top of page

"Een knotsgekke Tour met drie protagonisten en de tweede jeugd van een vergeten Tsjech"

Bijgewerkt op: 1 feb.

In de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen zetten wij ons om beurten even op kop, met de neus in de wind, om een hele resem boude voorspellingen te doen. Krijgen we de wind van voren of blijkt onze glazen bol voor een keer waarachtig? Only time will tell. Deze week: Gilles Liesenborghs.


Welke overwinning mogen we nu al opschrijven?


Laat me deze voorspellingsronde beginnen met een openhartige bekentenis: ook ik ben een tijdje in dubio geweest over het potentieel van Remco Evenepoel. Maar na het eindejaar van 2022 is er geen twijfel meer mogelijk: Remco is de talentvolste renner die we de afgelopen twee decennia hebben gezien in ons land. Misschien zelfs in langere tijd, maar ik doe liever geen uitspraken over tijden die ik zelf niet heb meegemaakt.

Zonder pech wordt de Giro 2023 een eitje. Met meer dan 70 tijdritkilometers zie ik niemand in staat om de schavuit uit Schepdaal - een betere bijnaam is welkom trouwens - te kloppen. Primoz Roglic, zegt u? Neem het van mij aan: diens carrière zit erop wat grote rondezeges betreft. Zelfs als de Sloveen er al in slaagt om op zijn fiets te blijven zitten, zie ik hem nooit in staat om 3 minuten - want dat is hoeveel winst Evenepoel pakt in de tijdritten - terug te nemen op Remco.


Wie ondergaat een fikse prijsdaling op Sporza Wielermanager?


Florian Vermeersch. Het Lotto-talent heeft zijn geweldige prestaties uit 2021 nog niet kunnen bevestigen. Met een schamele 19 punten op het einde van het voorjaar kon hij zijn prijs van 7 miljoen nooit rechtvaardigen. Ik stel voor om hem de eerlijke prijs van 5 miljoen toe te kennen in het nieuwe seizoen. En dan wordt de jonge Belg misschien wel opnieuw interessant, want dat hij talent heeft, staat buiten kijf.


Wie wordt de revelatie van 2023?


Ik zou hier met jonge veulens als Cian Uitjdebroeks, Leo Hayter of Gleb Syritsa kunnen uitpakken, maar er werd gevraagd om boude voorspellingen, dus ik gooi het graag over een andere boeg: Zdenek Stybar zal dit jaar terugkeren uit de vergeetput.


Het zal je misschien ontgaan zijn maar de Tsjech is weggeplukt uit de stal van Lefevere. Hij vertegenwoordigt dit seizoen de kleuren van Jayco Alula. Zowel vestimentair als sportief een stapje achteruit. Maar ik ben ervan overtuigd dat Stybar zelf deugd zal hebben van de nieuwe lucht. Ik zie hem op zijn 37e nog een keer in staat om finales te rijden in het voorjaar.2023 wordt het jaar van...


Egan Bernal. Iedereen lijkt het al vergeten maar Bernal won op zijn 22e de Tour de France. Een hele hoop pech heeft ervoor gezorgd dat hij dat kunstje sindsdien niet meer kon herhalen, maar nu lijkt de Colombiaan stilaan weer klaar voor de strijd. En met Jakobsen en Evenepoel als voorbeeld ben ik ervan overtuigd dat hij opnieuw zijn oude niveau kan bereiken. Bernal heeft nog een dikke vijf maand om zijn topvorm te vinden. Misschien is het meer hoop dan een echte pronostiek, maar ik zie hem meestrijden met Pogacar en Vingegaard in wat een knotsgekke Tour wordt.


Welke transfer zal het beste uitpakken?


Vorig jaar tipte ik hier Christophe Laporte, een voorspelling die zowaar eens goed uitpakte. Ik hou het daarom graag in dezelfde lijn en kies voor Dylan van Baarle. De Parijs-Roubaix-laureaat tekende deze winter bij Jumbo-Visma. Die ploeg wordt stilaan een klassieke machine.


Twee jaar geleden had Van Aert in het beste geval enkel nog Nathan Van Hooydonck in steun in de finale van klassieke wedstrijden. Tegenwoordig hebben ze met Benoot, Laporte, Van Baarle en Van Aert vier renners in de rangen die in staat zijn een absolute topklassieker te winnen. Tel daar ook nog eens de onderschatte nieuwkomer Jan Tratnik bij en je beseft hoe moeilijk het wordt voor de concurrentie.


Let wel, ik ben ervan overtuigd dat Jumbo-Visma een geweldige zet heeft gedaan met het aantrekken van Van Baarle, maar of dat ook voor Wout zo gunstig is… Ik vrees van niet. Zijn sprint wordt nu eerder een vloek dan een zegen. De kans dat hij gevangen geraakt in het peloton als één van zijn ploeggenoten er al vroeger vandoor is gegaan, wordt nu een pak groter. Zie wat op het WK gebeurde met Evenepoel.


Welke transfer zal het slechtste uitpakken?


Rui Costa. De Portugese ex-wereldkampioen zal niet voor een appel en een ei naar Intermarché verkast zijn, dus het moet zijn dat Hilaire er toch nog iets in ziet. Nochtans heeft Costa al enkele jaren geen noemenswaardig resultaat meer gereden. De logica zegt mij dat dat op zijn 36e niet snel zal veranderen, maar hij mag ons verrassen. Wie weet kan hij onder de supervisie van tovenaar Aike Visbeek nog één huzarenstukje uit zijn mouw schudden.


Welke ploeg is het meest versterkt?


UAE Emirates, of moet ik het gewoon de Tourploeg van Pogacar noemen. Vooral in het hooggebergte denk ik niet dat er een ander team kan tippen aan de ploeg uit de Emiraten. Ik som de klimweelde graag even voor u op: Joao Almeida, Juan Ayuso, George Bennett, Davide Formolo, Rafal Majka, Felix Grosschartner, Brandon McNulty, Marc Soler, Jay Vine, Adam Yates en - ik gooi hem er maar bij, u doet ermee wat u wil - Tim Wellens. Wij wensen de ploegleiders veel succes bij de selectie.

 

Blijf ons zeker volgen via Facebook, Twitter en Instagram voor meer boude voorspellingen, tips & tricks in aanloop naar het nieuwe wielerseizoen.
2.137 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page