top of page

ROOD LICHT. Deze renners neem je beter NIET in je ploeg

Om niet alles voor te kauwen en onszelf ook een beetje in te dekken, proberen we in onze tips-artikels enkel suggesties aan te reiken. De echte keuze laten we aan jullie. Maar sommige wielermanagers hebben nood aan meer duidelijkheid. Om hen te plezieren hebben onze redacteurs elk drie renners aangeduid die een rood licht krijgen. Renners die je dus beter NIET meeneemt.Karel Naulaers: "Zelfs als Ewan wel in vorm is, is hij een groot risico"


 • Klassementsrenner: eender wie van Ineos Grenadiers. Egan Bernal, Tom Pidcock, Daniel Felipe Martinez, Carlos Rodriguez. Stuk voor stuk talentvolle renners met potentieel voor het klassement, maar het is nog gissen wie de beste zal zijn en wie er effectief voor het klassement zal gaan. Pidcock lijkt me eerder op ritwinsten te mikken, Martinez en Rodriguez hebben niet de topvorm te pakken en moeten nog alles bewijzen in een grote ronde, en Bernal is nog maar juist terug na een zware revalidatie (maar hou hem toch maar in de gaten!). Sla Ineos dus nog even over en kies er na twee weken eentje uit voor een transfer.


 • Sprinter: Caleb Ewan (7M). Katterap, maar dit jaar heeft hij nog niet veel gepresteerd. De kleine Australiër is een groot risico, zelfs als hij wél in vorm is: een valpartij ligt altijd op de loer. De bewijzen zijn ernaar, kijk maar naar de vorige grote rondes.


 • Vrijbuiter: Dylan Van Baarle (5M). Een Parijs-Roubaix-winnaar voor 5m, daarvoor kun je toch niet sukkelen? False. Van Baarle transformeert in de Tour altijd van klassieke kopman in meesterknecht. Zo was het bij Ineos Grenadiers en zo zal het ook bij Jumbo-Visma zijn. Hij toont zich elk jaar opnieuw beresterk, à la Van Aert sleurend op kop tot ver in de bergen, maar het levert weinig punten op. De kersvers Nederlands kampioen reed nog maar een keer top tien in een Tourrit.


Matthijs Scheelen: "Sorry, Thomas Huyghe, maar voor sentiment is geen plaats in de wielermanager" • Klassementsrenner: Daniel Martinez. Rijdt geen geweldig jaar. Ineos heeft geen uitgesproken klassementsman, maar ik heb meer vertrouwen in Rodriguez dan in de Colombiaan. Op dit moment heb ik zelfs meer vertrouwen in Pidcock, in zijn geval wel eerder voor ritzege(s). Martinez is een veel te dure gok voor 7M.


 • Sprinter: Caleb Ewan (7M). Zijn laatste ritzege in Tour dateert al van 2020. Hij kampt met een gebrek aan vertrouwen, want kon dit jaar nog geen topuitslagen noteren. In de recente Baloise Belgium Tour gaf hij zelfs op na een val. Veel te duur risico.


 • Vrijbuiter: Oliver Naesen (4M). Enerzijds om het vertrouwen van kopman Thomas Huyghe een deuk te geven, anderzijds omdat Naesen de laatste twee jaar nog nauwelijks ereplaatsen kan voorleggen. Ik gun hem ritwinst van harte, maar voor sentiment is geen plaats in de wielermanager.


Pierre Hulpiau: "Jungels is dit seizoen een schim van zichzelf"


 • Klassementsrenner: David Gaudu (8M). Wat is er aan de hand met de Franse Tour-hoop en de nummer vier van vorig jaar? Met een 2e plek in Paris-Nice en een 4e plek in de Ronde van het Baskenland begon David Gaudu behoorlijk goed aan zijn seizoen. Maar in de heuvelklassiekers bezorgde hooikoorts hem 3 DNF’kes op een rij, zeer vreemd. Na een goeie maand rust maakte hij ook in de Dauphiné geen al te beste indruk en op het Frans kampioenschap eindigde hij vorig weekend slechts 15e. De Fransman van 8M in je ploeg droppen is dus voorlopig een groot risico. Al kan het ook wel snel eens keren bij de Franse chouchou.


 • Sprinter: Caleb Ewan (7M). Heeft een sterke sprinterstrein met zich mee naar Frankrijk, maar kan met slechts 2 overwinningen in 2023 onmogelijk met veel vertrouwen aan de start staan. Met Philipsen, Jakobsen, Groenewegen, Girmay, Van Aert, Pedersen enz. zakken er ook heel wat snelle mannen af naar Le Grand Départ. Zijn prijskaartje mag dan wel lichtjes gezakt zijn, volgens mij is hij een te groot risico voor je team.


 • Vrijbuiter: Bob Jungels. De Luxemburger heeft een prijskaartje van 5M, maar is dit seizoen maar een schim van zichzelf. Bovendien zal hij vooral in de buurt van kopman Hindley moeten blijven tijdens deze Tour.


Gilles Liesenborghs: "Tussen de grote kleppers heeft petit Coq niets in de pap te brokken"


 • Klassementsrenner: Aleksej Loetsenko (6M). Kersvers Kazachs kampioen op de weg en in het tijdrijden. Loetsenko verkeert in bloedvorm, zo lijkt. Maar laat ons wel wezen: de Astana-kopman is zo onvoorspelbaar als wat. Af en toe een hoge piek, maar vooral veel diepe dalen. Niet iets naar waar een wielermanager op zoek is dus. Blijf er met je fikken vanaf!


 • Sprinter: Bryan Coquard (6M). Lange tijd was hij één van mijn vele Franse chouchou's, maar de echte doorbraak van petit Coq is toch uitgebleven. Op zijn 31e wordt hij er bovendien ook niet meer sneller op. Ik verwacht dat de Fransman weinig in de pap zal te brokken hebben als de grote mannen - en die zijn er in overvloed - zich met elkaar meten.


 • Vrijbuiter: Mathieu van der Poel (9M). Ik besef dat deze keuze als een boomerang terug in mijn gezicht kan komen, maar ik denk dat ik voldoende argumenten heb om te stellen dat je Van der Poel best thuislaat. Met Jasper Philipsen in de ploeg zal hij vooral veel in dienst moeten rijden. Velen zetten hun hoop op hem om het geel te pakken na het openingsweekend, maar ik geloof daar persoonlijk niet in. De beklimmingen in het Baskenland zijn van een ander kaliber dan die in de Vlaamse Ardennen of Nederlands Limburg. Te steil en te lang voor VDP. Ervan uitgaande dat hij dus geen trui kan pakken en verder in nog geen handvol ritten zijn eigen kans zal mogen gaan, vind ik hem simpelweg te duur.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

9.665 weergaven3 opmerkingen

3 Comments


Foei foei : Te stijl en te lang voor VDP.

Like
Replying to

'Vies shtijl' die VDP 😎

Like
bottom of page