top of page
Foto van schrijverMatthijs Scheelen

DE SPRINTERS. Wie dooft de Vlam van Ham?

Een wielermanagerploeg is niet compleet zonder een pakketje snelle mannen. In zowat alle voorbeschouwingen valt ongeveer hetzelfde te lezen: na zijn Tour van vorig jaar en zijn puike resultaten dit voorjaar staat Jasper Philipsen in Firenze aan de start als absolute topfavoriet voor groen. Al zijn er enkele gemotiveerde spurtbommen die hem het vuur aan de schenen zullen leggen. Dit zijn onze tips voor de sprinters.





Jasper Philipsen (9M)

 

Zes ritten en één keer de groene trui in de Ronde van Frankrijk staan al op zijn palmares, maar de honger van Jasper Philipsen is duidelijk nog niet gestild. Komende zaterdag start een nieuwe missie naar ritzeges en de groene trui. De sterren staan uiterst gunstig voor de nog altijd maar 26-jarige Limburger. Jasper Disaster heeft een puik voorjaar met een resem overwinningen achter de rug en krijgt de komende drie weken wederom een sterke sprinttrein, inclusief wereldkampioen Mathieu van der Poel, ter beschikking. Afgelopen zondag verloor hij op het Belgisch Kampioenschap dan wel van Arnaud De Lie, maar vergeet niet dat hij in 2023 ook die dag de benen niet had en kort daarna vier keer victorie kraaide in de Tour. Binnen zijn ploeg Alpecin-Deceuninck weten ze immers ook als geen ander hoe te pieken naar de grote momenten in een seizoen. Ons advies: Philipsen zou als eerste in je selectie moeten staan.



Mads Pedersen (8M)

 

Mads Pedersen toont dit seizoen opnieuw dat hij een renner met een fenomenale regelmaat is geworden. Zelfs meer dan dat. Van begin februari tot op heden wisselt de Deen overwinningen met ereplaatsen af. Volgens ons zal de ex-wereldkampioen net zoals vorig jaar de dichtste belager van Philipsen worden voor de groene trui. De poulain van Lidl-Trek beschikt over snelle benen op het vlakke, is ertoe in staat om ook in heuveletappes een resultaat te rijden en beschikt met onder andere Stuyven en Gibbons over ploegmaten die weten hoe ze hem in het sprintgewoel op de juiste plaats moeten afzetten.

 

Wout van Aert (8M)

 

Aanvankelijk stond de Tour niet op het programma van Wout van Aert, maar het noodlot in Dwars door Vlaanderen heeft hem genoodzaakt zijn plan om te gooien. Na een stevige revalidatie en de nodige trainingsarbeid maakt Van Aert deel uit van het sterrenteam van Visma-Lease a Bike. De wielermanager blijft wel met enkele vraagtekens zitten. Is hij goed genoeg om de topsprinters te verslaan? Durft hij de nodige risico’s te nemen in de gekende hectiek tijdens de vlakke etappes? In hoeverre mag hij zijn eigen kans gaan met klassementsman Jonas Vingegaard aan boord? In ieder geval heeft het verleden ons geleerd dat we overal en altijd rekening moeten houden met Van Aert. Als onze landgenoot over goede benen beschikt, dan kan hij in elk soort etappe meedoen voor de knikkers. Dat brengt natuurlijk een hoop wielermanagerpunten in het laatje.  



Phil Bauhaus (7M) en Dylan Groenewegen (7M)

 

Op het eerste zicht lijken Phil Bauhaus en Dylan Groenewegen met hun hoog prijskaartje van zeven miljoen minder het overwegen waard, maar www.procyclingstats.com doet ons enigszins twijfelen. Als je eerst en vooral de uitslagen van Bauhaus bekijkt, zie je dat hij de afgelopen jaren veelvuldig top tien heeft gereden in vlakke etappes in kleinere en grotere rondjes. Soms slaagt hij er zelfs eens in om met een zege aan de haal te gaan. Dit seizoen won hij een rit in Tirreno-Adriatico en in de zopas gereden Ronde van Slovenië. Weten jullie trouwens nog dat hij in de Tour van vorig jaar één keer tweede, twee keer derde en één keer zevende werd? Mocht Bauhaus dat de komende drie weken kunnen herhalen of eventueel zelfs beter doen, dan sprokkel je met hem toch mooi meegenomen punten.

