Op zoek naar de ideale verdeling voor de Sporza Tourmanager
top of page

Op zoek naar de ideale verdeling voor de Sporza Tourmanager

Bijgewerkt op: 30 jun. 2023

“Hoeveel sprinters neem ik mee? En hoeveel klassementsmannen?”. Het moeten zowat de meest gestelde vragen zijn op ons Forum. Iedere wielermanager weet dan ook dat de teamsamenstelling van cruciaal belang is. Onze statistiekenman dook in de cijfers en stelde een (volgens hem) ideale verdeling samen.


LEES OOK. Dit zijn onze tips voor de klassementsmannen Iedere wielermanager heeft zijn eigen manier om het parcours van een grote ronde te bestuderen. Van de ‘streepjestrekmethode’ tot de ‘ExpectedWielermanagerPoints-theorie'. Hierbij introduceer ik de 'ExpectedRennersCategorieSamenstellings-tactiek' (bedenk gerust een betere naam). Hoe we deze methode precies noemen, doet er eigenlijk niet toe. Alles draait om de berekening en het eindresultaat:


In een simpele Excel-file berekende ik per rennerscategorie de kans dat ze punten zouden scoren in de etappe in kwestie. Voor de openingsetappe reken ik er bijvoorbeeld op dat de klassementsmannen bij benadering 70 procent van de punten zullen pakken en de heuvelspecialisten 30 procent van de punten.



De voorspelling van het percentage punten per rennerscategorie per etappe.



Bonuspuntes


Ex-deelnemers kennen het hatelijke gevoel om na de slotrit nog voorbijgestoken te worden door concurrerende Tourmanagers door hun massa transfers aan klassementsmannen. Daarom nemen we in deze tactiek ook de bonuspunten door het klassement mee in rekening. De Tourwinnaar krijgt bijvoorbeeld 400 punten extra, dat staat gelijk aan vier etappezeges. Ook voor de andere renners in de top vier, geldt bij benadering de vermenigvuldiging van vier voor hun punten uit het klassement in vergelijking met etappezeges.


In de Sporza Giromanager bleek dat ik onvoldoende rekening had gehouden met de 20 punten die de leider in het algemeen klassement elke dag sprokkelt. Daarnaast scoren ook de renners die buiten de top 10 eindigen in het klassement nog enorm veel punten, daarom geef ik een extra bonuspunt aan de klassementsmannen.



Omdat ook het bergklassement 100 punten en dus één etappezege oplevert, geef ik nog een extra punt aan de klassementsmannen. Hetzelfde geldt voor de klimmers die zowel in het algemeen klassement zullen scoren als in het bergklassement. Ook de sprinters krijgen één bonuspunt door de puntentrui.


De extra weging door de bonuspunten op het eind van de Tour.

Percentage per rennerstype


Als we het voorgaande optellen, kunnen we het percentage per rennerscategorie berekenen. Zo zou 51% van je Tourmanager-ploeg uit klassementsmannen moeten bestaan en 14% uit klimmers. Concreet komen we dan uit op 8,16 klassementsmannen en 2,24 klimmers van de 16 renners in totaal.

Het percentage per rennerscategorie.

.Transfermarge


Aangezien iedere Tourmanager over 4 transfers beschikt (meestal de klassementsmannen), zou je volgens de berekening maar met 4,16 klassementsmannen aan de start moeten verschijnen. Hierbij houden we natuurlijk geen rekening met pech en slechte benen, daardoor nemen we een extra veiligheidsmarge.

We kiezen dan ook voor 6 à 7 klassementsman


nen bij het begin om uiteindelijk met 8 à 9 te eindigen. Bij de sprinters beginnen we met 5 à 6, ervan uitgaande dat we er 2 à 3 uit ons ploegje kunnen transfereren in ruil voor klassementsmannen.

De verdeling per rennerscategorie op basis van het percentage en het aantal om te starten, rekening houdend met transfers.


Het eindresultaat


Laat ons even toe onszelf alvast in te dekken: net zoals al onze tips is het volgen ervan op eigen risico. Rekening houdend met de bovenstaande berekeningen pleiten we voor volgende verdeling waarbij we rekenen op 4 klassementsmannen als transfer:


  • 6 à 7 klassementsmannen

  • 5 à 6 sprinters

  • 1 heuvelspecialist

  • 0 tijdrijders

  • 2 klimmers

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!


9.765 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page