top of page
Foto van schrijverPierre Hulpiau

DE KLASSEMENTSMANNEN. Duel Vingegaard-Pogacar en de open strijd om plek drie

Bijgewerkt op: 28 jun. 2023

Le Grand Départ staat voor de deur. Vanaf zaterdag strijden de renners om de gele trui en de wielermanagers om de Sporza Tourmanager. Alles wijst op een nieuw titanenduel tussen Vingegaard en Pogacar. Maar welke outsiders liggen er nog op de loer? Wij wikken en wegen de tien beste opties over de prijscategorieën heen.


1. Jonas Vingegaard (11M)

Ongetwijfeld de eerste naam op het blad bij vele wielermanagers, een echte no-brainer. Hoe het met zijn vorm zit? Wel, de uittredende Tourwinnaar reed dit jaar vier etappekoersen en won er daar drie van. Zowel in het Baskenland als in de Dauphiné degradeerde de Deen de tegenstand. Er stond zowel bergop als in de race tegen de klok geen maat op de kopman van Jumbo-Visma. Bovendien kan Vingegaard ook dit jaar weer rekenen op een ijzersterk team dat zonder Roglic volledig rond hem is gebouwd. De 26-jarige Deen lijkt zo klaar te zijn voor een tweede opeenvolgende Tourwinst. Kleine kanttekening: in Parijs-Nice verloor hij wel de enige confrontatie van het jaar met zijn concurrent Tadej Pogacar.


2. Tadej Pogacar (11M)

Met drie etappezeges en winst in het eindklassement van Parijs-Nice staat het dus 1-0 in het voordeel van Tadej Pogacar. Meteen na zijn uithaal in Frankrijk ging het Sloveens fenomeen ook ongemeen hard tekeer in de eendagswedstrijden. Winst in de Ronde, de Amstel Gold Race én de Waalse Pijl, Pogi was on fire en kroonde zich tot koning van het voorjaar. Maar een ongelukkige val in Luik-Bastenaken-Luik en een breuk in zijn scheepvormig handwortelbeentje hield de tweevoudig Tourwinnaar de laatste twee maanden aan de kant. De vraag is dan ook; is hij goed genoeg om Vingegaard het vuur aan de schenen te leggen? Zelf schuift hij de Deen naar voor als dé favoriet voor de eindzege. Maar de extra rust en zijn versterkte klimmerskern (met o.a. Adam Yates (7M)) doen ons toch vermoeden dat ook een "uit blessure terugkerende" Pogacar de enige ware uitdager van Vingegaard zal worden.


3. Jai Hindley (8M)

Zijn er dan nog kapers op de kust? Wat ons betreft niet meteen voor het geel, maar wel voor die felbegeerde derde plaats. The best of the rest zeg maar. Jai Hindley bijvoorbeeld. De Australiër kroonde zich vorig jaar tot winnaar in de Ronde van Italië en staat dit jaar voor het eerst aan de start van de Tour. De beste Hindley kregen we begin dit jaar nog niet echt te zien in de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië, maar begin deze maand werd hij wel knap 4e in de Dauphiné. De 27-jarige renner van BORA-Hansgrohe is een ronderenner pur sang en mikt vooral op de loodzware derde week in grote rondes om het verschil te maken. De Franse wegen lijken hem te liggen en met slechts één tijdrit moet het parcours hem wel bevallen.



4. Enric Mas (8M)

Als we de Tour van vorig jaar buiten beschouwing laten, is deze Spanjaard een zekerheid voor een top 10-notering in een grote ronde. Ook dit jaar liet Mas in de kleinere rondes zien dat het goed zit met zijn vorm. Alleen in de Dauphiné zakte hij door het ijs, met een 17e plaats in het algemeen klassement tot gevolg. Een erge vorm van diarree blijkt hier de oorzaak van te zijn, maar ondertussen gaat het weer de goede richting uit met de gezondheid van de 28-jarige renner van Movistar. Vorig jaar werd hij voor de derde keer 2e in de Vuelta, zet hij ook in de Tour de stap naar het podium?


5. Ben O'Connor (7M)

Twee jaar geleden maakte het grote publiek voor het eerst kennis met de Australiër na zijn vierde plaats in de Tour. Waar hij toen nog een verrassende naam was, zullen menig Wielermanagers hem nu wel opschrijven voor een top 5 in Parijs. Vorig jaar kon hij zijn kans door een valpartij niet grijpen en moest hij vroegtijdig de Tour verlaten. Dit jaar aast hij op revanche en met zijn vorm zit het alvast snor. In de Dauphiné werd hij knap 3e achter Vingegaard en Yates. Ook O'Connor zal maar al te blij zijn met de weinige kilometers tegen de klok en het vele klimwerk. Kan hij met behulp van zijn ploeggenoot en man in vorm, Felix Gall (5M), een gooi doen naar het podium?