 

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Groenewegen. De Nederlander won in 2017, 2018, 2019 en 2022 ritten in de Tour. Vorig jaar kwam hij niet verder dan een tweede, derde, vierde, vijfde en achtste plaats. Maar opnieuw: ook dat zijn mooi meegenomen punten. Daarenboven heeft de renner van Team Jayco Alula nog niet zolang geleden de Ronde van Limburg, een rit in de Ronde van Slovenië en last but not least het Nederlands kampioenschap op zijn naam geschreven. Zijn vormpeil kan op zijn minst uitstekend genoemd worden.

 

Arnaud De Lie (7M)

 

Na een fiasco van een voorjaar zullen veel wielermanagers zich voorgenomen te hebben om Arnaud De Lie een tijdje niet meer in hun ploegje te zetten. Nu wint de hij toch wel het Belgisch Kampioenschap zeker. De jonge Waal was ijzersterk in Zottegem en gaf topsprinters als Philipsen en Merlier zomaar even het nakijken. Zo’n topprestatie levert een renner enkel af als hij in goede doen is. Zijn ploeg Lotto-Dstny wil hem in zijn eerste Tour geen druk opleggen, maar de stier kennende wil koste wat het kost in Frankrijk op de afspraak zijn om zijn mislukt voorjaar recht te zetten. Het zou ons niet verbazen mocht hij in een vlakke sprint of op een aankomst licht bergop minstens één keer aan het langste eind trekken. De Lie gaat zich niet mengen in de tussensprints, waardoor hij aan het eind van de dag over een tikkeltje extra energie zou moeten kunnen beschikken in vergelijking met een Philipsen en Pedersen.


Afgelopen zondag werd De Lie zot van vreugde en ongeloof op het moment dat hij zich in Zottegem tot Belgisch Kampioen kroonde (foto: Sporza).

 

Alexander Kristoff (6M)

 

De Elfstedenronde, Antwerp Port Epic, een rit in de Ronde van Noorwegen en de Heistse Pijl. Sinds begin mei is Alexander Kristoff aan een sterke zegereeks bezig en dat op maar liefst 36-jarige leeftijd. Normaal zou binnen Uno-X Soren Waerenskjold als sprinter uitgespeeld worden in de Ronde van Frankrijk, maar de ploegleiding heeft het plan omgegooid. Kristoff wordt gezien zijn huidig vormpeil de spurtkopman van dienst. De Noorse beer heeft tonnen ervaring en kroonde zich al viermaal eerder tot ritwinnaar in het grootste wielerevenement van het jaar. Heel wat renners binnen Uno-X zijn in uitstekende doen, wat Kristoff alleen maar windeieren zal leggen in zijn weg naar glorie. Ook koude en regenachtige weersomstandigheden zouden hem kunnen helpen, maar in la douce France lijkt dat weinig waarschijnlijk.


 

Bryan Coquard (5M)

 

Bryan Coquard slaagde er zomaar even al 52 keer in om op het hoogste schavotje te preiken, maar won nog maar tweemaal in de World Tour: een etappe in de Tour Down Under van vorig jaar en op een dikke twee weken geleden een rit in de Ronde van Zwitserland. Deze laatste betreft naar zijn mening de mooiste overwinning uit zijn carrière. Enkele ereplaatsen en een derde plaats in de strijd voor de groene trui waren in de vorige editie van de Tour een serieuze opsteker voor de Fransman, maar nu wil hij in zijn zevende Tour eindelijk de handen eens omhoogsteken voor eigen volk. Kortom, de 32-jarige Coquard lijkt een zeer interessant koopje voor vijf miljoen.

 

Sandy Dujardin (2M) en Clement Russo (2M)

 

Onze zoektocht naar de witte merel tussen de goedkope sprinters verliep niet al te vlot. Je zou het ook gerust een fiasco kunnen noemen. Enkel Sandy Dujardin en Clement Russo zijn gezien hun spotprijs van twee miljoen op onze radar beland, maar dit met enige zin voor nuance. Binnen TotalEnergies is het de vraag of Anthony Turgis de voorkeur krijgt op Dujardin voor de massasprints. Indien niet, dan is de 27-jarige Fransman zeker iemand die over voldoende inhoud beschikt om hier en daar een plek in de top tien op te eisen. Groupama-FDJ heeft helemaal geen (top)sprinter aan boord, alleen Russo beschikt op papier over de capaciteiten om zich te mengen in het sprintgeweld. Al herhalen we: als hij deze uitdaging aangaat, dan zullen maximaal één à twee verdere ereplaatsen het resultaat zijn.


__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons forum!



12.391 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page