“Boerenjaar voor De Lie en in Zürich wacht regenboogtrui op Pogacar”
top of page

“Boerenjaar voor De Lie en in Zürich wacht regenboogtrui op Pogacar”

In de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen zetten wij ons om beurten even op kop, met de neus in de wind, om een hele resem boude voorspellingen te doen. Krijgen we de wind van voren of blijkt onze glazen bol voor een keer waarachtig? Only time will tell. Deze week: Matthijs Scheelen.





Welke zege mogen we nu al opschrijven?

Tadej Pogacar kiest ervoor om in het voorjaar enkel de Strade Bianche, Milaan-Sanremo, de Ronde van Catalonië en Luik-Bastenaken-Luik te rijden. De grootste doelen van het 25-jarige fenomeen op twee wielen volgen later op het seizoen: de combinatie Giro-Tour, de Olympische wegrit in Parijs (door het parcours in ietwat mindere mate) en … het wereldkampioenschap in het Zwitserse Zürich. Eind oktober vroeg HLN aan de Sloveen om één grote wens voor 2024 te onthullen: “Een leuke tijd beleven en die regenboogtrui van Mathieu van der Poel afpakken.” We weten allemaal wat er meestal gebeurt als Pogacar ergens een doel van maakt. Op het meest recente wereldkampioenschap in Glasgow werd hij knap derde achter de Nederlander en Wout van Aert. Het parcours in Zürich telt ongeveer 1300 hoogtemeters meer dan het Schotse parcours en zou hem dus nog een stuk beter moeten liggen. Naar het schijnt ziet de tegenstand nu al alle kleuren van de regenboog.

 

2024 wordt het jaar van…?

Boerenzoon Arnaud De Lie zal zijn ploeg Lotto Dstny een boerenjaar bezorgen. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat de stier een vette klassieke vis zal binnenhalen. En wie weet volgt er later op het jaar zomaar een rit in de Tour. De Lie lijkt weinig last te ondervinden van druk, wat hem alleen maar zal helpen op de grote momenten. Het staat in de sterren geschreven: hij zal op het einde van het jaar zijn schaapjes op het droge hebben (excuses, dit waren voldoende uitdrukkingen over het platteland voor vandaag).

 

Laat me wel even duidelijk stellen: Lotto Dstny is meer dan Arnaud De Lie alleen. In 2023 konden we al zien dat de Lotto een positieve weg ingeslagen is. De lachende gezichten van de renners en de manier waarop ze in koers rondreden, zeiden meer dan 1000 woorden. Als kopman De Lie overwinning na overwinning boekt, dan zullen de ploegmakkers meegaan in de flow. Lennert Van Eetvelt heeft met een overwinning op het eiland Mallorca de ban alvast gebroken en laten zien dat hij klaar is voor wat komen moet. Met Alec Segaert heeft Lotto Dstny nog zo'n jonge diamant in handen. Mannen als Victor Campenaerts, Andreas Kron, Pascal Eenkhoorn en Maxim Van Gils zullen ongetwijfeld weer van zich laten horen, terwijl voor Florian Vermeersch en Brent Van Moer de tijd is aangebroken om een stap vooruit te zetten in hun carrière. Genoeg kwaliteit om er volledig tegenaan te gaan.



Welke transfer zal het beste uitpakken?

BORA-Hansgrohe heeft met de inkomende transfers van Primoz Roglic en Sam Welsford gouden zaken gedaan, dat staat buiten kijf. Hier hebben redacteurs Karel Naulaurs en Gilles Liesenborghs het reeds – geheel terecht – uitvoerig over gehad.

 

Een transfer die allesbehalve moet onderdoen, is die van Matteo Jorgenson naar het grote Team Visma-Lease a Bike. In het voorjaar van 2023 heeft de 24-jarige Amerikaan bij Movistar laten zien dat hij resultaten kan rijden in de kasseiklassiekers, maar is met zijn grote motor ook de perfecte vervanger voor Van Aert in de Tour. In het peloton zijn renners die deze dubbele rol aankunnen, vrij zeldzaam te noemen.

 

Als we puur op papier naar grote transfers gaan kijken, kunnen we niet om één ploeg buiten de World Tour heen: Tudor Pro Cycling Team. Vorig seizoen liet vooral Nederlander Arvid De Kleijn van zich spreken met enkele puike overwinningen, maar de Zwitserse ploeg heeft op de transfermarkt duidelijk getoond dat het een stap vooruit wil zetten. Matteo Trentin (ervaren rot, altijd op de afspraak), Michael Storer (tweevoudig ritwinnaar en bergkoning in de Ronde van Spanje 2021), Alberto Dainese (snelle ritwinnaar in de Ronde van Italië en Spanje) en Marius Mayrhofer (jong talent) hebben de gelederen vervoegd. De vier nieuwkomers hebben in dit prille seizoen al één of meerdere top tien-noteringen laten optekenen. Hun vorm zit goed.

