top of page

"De stier wint Gent-Wevelgem en een Giro om duimen en vingers bij af te likken"

Bijgewerkt op: 13 feb. 2023

In de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen zetten wij ons om beurten even op kop, met de neus in de wind, om een hele resem boude voorspellingen te doen. Krijgen we de wind van voren of blijkt onze glazen bol voor een keer waarachtig? Only time will tell. Deze week: Pierre Hulpiau.


Welke renners hebben al indruk gemaakt in het seizoensbegin?


Het seizoensbegin leert ons dat 2023 een zeer interessant wielerjaar zal worden. Terwijl oude gedienden hun laatste koersen rijden, steken heel wat jonge renners hun neus aan het venster bij de profs. Neem nu Lennert van Eetvelt. De neoprof van Lotto Dstny toonde zich eind vorige maand in Mallorca met een tweede en derde plaats. De kans bestaat dat Van Eetvelt in zijn eerste jaar bij de profs ook al eens van wat Italiaanse en vooral Ardense wedstrijden zal mogen proeven. Bij de beloften bewees hij al het Ardense werk aan te kunnen met een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik en in de Flèche Ardennaise.


Met Cian Uijtdebroeks en Jarne van de Paar (derde in de Trofeo Palma) reden er nog twee Belgische jonkies zich in de kijker. We hoeven ons als wielerland dus geen zorgen te maken. Er is nog heel wat jong talent in aantocht.


Ook in Groot-Brittannië trekken ze dit seizoen een vers blik talent open. Zo noteerde ik de naam Thomas Gloag alvast. De 21-jarige Brit van Jumbo-Visma begint dit jaar aan zijn eerste volledige seizoen bij de profs en haalde meteen uit met een knappe ereplaats in de koninginnenrit van de Ronde van Valencia. Volgens zijn planning zouden we hem dit jaar ook al eens in de heuvelklassiekers mogen verwachten. Een Brit om in de gaten te houden dus.

Gloag veroverde ook de jongerentrui in de Ronde van Valencia. (Foto: Cor Vos)


Naast Gloag reed ook Joshua Tarling van Ineos Grenadiers zich in de kijker. De nog maar 18-jarige Brit lijkt een echt tijdritfenomeen te gaan worden. Vorig jaar werd hij wereldkampioen tegen de klok in Australië bij de junioren en dit jaar slaat het toptalent de categorie van de beloften gewoon over. Van de junioren naar de profs lijkt een grote stap te zijn, maar niet voor Tarling. In de Ster van Bessèges moest hij enkel de ervaren hardrijder Mads Pedersen voor zich dulden in de strijd tegen de klok. Een fenomeen dus.


Welke zege mogen we nu al opschrijven?


Van Aert wint de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix. Voilà, het is eruit. Exact tien jaar na Fabian Cancellara is het nu aan Wout om opnieuw deze magische dubbel te realiseren. Zijn tweede plaats in Hoogerheide zal hem volgens mij alleen nog maar meer motiveren om er dit voorjaar een stevige lap op te geven.


Ik zou er graag nog een gewaagde voorspelling aan toevoegen. Volgens mij wordt 2023 het jaar van de stier en is Arnaud De Lie nu al klaar om Gent-Wevelgem te winnen. “Rendez-vous in 2023” sprak een strijdvaardige De Lie uit na zijn 48ste plaats vorig jaar. Le Taureau de Lescheret was ronduit indrukwekkend dit seizoensbegin. Vooral zijn prestaties in de Ster van Bessèges tonen aan dat De Lie nog wat extra paardenkracht onder de motorkap heeft zitten. Hij lijkt dan ook een no-brainer te worden in de Wielermanager.


2023 wordt het jaar van...


Met de felicitaties van Simon Yates greep een oppermachtige Jay Vine de eindwinst in de Tour Down Under. De Australiër kwam via Zwift in het profpeloton terecht en lijkt in een recordtempo uit te groeien tot één van de beste ronderenners uit het peloton. Zijn grote doorbraak kwam er vorig jaar al door twee bergritten te winnen in de Vuelta. Dit jaar mag de 27-jarige Australiër met klassementsambities afzakken naar zijn volgende grote ronde, want ook het tijdrijden lijkt hij nu volledig onder de knie te hebben met zijn Australische titel tegen de klok. Vine ruilde dit seizoen Alpecin-Deceuninck in voor Team UAE waar hij naast luxeknecht ook als kopman zal uitgespeeld worden. Nu ook hij zijn vizier richt op de Giro, belooft de Italiaanse rittenkoers een waar spektakelstuk te worden met ook nog Primoz Roglic en Remco Evenepoel.

