top of page

Onze sterren voor Parijs-Roubaix: MVDP tegen de rest?

Nu de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen in het verleden ligt, is het eindelijk tijd voor de Hel van het Noorden. Die verkiezingen waren alvast spannender dan de sterrenstemming van de redactie: één favoriet kreeg het maximum van de stemmen. Maar Roubaix zou Roubaix niet zijn mochten we de winnaar vooraf al kunnen aanduiden. Daarom besloten we toch nog een paar andere sterren uit te delen.


***


Die topfavoriet met het maximum van de stemmen is uiteraard Mathieu van der Poel. De Nederlander kan geschiedenis schrijven door de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix in hetzelfde jaar te winnen, iets wat slechts tien anderen hem ooit voordeden. Vorig jaar kwam hij bij zijn debuut in Roubaix als 3de over de streep. Doet hij dit jaar beter? In de Amstel leek zijn vormpeil van de Ronde wat tanende, maar Parijs-Roubaix is natuurlijk een heel andere koers.


**


Hij weet het zelf nog niet, maar Wout van Aert zal gewoon meedoen voor de overwinning in Roubaix. Althans, dat denken wij toch. We hebben het al eens eerder gezien dit jaar met Van der Poel in Milaan-Sanremo: een absolute topper die zonder veel wedstrijdritme plots aan de start staat van een monument en daarom vooraf maar bescheiden ambities uitspreekt. Maar daar trappen wij niet meer in. De Belgische kampioen is zo’n klasbak dat hij niet eens top hoeft te zijn om een goed resultaat te rijden. Met een sterke Laporte erbij kan Jumbo-Visma bovendien het ploegenspel spelen, naar het voorbeeld van de vrouwen van Trek-Segafredo zaterdag.


Dat brengt ons meteen bij onze tweede tweesterrenman: Christophe Laporte. De Fransman geniet van een geweldige vorm dit voorjaar, met een paar mooie ereplaatsen tot gevolg. Vorig jaar bewees hij met een 6de plaats dat Parijs-Roubaix hem op het lijf geschreven is, ondanks mechanische pech waardoor hij acrobatisch zijn voet moest gebruiken om te remmen. Mocht Van Aert echt een knechtenrol vervullen, dan is Laporte ongetwijfeld de vooruitgeschoven man bij Jumbo-Visma.*


Ze zijn het niet gewoon, maar de wolven van Quick-Step Alpha Vinyl zijn dit jaar gedegradeerd naar de derde rij. Ook in de koers die hun voorjaar moet redden, krijgen ze slechts één ster toebedeeld. Die ster gaat naar Kasper Asgreen. Hij is dit jaar duidelijk de beste wolf van de roedel, al heeft dat nog geen overwinning opgeleverd. Dat komt vooral omdat hij altijd snel geïsoleerd zat. Dat zou deze keer niet mogen gebeuren, want met Lampaert, Stybar en Sénéchal heeft de Deen drie echte kasseivreters in het team. Toch is er ook een kleine kanttekening: ondanks zijn lichaamsbouw – een echte camion – geraakte Asgreen nog nooit verder dan een 50ste plaats in de Hel van het Noorden.


Nog zo’n camion is Stefan Küng. De Zwitser lijkt in de vorm van zijn leven en rijgt de mooie ereplaatsen aan elkaar. Hij schopte het in 2019 al eens tot een 11de plaats in Roubaix, zijn beste resultaat tot nu toe. Ook Küng beschikt verrassend genoeg over een sterk team, met Valentin Madouas als andere uitschieter.


Hoewel hij ongetwijfeld liever wat slechter weer zou wensen, gaat onze laatste ster naar Mads Pedersen. De ex-wereldkampioen presteert nogal wisselvallig dit voorjaar, maar toonde opnieuw hoogvorm in het Circuit de Sarthe. In de koersen waar het net niet lukte, leek de Deen het voornamelijk moeilijk te hebben met de hoogtemeters. Daar hoeft die in Parijs-Roubaix niet voor te vrezen. Of zijn we opnieuw misschien wat te optimistisch? Mads’ voorlopig beste notering in Roubaix: 51ste.Joker


Eigenlijk is het schandalig, maar we hebben het in dit artikel nog niet gehad over hét team van het moment: INEOS Grenadiers. De reden? Het is moeilijk om één renner van de zwart-rode brigade naar voren te schuiven. Met de sterke Kwiatkowski, de jonge Sheffield, de verrassende Turner en de betrouwbare Van Baarle staan ze opnieuw met een ijzersterk team aan de start. Maar als we echt moeten kiezen, geven we de joker aan Filippo Ganna. De wereldkampioen tijdrijden uitte al meermaals zijn liefde voor Parijs-Roubaix en won de koers al bij de beloften. Bij de profs lukte het echter nog niet om de velodroom in Roubaix binnen de toegelaten tijd op te rijden. De Italiaan lijkt dus een grote gok, maar het zou niemand verbazen mocht hij in dit droge weer een mooi resultaat rijden.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of beluister onze podcast Kopman in samenwerking met Sporza!

694 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page