier aan de Fransman. Maar dit jaar zou het wel eens anders kunnen zijn. “Geef mij nog één winter en ik zal bewijzen dat ik het nog kan”, waren de woorden van de Fransman aan het adres van Patrick Lefevere. Een straffe uitspraak, maar als er één ploeg is waar renners zich kunnen heruitvinden, is het wel bij Soudal Quick-Step. En geef toe: een Alaphilippe in topvorm zorgt toch altijd voor wat extra vuur in het peloton? Gewoon iets minder pech en dezelfde positieve ingesteldheid blijven behouden. Allez Loulou!

 

Al moet ik misschien iets realistischer zijn en op veilig spelen bij deze vraag.  Nog meer dan 2023 zal 2024 het jaar worden van de jeugd. Met onder meer Isaac del Toro, Paul Magnier, Finn Fisher-Black, Lennert van Eetvelt  & Laurence Pithie toonden de jonkies zich al vroeg op het seizoen. Een trend die zich ook in het verdere verloop van het wegseizoen zal blijven verderzetten. Beste wielermanagers, in 2024 wordt het zaak om als eerste the new big thing te scouten alvorens de rest ze ook ontdekt.


Welke transfer zal het beste uitpakken?

Ik moet mijn collega’s hier zeker bijtreden. De grote ploegen hebben hun werk prima gedaan. Zo versterkt Bora-Hansgrohe zich met Roglic en Welsford voor zowel het hooggebergte als het vlakke en verzekert Team Visma-Lease a Bike met de komst van Cian Uijtdebroeks hun toekomst voor het rondewerk.

 

Een transfer die zeker in dat rijtje thuishoort is die van Jonathan Milan naar Lidl-Trek. De Amerikaanse formatie is dit jaar hyper ambitieus en ook Milan zelf wil een stapje hogerop zetten. De 23-jarige Italiaan ontplofte vorig jaar al in de Giro bij Bahrain Victorious, maar komt bij Lidl-Trek in een veel sterkere ploeg terecht. De Italiaan krijgt er een eigen sprinttrein met onder meer de ervaren Edward Theuns aan zijn zij. Een aanpassingsperiode lijkt de Italiaan niet nodig te hebben. In Valencia schoot hij namelijk al meteen een eerste keer raak. De Tour komt nog iets te vroeg, maar in de ronde van zijn thuisland zal hij wel opnieuw mogen schitteren. Al is dat niet zijn enige doel. Ook in het klassieke voorjaar wil hij stappen maken. Hoe kan dat beter dan aan de zijde van Mads Pedersen en Jasper Stuyven? De sprintbom voelt zich duidelijk goed in zijn nieuwe ploeg en kan wel eens verrassen.


Milan gaf vorig jaar zijn visitekaartje af met de paarse puntentrui in de Giro. (Foto: Cor Vos)


Welke transfer zal het slechtst uitpakken?

In tegenstelling tot Yves Lampaert en Tim Merlier geloof ik veel minder in de wederopstanding van Gianni Moscon bij Soudal Quick-Step. Net zoals collega Matthijs Scheelen zijn twijfels heeft bij Landa, heb ik mijn twijfels bij de komst van de 29-jarige Italiaan. Moscon is namelijk al tijdje op de sukkel. Los van de tegenvallende prestatie vormt ook zijn gedrag vaak een probleem. Bij zijn nieuwe werkgever wil hij naar eigen zeggen opnieuw zijn oude niveau halen en Remco Evenepoel bijstaan in het rondewerk. Aan goede intenties geen gebrek, maar zal woelwater Moscon kunnen aarden in de roedel van The Wolfpack?


Welke ploeg is het meest verzwakt?

Vechten tegen degradatie uit de WorldTour, dat is de opdracht voor dit seizoen bij Astana. De Kazachse formatie heeft hiervoor een masterplan uitgetekend, “Plan Comeback kid Cav”. Na zijn trieste exit uit de Tour de France vorig jaar, krijgt Mark Cavendish een nieuwe kans om zijn sprookje een happy end te geven. Het mythische record van Eddy Merckx in de Tour staat op breken en daar wil Astana graag gebruik van maken. Geschiedenis schrijven met Cavendish én tegelijkertijd genoeg punten sprokkelen om in de WorldTour te blijven. Simpel toch?


Met de komst van onder meer Michael Mørkøv, Davide Ballerini & Rüdiger Selig beschikt de Kazachse formatie over enkele serieuze motoren in de sprinttrein van de The Manx Missile. Of dat genoeg is om hun masterplan te verwezenlijken, is nog maar de vraag. Zo lijkt de trein bij Bora-Hansgrohe toch iets sterker te zijn en is er met de opkomst van jonge spurtbommen als Milan en De Lie toch heel wat extra concurrentie bijgekomen voor de 38-jarige Brit.


Wie wordt de revelatie van 2024?

Voor het nieuwe seizoen ben ik heel benieuwd naar wat Milan Fretin voor stap voorwaarts kan zetten. De jonge Genkenaar mag zich dit seizoen voor het eerst bewijzen in een WorldTour-ploeg. Vorig jaar behaalde de Belgische sprinter al enkele knappe resultaten zonder echte sprinttrein bij Team Flanders-Baloise. Bij Cofidis mag de sprinter op extra steun rekenen, al zal hij in de pikorde wel een plekje achter Coquard staan. De nog maar 22-jarige renner bewees dit jaar in Australië dat hij heel wat in zijn mars heeft met een vierde plek in de Surf Coast Classic. Eéntje om zeker naar uit te kijken, want in België rijdt hij binnenkort een heel aantrekkelijk voorjaar, benieuwd of hij daar kan scoren.



Wie wordt hét puntenkanon van het voorjaar?

Hoogtestages? I don’t give a f*ck. Nee, Mads Pedersen doet het op zijn eigen manier. In plaats van eenzaam op een berg te vertoeven, geeft de Deen de voorkeur aan een vrije off season dicht bij familie en vrienden met naar eigen zeggen veel burgers, frieten en pizza's. Maar vergis u niet, van zodra het voorjaar nadert, heeft Pedersen maar één doel voor ogen…zoveel mogelijk winnen. Vorig jaar kende de Deen een topjaar en verzamelde hij heel wat punten voor de wielermanagers met enkele knappe resultaten: 6e in Milaan-Sanremo, 5e in Gent-Wevelgem, 5e in Dwars door Vlaanderen, 3e in de Ronde en 4e in Roubaix.

 


Of hij deze resultaten in 2024 kan herhalen? Ongetwijfeld. Bekijk gerust eens zijn wedstrijden van deze maand en u zal zien dat het al redelijk snor zit met het vormpeil van de Deen. Twee rondes, acht koersdagen, twee eindoverwinningen, vier etappezeges en twee keer tweede. Niet slecht, toch? De 28-jarige Deen is klaar om het vuur aan de schenen te leggen van de absolute toppers in de klassiekers. Om die paar procentjes te verbeteren nam hij in samenspraak met de ploeg voor het eerst ook een voedingscoach onder de arm. Schrijf maar op: Pedersen wint dit jaar zijn eerste monument!


Doe mee aan onze minicompetities voor de wielermanager bij de mannen en de vrouwen en maak kans op prachtige prijzen van onder andere onze partner Kwaremont bier (waarover later meer).



 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

5.942 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page