6. Romain Bardet (7M)

Het is ondertussen al van 2017 geleden dat er nog eens een Fransman mee op het podium stond in Parijs. Romain Bardet strandde toen op 2 minuten van winnaar Chris Froome. Ook dit jaar lijkt de Franse hoop opnieuw bij de renner van Team DSM te liggen. Landgenoot Gaudu (8M), vorig jaar nog vierde, sukkelde de laatste tijd met zijn gezondheid en eindigde pas 30ste in de Dauphiné. Bardet is één miljoen goedkoper en bovendien een zekerheid voor een goed eindklassement. In zijn negen deelnames eindigde hij twee keer op het podium en zes keer in de top 10. De 32-jarige renner is ook dit jaar weer zijn constante zelve met een zevende plek in Parijs-Nice en Romandië én een vijfde plek in Zwitserland.


7. Mikel Landa (7M)

Onder de hashtag #RideforGino maakt ook Bahrain Victorious zich op voor de Tour de France. Kopman voor La Grande Boucle is de 33-jarige Mikel Landa, die na twee jaar afwezigheid opnieuw aan de start verschijnt in Frankrijk. Zijn 19e grote ronde ondertussen! Landa is dit seizoen zeer constant bezig en eindigde elke rittenkoers steevast in de top 10 met zelfs een 2e plek in de Ruta del Sol én het Baskenland. Ook zijn derde plaats in de Waalse Pijl mocht er zijn. Enkel in de Dauphiné zakte de Bask er even doorheen met een 22e plek, maar met Le Grand Départ in zijn thuishaven Bilbao zal hij ongetwijfeld extra gemotiveerd zijn.


In het Baskenland moest Landa enkel Vingegaard voor zich dulden. (Foto: Cor Vos)

8. Louis Meintjes (6M)

De leider bij Intermarché-Circus-Wanty werd vorig jaar knap 7e in de Tour en ook dit jaar krijgt hij de volledige steun van de ploeg. De Zuid-Afrikaan is geen veelwinnaar, maar wel een quasi zekerheid voor een mooi eindklassement. Nadat hij vorig jaar bijna een etappe won in de Tour, pakte hij in de Vuelta zijn eerste etappezege in een grote ronde. Is het dit jaar ook eindelijk prijs in de Tour? Met een prijskaartje van slechts 6 miljoen is hij zeker het overwegen waard.


9. Mattias Skjelmose (6M)

De 22-jarige renner van Lidl-Trek heeft dit seizoen een stevige stap vooruit gezet. Zijn winst in de Ronde van Zwitserland heeft de naam Skjelmose officieel op de kaart gezet en ongetwijfeld ook op de radar van menig wielermanagers. Vergeet ook zeker niet zijn prestaties in de heuvelklassiekers: 8ste in de Amstel Gold Race, 2e in de Waalse Pijl en 9e in Luik. In het voorjaar is hij al lang geen dark horse meer. In grote rondes van drie weken moet hij zich natuurlijk nog bewijzen. Vorig jaar reed hij met de Giro zijn eerste grote ronde eerder in de anonimiteit. Het podium in de Tour lijkt ons dan ook te hoog gegrepen, maar een goed eindklassement zit er zeker in (misschien zelfs inclusief ritwinst?). De Deen heeft een sterke punch, kan bergop mee met de beste en ook zijn tijdrit zal menig man uit het peloton angst inboezemen.

Skjelmose liet in de Ronde van Zwitserland onder meer Evenepoel en Ayuso achter zich. (Bron: PhotoNews)


10. Torstein Træen (3M)

In onze podcast Kopman liet collega Gilles Liesenborghs de naam al vallen, maar ook Rune Herregodts gaf aan dat de renner hem was opgevallen. We schrijven hem liever op dan dat we zijn naam uitspreken, maar de Noor Træen is wel een koopje. Wielerploeg Uno-X begint zaterdag aan zijn eerste deelname ooit aan de Tour de France en wil zich meteen ook tonen als ProTeam op het hoogste niveau. Hiervoor mikken ze niet enkel op dagzeges, maar ook op een mooi eindklassement. En daarvoor kijken ze naar de 27-jarige Træen. Een klein jaar geleden werd hij nog succesvol behandeld aan teelbalkanker. Dit jaar mag hij na enkele knappe prestaties met ambities afzakken naar zijn eerste grote ronde. Een 14e plek in de Ronde van Valencia, 10e in de Tour of the Alpes en 8ste in de Dauphiné...schrijft hij straks mee aan een sprookje met Uno-X in de Tour?


 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

11.466 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page