 

Welke transfer zal het slechtst uitpakken?

Meteen komen er twee namen in me op. Na enkele magere jaren heeft Caleb Ewan Lotto Dstny ingeruild voor Team Jayco Alula, de ploeg waar hij destijds is doorgebroken. De Australiër uitte kritiek op zijn oude werkgever, maar kijkt met positief gemoed vooruit: “Ik denk dat ik nog steeds op dat niveau kan winnen. Dan is het wel nodig om een frisse start te maken en in een team te rijden dat me wil hebben en steunen.” Dylan Groenewegen, die andere spurtbom binnen dezelfde ploeg, krijgt deze zomer alvast de voorkeur in de Ronde van Frankrijk. De vraag is of Ewan dit onder steun zal kwalificeren. Van een eerste mentale tik, toch iets waar hij gevoelig voor is, gesproken.

 

Daarnaast kijk ik ook met argusogen uit naar de samenwerking tussen Soudal Quick-Step-aanwinst Mikel Landa Meana en Remco Evenepoel. Ze zijn naar eigen zeggen al een mooie vriendschap aan het opbouwen, maar ik wil hen toch eens samen aan het werk zien in het heetst van de strijd. Wat als Evenepoel in juli in het Franse hooggebergte in de verdrukking komt tegen mannen als Jonas Vingegaard en Pogacar? Gaat de Spaanse luitenant dan telkenmale zonder verpinken op hem wachten? Wat als de kopman in hem toch ineens opnieuw bovenkomt wanneer hij kansen ziet op ritwinst? Ik heb een beetje mijn twijfels of de samenwerking het volledige seizoen optimaal zal verlopen.


Evenepoel en Landa (foto: Wout Beel)

 

Welke ploeg is het meest verzwakt?

Ik volg collega Gilles Liesenborghs: INEOS Grenadiers. Al ben ik ook wel benieuwd hoe Team dsm-firmenich PostNL voor de dag zal komen. Ze zijn de laatste maanden met Alberto Dainese, Sam Welsford, Andreas Leknessund en Marius Mayrhofer vier uitstekende renners kwijtgespeeld. Dit kwartet is vervangen door een volledig nieuwe sprinttrein met speerpunt Fabio Jakobsen. De Nederlandse topsprinter zal zeker overwinningen pakken, maar ik ben toch benieuwd of de andere renners binnen het collectief hier ook toe in staat zijn.

 

Wie wordt de revelatie van 2024?

Veel jonge renners zullen definitief doorbreken, vooral binnen Team Visma-Lease a Bike en UAE Team Emirates. Dan denk ik niet alleen aan Cian Uijtdebroeks die qua werkethiek en persoonlijkheid nergens beter lijkt te passen dan bij de gele formatie. In mei zullen we zien of de jonge Belg in een sterk bezette Ronde van Italië nog één of meerdere stappen vooruit kan zetten. Maar beste wielermanagers, neem alstublieft even de moeite om de volgende namen achter elkaar uit te spreken: Per Strand Hagenes, Johannes Staune-Mittet, Isaac Del Toro, Antonio Morgado en Filippo Baroncini. Letterlijk klinkende namen, maar in de toekomst ongetwijfeld ook figuurlijk als je het mij vraagt.



Wie wordt hét puntenkanon van het voorjaar?

Niemand zal het me kwalijk nemen als ik zeg dat Van der Poel en Van Aert naar alle waarschijnlijkheid opnieuw puntenkanonnen zullen worden. Al krijg ik deze winter één naam maar niet uit mijn hoofd: Tim Wellens. De meeste wielermanagers zeggen nu luidop dat er drie zekerheden zijn in het leven: dood, belastingen en Wellens die in februari getipt wordt door De Lead-Out. Laat me toch even vermelden dat de ondertussen 32-jarige Belg vorig voorjaar op dreef was als nooit tevoren, totdat zijn sleutelbeenbreuk in de Ronde van Vlaanderen roet in het eten gooide. Een tweede voorbereiding bij UAE Team Emirates, één van de beste teams ter wereld, gaat hem nog sterker aan de start van de klassiekers brengen. Neem er dan ook nog eens bij dat kopman Pogacar maar drie voorjaarsklassiekers rijdt en hijzelf dus enorme kansen op eigen succes zal krijgen. Zijn programma is om van te smullen: Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Strade-Bianche, Milaan-Sanremo, E3 Saxo Classic, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Brabantse Pijl. Eén tip, beste Tim: het wiel van Filip Maciejuk vermijden!



__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!


4.271 weergaven0 opmerkingen
bottom of page