Welke transfer zal het beste uitpakken?


Hoe graag we ook de kopmannen in de spotlights zetten...ze zijn niets zonder een sterke knecht om het vuile werk op te knappen. Aangezien de kopmannen steeds jonger worden, is het belangrijk om hen zo goed mogelijk met ervaren renners te omringen. Renners die het peloton door en door kennen en die weten hoe ze een koers in handen moeten nemen om hun kopman te beschermen en ze op de juiste moment te lanceren.


Dé transfer die volgens mij het beste zal uitpakken, is dan ook die van Jan Hirt. Sterke Jan (of "Jantje" volgens zijn ploeggenoten) komt de rondeploeg van Remco Evenepoel dit jaar versterken en liet in de Ronde van San Juan al zien dat de Aerokogel van Schepdaal op hem kan rekenen. Zijn prestaties in de Giro vorig jaar bewijzen dat de 32-jarige Tsjech nog steeds in topvorm verkeert. Daar behaalde hij naast etappewinst ook nog eens een knappe zesde plaats in het eindklassement. Dit jaar is zijn enige doel, naar eigen zeggen, om de wereldkampioen aan eindwinst te helpen in de Giro.


Ook Jumbo-Visma wil dit jaar een gooi doen naar eindwinst in Italië met Primoz Roglic. De Sloveen mag zich alvast verwachten aan een sterk geel blok met onder meer nieuwkomer Wilco Kelderman. De 31-jarige Nederlander keert dit seizoen terug naar zijn oude nest om zich te schikken in de rol van een superknecht. De derde van de Giro van 2020 heeft dus ervaring genoeg om te delen met zijn kopman. Een gouden transfer lijkt mij.


Welke transfer zal het slechtst uitpakken?


Richard Carapaz wil dit seizoen dolgraag opnieuw op het hoogste schavotje staan in een grote ronde. De Ecuadoriaan verliet na drie seizoenen Ineos Grenadiers om het kopmanschap op te eisen bij de roze brigade van EF Education-EasyPost. Het is nog maar de vraag of dat nu net de beste keuze is om nog vol voor eindwinst te gaan in een grote ronde. De Amerikaanse wielerploeg heeft zeker wel al successen geboekt in grote rondes, maar echt meedoen voor de eindoverwinning, dat zat er nog niet in.


Wie wordt de revelatie van 2023?


Ok, toegegeven, de volgende naam zal u ongetwijfeld wel al kennen als wielerliefhebber. Maar toch verwacht ik van deze man heel wat de komende maanden. Dé revelatie van 2023 zal volgens mij Matis Louvel worden. Jonge Fransman, woont in Luik, 23 jaar en verliefd op kasseien. Vooral dat laatste moeten we onthouden, want het is slechts weinigen gegeven om een liefdevolle relatie uit te bouwen met kasseien. Louvel draait eigenlijk al drie jaar mee en gaf vorig jaar zijn visitekaartje af met winst in de Druivenkoers. Daarnaast werd hij ook 14e in de Omloop, 17e in de Ronde en 15e in Roubaix. Wees er maar zeker van dat hij ook dit jaar te zien zal zijn vooraan in de koers.

Louvel won vorig jaar de Druivenkoers door het verschil te maken op de Moskesstraat.

(Foto: Cor Vos)


Welke ploeg deed de beste transfers?


Ik zou graag willen eindigen met dezelfde positieve indruk als waarmee ik begonnen ben. 2023 wordt meer dan ooit het jaar van de jonge gasten. Zij zullen dit jaar definitief de fakkel overnemen van de wat oudere generaties in het peloton.


Die boodschap is ook bij Groupama-FDJ aangekomen zo blijkt. De Franse formatie telde vorig jaar twee renners onder de 22 jaar, terwijl dat er nu negen (!) zijn. Marc Madiot liet voor dit seizoen maar liefst zeven renners overkomen van de beloften. Als dat geen blijk van vertrouwen is in de eigen jeugd!


Het is moeilijk te voorspellen, maar volgens mij zullen enkele van deze neoprofs ons dit seizoen al verrassen. Zo toonde Samuel Watson (21) zijn snelle benen in de Ster van Bessèges, stak de snelle Lenny Martinez (18) zijn neus aan het venster in de GP La Marseillaise en ook van het fenomeen Romain Grégoire (20), die eind deze maand pas in actie komt, verwacht ik nog heel veel dit seizoen.

 

Blijf ons zeker volgen via Facebook, Twitter en Instagram voor meer boude voorspellingen, tips & tricks in aanloop naar het nieuwe wielerseizoen.

3.761 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page