DE SNELLE MANNEN. Een echte gamechanger van 5M en twee puntenkanonnen onder de 2M'tjes
- De Lead-Out
- 2 dagen geleden
- 5 minuten om te lezen
"Geen Tour voor sprinters", wordt gezegd. Er liggen inderdaad niet zo heel veel sprinterskansen op de weg van Lille naar Parijs, maar een goede wielermanager weet: een ploeg zonder rappe mannen is zoals de Rode Duivels zonder Romelu Lukaku. Sprinters zijn een garantie op punten. In het bijzonder degene die wij hier oplijsten.

Jasper Philipsen (9M)
503, 495, 580 en 579 punten. Jasper Philipsen (9M) is al jaren een puntenkanon in de Tour de France. Koppel dat aan zijn recente vormpiek en je kan stellen dat de sprinter van Alpecin-Deceuninck haast onmisbaar lijkt in ieder Tourmanager-ploegje. Bovendien verteert de Limburger de hellingen beter dan concurrenten Tim Merlier (8M) en Jonathan Milan (7M) én krijgt hij met Mathieu van der Poel (8M), Jonas Rickaert (2M) en Kaden Groves (5M) een waanzinnige lead-out in steun. De Vlam van Ham zou dus zomaar eens dé sprintkoning van de komende Tour kunnen worden en bijgevolg misschien ook wel de grootste kandidaat voor de groene trui in Parijs.
Tim Merlier (8M)
De snelste man op twee wielen. Of toch zeker de laatste maanden. Tim Merlier heeft dit seizoen al negen overwinningen achter zijn naam staan. In de recente Baloise Belgium Tour etaleerde hij nog maar eens dat wanneer hij vanuit een goede positie kan vertrekken er weinig aan te doen valt. De sprinter, die bij Soudal Quick-Step de bliksem moet afleiden voor Remco Evenepoel (10M), is straks misschien wel kandidaat nummer 1 voor de ritwinst en de eerste gele trui in Lille. Een no-brainer.
Jonathan Milan (7M)
Welke sprinter op de startlijst van de Tour de France heeft de meeste WorldTour-overwinningen in 2025? Niet Tim Merlier (4) of Jasper Philipsen (0!), wel Jonathan Milan met vijf stuks. ‘Il Gigante de Buja’ plaatst zich steeds prominenter in dezelfde categorie als de twee Belgische topsprinters, en maakt bij zijn debuut in de Tour meteen kans op de gele trui.
De 24-jarige Milan is samen met Filippo Ganna (5M) de Italiaanse hoop op ritwinst. En daarvoor krijgt de krachtpatser van Lidl-Trek van alle spurters misschien wel de sterkste sprinttrein mee: Jasper Stuyven (3M), Edward Theuns (2M) en Simone Consonni (2M) vormen een ervaren team, zijn goed op elkaar ingespeeld en kennen hun rol perfect. Milan maakt ook kans op de groene trui: hij reed al twee grote rondes, en in beide Giro’s won ‘Johnny’ het puntenklassement.
Phil Bauhaus (5M)
Voor het derde jaar op rij schuift Bahrain-Victorious Phil Bauhaus (5M) naar voren als sprinter van dienst. De afgelopen weken heeft de 30-jarige Duitser ongetwijfeld meermaals gedacht aan het gezegde ‘derde keer, goede keer’, want het lukte hem vooralsnog niet om een rit in de Tour en bij uitbreiding in een grote ronde te winnen. Ook in deze editie zal het allesbehalve evident zijn om snelheidsduivels als Merlier, Philipsen en Milan een hak te zetten. Iedereen begrijpt ondertussen dat in de wielermanager niet enkel winnen beloond wordt, maar dat de nodige regelmatigheid eveneens oplevert. Bauhaus weet als geen ander hoe het moet om in een kleine en grote ronde de ereplaatsen aan elkaar te rijgen.
Jordi Meeus (5M)
Caro Houbreghts noemde hem in de podcast Kopman “een gamechanger”. “Jordi Meeus is het ideale alternatief voor Jonathan Milan”, klonk het. Wij kunnen alleen maar bevestigen dat de Belg een zeer interessante optie is. Meeus bewees in het verleden zijn mannetje te kunnen staan in de Tour – denk aan zijn overwinning op de Champs-Elysées – en niet onbelangrijk: hij krijgt ook een uitstekende loods met zich mee. Danny Van Poppel (4M) gidste al vaker sprinters naar succes en zijn recente zege in het NK verraadt bloedvorm.
