top of page

DE AANVALLERS. Vier Fransen, drie debutanten en twee eeuwige rivalen.

"Lig wakker in m'n bed. M'n hoofd vol met gedachten. De tijd tikt langzaam door. Slapeloze nachten. En de zon breekt langzaam door..." The Opposites beschrijven perfect het gevoel van elke wielermanager. Nachtrust is belangrijk, maar aan de vooravond van de Tour allerminst vanzelfsprekend. Keuzes dringen zich op en dus helpen we jullie graag een eindje op weg met deze tien aanvallers.



Pogacar (13M), Vingegaard (11M) en Evenepoel (10M) staan ongetwijfeld al in je team. Een pak geld is dus al weg, maar grijp niet te snel naar de goedkopere renners. Er zijn namelijk nog twee kleppers die hun geld meer dan waard zijn. De twee eeuwige rivalen.


Mathieu van der Poel (8M)

"Interessant, opwindend, ééntje met heel veel kansen", Van der Poel kan niet wachten om aan de eerste week van de Tour te beginnen. Hij lijkt wel een kind die staat te popelen om in de speeltuin te gaan ravotten. Niet geheel onlogisch, want het lijkt alsof hij zelf het parcours heeft samengesteld. Vooral die eerste tien dagen zijn hem op het lijf geschreven. De Tour is al lang geen verplicht nummertje meer voor Matje. Kansen op ritwinst genoeg voor de Nederlander, maar ook van de groene trui kan hij een doel maken (ook al beweert hij voorlopig zelf van niet). Heel wat punten vallen namelijk in de puncheursritten te verdienen. Een zekerheidje op een pak punten in de wielermanager?


Wout van Aert (8M)

Nog zo iemand die je heel wat punten kan opleveren, is Wout van Aert. Als Mathieu naar de speeltuin trekt, kan je er gif op innemen dat ook Wout maar al te graag wil meespelen. De twee kruisen al jaren de degens. Ook voor onze landgenoot is die eerste Tour-week op zijn lijf geschreven. Belangrijker nog is dat Van Aert de vrijheid van de ploeg krijgt om vol voor etappewinst te gaan. Kleine kanttekening: afgelopen weekend paste hij wel nog voor het BK door ziekte. Een zoveelste tegenslag in de voorbereiding op een grote ronde. Of het veel invloed zal hebben op zijn prestaties, dat is nog maar de vraag. Ook in de aanloop naar de Giro voelde Van Aert zich niet topfit en wist hij meteen tweede te worden in de eerste rit én won hij op indrukwekkende wijze de rit naar Siena. Dit voorjaar kon Van Aert niet winnen, maar wie een blik werpt op zijn resultaten weet dat hij ook dit jaar gewoon weer prima in vorm is. Hij kan dit jaar zijn tiende ritzege in de Tour binnenhalen én voor de zoveelste keer het vuur aan de schenen leggen van zijn eeuwige rivaal Matje. Heeft hij nog meer motivatie nodig?


Filippo Ganna (5M)

Top Ganna is met een prijskaartje van ‘slechts’ 5 miljoen een hele goeie deal. De Italiaan werd eind juni voor de vierde keer op rij Italiaans kampioen tijdrijden (zijn zesde in totaal), maar toonde dit jaar dat hij veel meer is dan een tijdrijder pur sang. Tweede in Milaan-Sanremo, derde in de E3, achtste in de Ronde en dertiende in Roubaix. De man uit Verbania keert na drie jaar afwezigheid opnieuw naar de Tour met als enige doel die felbegeerde eerste Tour-zege. Bij INEOS Grenadiers zal hij ongetwijfeld de vrijheid krijgen en in die eerste week liggen er al meteen heel wat kansen voor de Italiaan. Een no-brainer voor de wielermanager?

Ganna liet in Milaan-Sanremo al zien dat hij kan meespelen met Pogacar en Van der Poel.                                   (FOTO: Cor Vos)
Ganna liet in Milaan-Sanremo al zien dat hij kan meespelen met Pogacar en Van der Poel. (FOTO: Cor Vos)

Thibau Nys (5M)

“Onzen Thibau in den Tour? Man man man niet te geloven hé…” We horen het Nys-fan Jaak Cypers al luidop zeggen. Na zijn knappe prestaties in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik mag onze landgenoot zich opmaken voor zijn allereerste grote ronde. De Tourdebutant mag zich van zijn ploeg Lidl-Trek compleet uitleven in de puncheur- en overgangsritten. Zelf duidt hij alvast ritten zes en zeven aan in zijn rondeboek. "Ritwinst is het doel", maar de jonge Nys staat ook met veel vraagtekens aan de start van zijn eerste grote ronde. Het is zowel voor hem als voor ons koffiedik kijken naar zijn vorm in het Tour-peloton, maar den Thibau heeft ons al vaker verrast. Het zou ons niet verbazen moest hij hier en daar dichtbij ritwinst komen.


Lenny Martinez (5M)

Bij Bahrain Victorious schuiven ze heel duidelijk Buitrago naar voor als kopman. In de schaduw van de Colombiaan kan een Fransman dan weer geheel zijn eigen ding doen op de Franse wegen. Voor Lenny Martinez betekent dat vol voor een ritzege gaan. Martinez is evenwel niet het type dat zich graag mengt in de hectische finales van de eerste Tour-week. Hij richt zijn vizier eerder op week twee en drie. Ondertussen hoopt hij naar eigen zeggen wel al wat punten te sprokkelen voor de bolletjestrui. Zijn opa Mariano deed het hem alvast voor door het bergklassement van de Tour in 1978 te winnen. Lenny won dit jaar al een rit in Parijs-Nice, Romandië en de Dauphiné. Lukt hem dat dit jaar ook in een grote ronde?


