top of page

VIJF TIPS. Eerste hulp bij transferstress

Wie scoorde goed? Wie stelde voorlopig teleur? En waarom heb ik in godsnaam niet voor Victor Lafay gekozen? Na negen ritten maken de meeste wielermanagers een eerste stand van zaken op en dat kan voor de nodige stress zorgen. Maar panikeer (nog) niet, wij geven jullie graag deze vijf tips mee.Tip 1: Sla niet in paniek

De belangrijkste tip van allemaal, Parijs is nog ver. Sla niet in paniek, maar bezint eer ge aan een transfer begint. Je hebt dan wel vier transfers, de prijskaartjes van de renners zijn dit jaar niet mals. Als je geen miljoentje op overschot gehouden hebt aan het begin van het spel, zul je vaak twee renners in één keer moeten transfereren om er een topper bij te kunnen halen.


Ook bij Rode Duivel Jan Vertonghen slaat de transferstress toe.


Verspil daarom geen transfers aan goedkope renners. Torstein Træen (waarde: 3M) werd vaak gekozen, maar liep in etappe één een breukje op in de elleboog en finishte sindsdien nooit meer in de top 100 van een etappe. Zet hem gerust in de bus, maar verspil er niet meteen een transfer aan.


Grotere namen als Richard Carapaz (waarde: 8M) en Enric Mas (waarde: 8M) zijn wel heel wat geld waard en vervang je best zo snel mogelijk. Door ze in de bus te laten wegkwijnen, verlies je veel punten op andere wielermanagers die wel hun budget zo veel mogelijk benutten. Met de vrijgekomen 8M zou je dus een nieuwe klassementsman kunnen halen, al is dat momenteel nog niet zonder risico (zie Tip 3).


Tip 2: Zekerheid voor de sprints

Op papier staan er nog drie etappes voor de sprinters op het programma. Zo heel veel kansen gaan de rappe mannen dus niet meer krijgen. Bovendien lijkt er geen maat te staan op een beresterke Jasper Philipsen (transfersom: 10M). Met drie overwinningen toont de Vlam van Ham zich onklopbaar op het vlakke.


De kans dat Jasper in de overige sprints met het maximum van de punten gaat lopen, is redelijk groot. Daarbij is hij ook goed op weg om de groene mee naar huis te nemen. Punten gegarandeerd dus! Jammer genoeg ben je lang niet de enige met deze topspurter in de ploeg (80% van de wielermanagers had Philipsen bij de start).


Heb je wel nog Fabio Jakobsen (waarde: 8M) in de ploeg staan? Dan lijkt het ons opportuun om hem te transfereren voor een klassementsman. Door zijn valpartij, de weinig resterende sprintkansen én de sterkte van Philipsen lijkt hij niet veel punten meer te gaan opleveren. Heb je ook nog Biniam Girmay (waarde: 7M) in de ploeg zitten? Ook hem kan je stilaan gaan inruilen. Hij zal deze week wel nog zijn kans krijgen, maar later kan je het geld beter besteden aan een goede klimmer die in de bergen meer geld zal opleveren.

Fabio Jakobsen kwam in volle finale van etappe 4 ten val. (Foto: ANP)


Om in de sprintetappes toch nog wat extra punten te sprokkelen, kan je er ook voor opteren om een goedkopere sprinter in te brengen (Hoe? Zie tip 5). In dat geval lijkt Phil Bauhaus een goede optie te zijn. De Duitser was er al enkele keren dichtbij en is met een prijskaartje van 5,5M zeker het overwegen waard. Ook de Italiaan Luca Mozzato is met een prijskaartje van 4,5M een interessante transfer.


Tip 3: Gevecht om plek drie ligt nog helemaal open

Onderschat de waarde van klassementsmannen niet. Het aantal klimkilometers zal vanaf week twee alleen maar toenemen. Bovendien leveren de plaatsen in het eindklassement ook nog heel wat punten op. In het eindklassement van de gele trui krijgt de de derde 240 extra punten.


Dat de strijd om het geel een duel wordt tussen Pogacar en Vingegaard, hoef ik u niet meer uit te leggen. Dat quasi iedereen deze twee toppers in hun ploeg hebben staan, is dan ook niet echt een verrassing.Je kan je beter onderscheiden met de andere klassementsrenners en het liefst van al heb je de “best of the rest" in je ploeg staan, oftewel hij die binnen twee weken mee op het podium staat in Parijs. Maar wie is dat dan? Wel die strijd ligt nog helemaal open. De Grand Colombier en de Col de Joux Plane zullen ons op het einde van de week al heel wat wijzer maken.