Paul Penhoët (4M)
Paul Penhoët begint zaterdag aan zijn eerste grote ronde. De 23-jarige Fransman zal bij Groupama-FDJ wellicht zijn kans mogen gaan in de vlakke ritten. Dat het crescendo gaat met zijn vorm, bewees de snelle man al in de Dauphiné met een zesde en een tiende plaats in de massasprints. De bevestiging volgde afgelopen zondag, op het Frans kampioenschap. Penhoët overleefde eerst de schiftingen op een lastig parcours en sleurde in diepe finale nog op kop in dienst van ploegmaat Romain Grégoire (4M) om uiteindelijk als twaalfde over de streep te bollen.
Met Lewis Askey (3M) beschikt de Franse formatie over een sterk alternatief op de iets lastigere aankomsten. De sterke Brit is nog maar 24 jaar, maar reed al een sterk voorjaar en sprintte in de Ronde van Zwitserland twee keer naar een podiumplaats. Volgt de bevestiging in de Tour?

Tobias Lund Andresen (4M)
Tobias Lund Andresen lijkt na een resem mooie ereplaatsen in de Vierdaagse van Duinkerke en de Ronde van Noorwegen in vorm. Die koersen zijn misschien niet de beste graadmeters, maar ook in WorldTour-wedstrijd Copenhagen Sprint snelde hij naar een knappe vijfde plaats. En met de Surf Coast Classic wist Lund Andresen eerder dit jaar ook al eens te winnen. Verwacht niet meteen een ritoverwinning van de 24-jarige Deen, maar een paar mooie ereplaatsen liggen zeker binnen zijn mogelijkheden.
Tobias Lund Andresen credit: Picnic PostNL
Team Picnic-PostNL neemt met Pavel Bittner (4M) nog een sprinter mee. De 22-jarige Tsjech was al eens succesvol in de Vuelta en mikt nu ook in de Tour op mooie ereplaatsen. Dat hoeft geen euvel te zijn voor Lund Andresen, wij verwachten dat ze allebei zullen sprinten. Het team kan de UCI-punten immers goed gebruiken: het staat pas achttiende in de WorldTour-ranking, net niet in de degradatiezone dus, met een geringe voorsprong op Cofidis.
Stian Fredheim (3M)
Ritten winnen, ritten winnen, hoi, hoi, hoi! Laten we misschien beginnen met het attractieve Uno-X één ritzege toe te wensen. Het zou meteen ook de eerste overwinning in de Tour ooit zijn voor de Noorse formatie. De aanval lijkt ons de beste verdediging in hun geval, maar ook in de sprint zijn ze gewapend. Soren Waerenskjold (4M) wordt in principe de eerste sprinter in rang, maar Stian Fredheim (3M) loert in zijn zog. De 22-jarige jonkie wordt bestempeld als een talentje en laat dit jaar al zien waarom. Hij stak geregeld zijn neus aan het venster met enkele mooie ereplaatsen en zelfs een overwinning in La Route Adélie de Vitré. Jawel, een koers op Franse bodem. Dat belooft!
Alexis Renard (2M)
Ik zie, ik zie wie jij niet ziet en het is een Franse vos. De snelle Alexis Renard zit in de vorm van zijn leven. In Kopenhagen werd hij recent pas op de meet geklopt door bovengenoemde Jordi Meeus. Démare, Andresen, Groenewegen… Ze stierven allemaal in zijn zog. Als lid van de Cofidis-brigade kan je ervan op aan dat Renard zich zoveel mogelijk in de massasprints zal gooien: de ploeg kan elk punt gebruiken. Volgens ex-ploegmaat Jenthe Biermans heeft Renard trouwens een uitstekende positionering, iets wat hem ongetwijfeld van pas zal komen in de nerveuze eerste week.
Jenno Berckmoes (2M)
Een aanvaller of een sprinter? We kunnen Jenno Berckmoes zomaar in beide categorieën thuisbrengen. Hallo, zeveraars van De Lead-Out? Arnaud De Lie (5M)
is toch de snelle man van dienst binnen de Lotto-ploeg? Op het eerste gezicht klopt dat. Desalniettemin zal Berckmoes naast het feit dat hij alle ruimte van de wereld zal krijgen om slag om slinger te gaan aanvallen, misschien sneller aan de bak moeten in de sprints dan we op dit moment verwachten. In de Ronde van België en tijdens het Belgisch Kampioenschap werd duidelijk dat de 24-jarige landgenoot in topvorm verkeert, terwijl het bij De Lie momenteel vierkant draait. Als er na enkele dagen wederom geen beterschap te zien is bij de stier, dan zal de ploeg het roer waarschijnlijk omgooien en Berckmoes zijn kans laten wagen in de resterende massasprints.
Comments