Kevin Vauquelin (4M)

Bij Arkéa-B&B Hotels zijn het niet de prettigste weken. De Franse formatie is nog steeds op zoek naar twee hoofdsponsors en trekt dus richting Tour zonder enig toekomstperspectief. In eigen land hopen ze op een mirakel door zich met attractief koersen in de kijker te rijden. Als speerpunt schuiven ze Kevin Vauquelin naar voor. De winnaar van rit twee van de Tour van vorig jaar wil ook dit jaar opnieuw scoren. Is het niet voor zijn ploeg, dan wel voor een mooie transfer volgend seizoen. De Fransman rijdt eigenlijk al het hele seizoen bijzonder sterk rond. Een aantal kleinere overwinningen en een hele resem ereplaatsen ogen mooi op de site van ProCyclingStats. Toch zijn het vooral zijn tweede plek in de Waalse Pijl en zijn tweede plek in de Ronde van Zwitserland die de vorm van Vauquelin onderstrepen. Zorgt hij voor een leuke opsteker voor zijn ploeg?


Oscar Onley (4M)

Witte trui, bollentrui, ritwinst, … het kan allemaal voor de 22-jarige Oscar Onley. De Brit werd knap derde in de Ronde van Zwitserland en zou dus in principe een mooi klassement kunnen nastreven in deze Tour. Toch heeft zijn Nederlandse werkgever, Team Picnic PostNL een ander scenario voor hem uitgeschreven. Aanvallen en ritzeges nastreven. Heel vreemd is dat natuurlijk niet gezien de Nederlandse formatie nog flink wat werk heeft in het UCI-klassement. Punten sprokkelen is dus de boodschap. En trouwens, ook het bergklassement levert zomaar heel wat punten op. In de Ronde van Zwitserland haalde Onley op acht etappes vijf keer het podium. Van een uitstekende vorm gesproken.

Onley klopte Almeida op de meet in de Ronde van Zwitserland. (FOTO: Cor Vos)
Onley klopte Almeida op de meet in de Ronde van Zwitserland. (FOTO: Cor Vos)
Clément Champoussin (3M)

Er zijn nog wel wat ploegen die punten willen binnenhalen voor het UCI-klassement. Team Astana bijvoorbeeld. De Kazachse ploeg pakte dit jaar al heel wat punten, maar wil zich toch nog iets veiliger in het klassement nestelen. Ze trekken dan ook met meerdere vrijbuiters richting de Tour. Vooral thuisrijder Clément Champoussin willen we hier extra benadrukken. De 27-jarige Fransman uit Nice reed een meer dan degelijke Parijs-Nice, Ronde van het Baskenland én Ronde van Zwitserland met telkens een top 10 in het eindklassement. Champoussin beschikt tevens ook over een stevige punch voor in de heuveletappes. Kunnen ze bij Astana hun kunststukje van in de Giro herhalen en huiswaarts keren met een zak vol UCI-punten?


Louis Barré (3M)

2025 was het jaar van de doorbraak voor Louis Barré. In zijn eerste seizoen bij Intermarché-Wanty werd hij knap zesde in de Amstel Gold Race, vierde in een rit in Romandië en derde in een rit in de Dauphiné. De 25-jarige Fransman is een man met een plan. In zijn notitieboekje staan de volgende ritten met stip aangeduid: rit 6 naar Vire Normandie en etappe 7 naar de Mûr de Bretagne. Onderweg wil hij zich ook smijten in het Centraal Massief en de Pyreneeën. Zijn andere doel in deze Tour? Etappe 20 naar Pontarlier.


Georg Zimmermann (2M)

We komen nu aan bij de befaamde 2M’tjes. Voor velen niet meer dan opvullertjes met de laatste centjes, maar vergis u niet, een goed scorende 2M-renner kan het verschil maken. 

Neem nu Zimmermann bijvoorbeeld. Collega van bovenvermelde Barré en ook een vrijbuiter in deze Tour. De Duitser timmert op 27-jarige leeftijd gestaag verder aan zijn wielercarrière (vergeef onze deze slechte woordspeling, maar ook wij sleutelen nachtenlang aan onze wielermanager). Zo mag Georg zich dit jaar voor het eerst Duits kampioen noemen en kan hij dus in een gloednieuw truitje de Ronde van Frankrijk aanvatten. Als dat niet genoeg motivatie geeft, bevestigde Caro Houbrechts in onze podcast Kopman dat ze de Duitser een plaatsje geeft in haar ploegje. Timmerman gaat deze Tour dan ook voluit voor ritwinst. Hopelijk komt hij de man met de hamer dan wel niet tegen…(nogmaals onze excuses).


Nog ééntje om het af te leren?


Het is een Belg en we zijn er stiekem erg fan van. Begin dit jaar was een Tour-selectie nog toekomstmuziek voor Emiel Verstrynge (2M). De renner uit Eeklo brak bovendien zijn sleutelbeen in zijn allereerste wegrit van het seizoen, de Strade Bianche. Nadien reed hij wel een behoorlijk seizoen met een knappe veertiende plek in Luik-Bastenaken-Luik en een bijzonder sterk slotweekend in de Ronde van Zwitserland. De eerste week zal het vooral knechten zijn voor de jonkie, maar als het gevoel goed is, zullen er in het tweede deel van de Tour kansen liggen om mee te glippen in de vlucht.



Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, X en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

De Lead-Out is jouw gids doorheen het wielerseizoen, met een sterke focus op Sporza Wielermanager en Sporza Tourmanager. 

© 2021 by The Artifact. Proudly created with Wix.com

© 2024 foto's Flanders Classics

bottom of page