top of page

DE KLASSEMENTSMANNEN. Zijn er ook koopjes te vinden?

Bijgewerkt op: 27 jun.

Eén absolute topfavoriet, drie uitdagers en de rest. Zo zien de waardeverhoudingen van de klassementsmannen er momenteel uit. Maar wat doe je daar nu mee in de Tourmanager? De vier titanen slurpen veel budget op. Neem je ze allemaal? En wie is er voorts het overwegen waard? Dit zijn onze tien tips voor het klassement.

De enige van de vier titanen wiens voorbereiding niet werd verstoord door medische perikelen is Tadej Pogacar (11M). Hij is dan ook dé grote favoriet en kan niet ontbreken in je team. Zeker niet als je ziet op welke monsterploeg de Sloveen met zich meekrijgt. Adam Yates, Joao Almeida, Juan Ayuso, Pavel Sivakov, Marc Soler, Tim Wellens en Nils Pollit. Dat zijn drie toppers die zelf een top vijf-notering kunnen ambiëren, twee top 10-kandidaten, de kersverse Belgisch kampioen tijdrijden en een Duitse hardrijder die na zijn carrière ongetwijfeld het uithangbord van een of ander tandpastamerk wordt.Een derde op rij. Dat is het streefdoel voor Visma – Lease a Bike en Jonas Vingegaard (10M). Maar evident lijkt dat allerminst te worden. Na zijn horrorcrash in de Ronde van het Baskenland is het maar de vraag in welke mate de Deen klaar is voor de Tour. Eerst werd gezegd dat Vingegaard alleen zou starten als hij kon meestrijden voor de eindzege, maar Merijn Zeeman kwam daar vorige week toch al een beetje op terug. “Hij zal absoluut tot de betere renners van de Tour de France behoren, maar een ideale voorbereiding was het zeker niet”, klonk het bij de sportief directeur. Ons aanvoelen: bij Visma weten ze wat ze doen, dus Vingegaard zal zeker in orde zijn. Of het ook voldoende is om het Pogacar moeilijk te maken, valt nog af te wachten.Ook over Remco Evenepoel (9M) bestaan er nog twijfels. In de Dauphiné was het duidelijk dat er bergop nog werk aan de winkel was. Al deed Evenepoel uitschijnen dat dat ingecalculeerd was. Bij Soudal – Quick Step zijn ze ervan overtuigd dat hij een mooie Tour kan rijden. De ambities: een ritoverwinning en een top vijf-plaats. Wat ons betreft, is dat zeker realistisch. Misschien zit er zelfs iets meer in. De moeite dus om in je team te nemen. Al is het maar om de hoop hoog te houden dat Remco (ooit?) ook Pogacar kan doen zweten in het grote rondewerk.Primoz Roglic (9M) won de Dauphiné, maar ook hij vertoonde in de laatste etappe tekenen van zwakte. Met onder meer Hindley en Vlasov als luitenanten heeft Roglic een Tourwinstwaardige ploeg mee naar Frankrijk. De vraag is alleen of hij zelf nog wel het niveau haalt om dat hoogste schavotje in Parijs – euh Nice – te ambiëren. Krijg je de vier kleppers niet allemaal in je team, dan is Roglic misschien wel de beste keuze om thuis te laten. Als later in de Tour blijkt dat pakweg Vingegaard het toch laat afweten en zijn voormalige ploeggenoot wel wervelt als weleer, dan is die transfer makkelijk gemaakt. Omgekeerd is dat budgettair moeilijker.