Een gouden tip? Afwachten! Zowat alle andere klassementsmannen kunnen er nog doorzakken de komende weken. Jai Hindley (transfersom: 9M) leek na zijn ritwinst de grootste kanshebber te gaan worden, maar ook hij zakte er vervolgens wat doorheen. Vergis u niet, Hindley kan altijd rekenen op een ijzersterke derde week en is eigenlijk sowieso een must have in je wielerploeg.

(Foto: Cor vos)


Ongetwijfeld zijn er managers die nu al een serieuze achterstand hebben. Zij kunnen beter wel al een berekend risico nemen.


Zo hebben heel wat wielermanagers de kopmannen van INEOS Grenadiers links laten liggen bij het samenstellen van hun ploegje. Overweeg op die manier zeker Carlos Rodriguez (8M) of Thomas Pidcock (9M). Zij lijken voorlopig nog allebei voor een klassement te gaan en klimmen met de betere naar boven.

Pidcock steekt zijn klassementsambities niet onder stoelen of banken. (Foto: Cor Vos)


Wat dan met de Yates Brothers? Wel, zij werden allebei nog minder gekozen bij de start (ze stonden in minder dan 1% van de ploegen). Op die manier zijn ze heel interessant om het verschil te maken, zeker gelet op hun huidig klassement. Maar wees er toch voorzichtig mee.


Zo blijkt het bij S. Yates de laatste jaren wel eens goed mis te lopen in grote rondes, zijn laatste drie grote rondes reed hij namelijk niet uit. A. Yates lijkt op zijn beurt vol aan de bak te moeten gaan voor zijn kopman. Pogacar zal de komende weken alle hulp kunnen gebruiken om het op te nemen tegen het sterke gele blok van Jumbo-Visma. Wait and see met de broertjes.


Tip 4: Kijk naar het parcours

Moet u nog bekomen van de eerste week? Pech, de Tour gaat onverbiddelijk verder én heeft nog heel wat moois voor ons in petto. Reken vooral op heel wat klimwerk, maar ook de zware motoren krijgen hun goesting in enkele heuveletappes.


De groene droom van Philipsen en de vele bergritten zorgden ervoor dat heel wat wielermanagers Mathieu van der Poel (transferwaarde: 9M) transfereerden. Heb je hem toch nog in de ploeg staan, dan is het verstandig om hem nog even te houden. Althans toch voor deze week. Van der Poel lijkt nog vol voor een etappe te willen gaan en krijgt met enkele heuvelritten zeker nog zijn kans. Op het einde van de week kan je hem vervolgens inruilen voor de betere klimmers in het peloton.


Hetzelfde geldt voor Van Aert (transferwaarde: 11M), hou hem nog eventjes bij (tot hij misschien zelf noodgedwongen de Tour moet verlaten). Ook hij lijkt niet meteen te gaan rusten vooraleer hij zijn felbegeerde etappewinst dit jaar beet heeft.


Conclusie: overloop dus best even je ploeg in combinatie met het parcours. Heb je door het uitvallen van Carapaz en Mas amper nog klassementsmannen over? Kies dan toch nog voor een extra kopman, zodat je in de komende bergetappes niet te veel punten verliest op je concurrenten.
Tip 5: Doe eens zot en ga voor de dubbele transfer

Laat ons deze tip even verduidelijken. Stel: je wilt Ben O'Connor (waarde: 7M) vervangen door Hindley (transfersom: 9M) of Rodriguez (transfersom: 8M). Dat zou in principe alleen mogelijk zijn als je één of twee miljoen op overschot hebt gehouden bij de start van de Tour.


Is dat niet het geval, dan zou je ervoor kunnen opteren om samen met O'Connor nog een renner te transfereren. Denk daarbij aan een Fabio Jakobsen (waarde: 8M) of Biniam Girmay (waarde 7M). Zo heb je budget op overschot om Hindley of Rodriguez binnen te halen in combinatie met bijvoorbeeld een nieuwe sprinter zoals Phil Bauhaus (transfersom: 5,5M) of een extra klimmer zoals Clement Berthet (transfersom: 2,5M) of Felix Gall (transfersom: 5,5M).

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!


4.463 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page