Kijken we naar de sterkste teams, dan behoort ook Ineos - Grenadiers tot de absolute toppers. Hun meest vooruitgeschoven pion lijkt Carlos Rodriguez (8M) te gaan worden. De Spanjaard werd vorig jaar al vijfde en lijkt een nieuwe stap vooruit te hebben gezet. Tweede in de Ronde van het Baskenland, eindwinnaar van de Ronde van Romandië en vierde in de afgelopen Dauphiné. Dat zijn resultaten waar je mee thuis kan komen. In die laatste rittenwedstrijd was bovendien ook duidelijk te zien hoe zijn vorm nog in stijgende lijn zat. Een top vijf-plaats zit er zeker in. Al is het een beetje af te wachten hoeveel steun Rodriguez zal krijgen van zijn teamgenoten. Egan Bernal, Tom Pidcock en Geraint Thomas zijn drie renners die heimelijk – in het geval van Pidcock zelfs niet zo heimelijk – misschien wel eigen ambities hebben.


Carlos Rodriguez wordt op papier de meest vooruitgeschoven man van Ineos. Credit: Ineos Grenadiers


In het duurdere segment stippen we ook nog graag Adam Yates (8M) aan. De luitenant van Pogacar stond vorig jaar mee op het podium en wie zegt dat dat ook dit jaar niet kan? In Zwitserland bewees de Brit in goede vorm te verkeren en met al die weelde bij UAE zou het wel eens kunnen dat hij minder snel een knechtenfunctie zal moeten opnemen dan vorig jaar. Als er iemand de handschoen opneemt om Pogacar uit te dagen, dan zou Yates daar als een soort derde hond uitstekend van kunnen profiteren.

 

We weten natuurlijk dat u niet naar De Lead-Out surft om alleen maar dure toppers aangeraden te krijgen. Daarom zijn we ook op zoek gegaan naar goedkopere parels voor het klassement. Het moet gezegd: in de Giro is dat een pak makkelijker dan in deze sterk bezette Tour, maar we hebben er toch een paar gevonden. Te beginnen met ex-Tourwinnaar Geraint Thomas (6M). Over hem wordt amper gesproken, maar graag wijzen we u even op zijn resultaten in de laatste drie grote rondes waar hij aan de start kwam: derde in de Tour van 2022, tweede in de Giro van 2023 en derde in de Giro van 2024. De Brit stelt amper of nooit teleur. Het is maar dat u het weet.
Een miljoentje goedkoper stuiten we op de naam van Joao Almeida (5M), de Portugees uit het team-Pogacar. “Een foutje”, noemde Hannes Tahon zijn scherpe prijs in de podcast Kopman. “Ik heb die voor de Ronde van Zwitserland bepaald.” Het verleden leert ons dat de “foutjes” van Tahon wel eens kunnen opleveren. Almeida is een echte overlever en bovendien een prima tijdrijder. Enig vraagteken is welke plek hij zal opnemen in het treintje rond Pogacar. Is dat voor of na Ayuso?


Chauvinistisch als we zijn, willen we toch graag nog een Belg tippen: Stef Cras (4M), de klassementskopman van TotalEnergies. De klimmer was één van de grootste slachtoffers van de massale valpartij in de Ronde van het Baskenland, maar maakte eerder deze maand zijn wederoptreden in de Ronde van Slovenië. Hij is naar eigen zeggen opnieuw top fit. Als hij gespaard kan blijven van pech zit een plaats in de top 15 er misschien wel in. We gaan ervan uit dat Cras ook af en toe wel eens in een ontsnapping probeert mee te glippen.


Een gelijkaardig scenario is misschien wel weggelegd voor Oscar Onley (4M) van Team DSM-Firmenich PostNL. De Nederlandse ploeg benadrukt dat het vol voor etappezeges wil gaan, maar Onley zal in zijn Tourdebuut vermoedelijk ook wel eens willen zien hoe ver hij kan geraken in het klassement. De 21-jarige Brit, die begin dit jaar al zegevierde op Willunga Hill in de Tour Down Under, kan daarbij rekenen op de wijze raad van ancien Romain Bardet. Ook die laatste gaat trouwens vol voor een etappezege. Hij laat het klassement vermoedelijk volledig voor wat het is.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons forum!12.988 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page