top of page

Onze sterren voor Luik-Bastenaken-Luik: volgt de echte herrijzenis een week na Pasen?

Het is bijna zover: zondagavond valt het doek over de Sporza Wielermanager 2022. Luik-Bastenaken-Luik zal wederom de definitieve scherprechter spelen. Aangezien het om een monument gaat en er dus veel punten te verdienen vallen, kan het klassement nog eens helemaal door elkaar geschud worden. Hopelijk heb je een aantal van de volgende renners in je ploeg.


Foto: Cor Vos

***


Als we de sterren een dag vroeger hadden uitgedeeld, had hier waarschijnlijk een 23-jarige Sloveen hebben gestaan. Maar een familiair drama heeft daar anders over beslist, en daar kunnen we alleen maar begrip voor hebben. Onze redactie kiest daarom voor een verrassende topfavoriet: debutant Wout Van Aert. Na zijn coronabesmetting moest Van Aert zijn voorjaar hertekenen en plots kwam Luik-Bastenaken-Luik op zijn programma te staan. Hoewel hij nog nooit aan de start verscheen in Luik en hij in principe een heel pak zwaarder is dan de andere favorieten, hebben we toch veel vertrouwen in hem. In de Tour heeft hij natuurlijk al meermaals bewezen dat hij ook klimmetjes van meerdere kilometers goed verteert. Benieuwd of iemand hem weet te lossen.


**


Juist onder Van Aert plaatsen we Julian Alaphilippe. De Fransman is natuurlijk een vaste klant in de Waalse klassiekers, maar dit voorjaar kwam hij nog niet echt uit de verf. Toch bewees hij woensdag dat zijn vorm zeker niet slecht is. Zijn normaal zo succesvolle ploeg lijkt de laatste weken in de Sep Vanmarcke-hoek te zitten, daar waar de klappen vallen. Ze krijgen zondag nog een laatste kans om een serieuze pleister op alle voorjaarswondes te leggen. Daarvoor rekenen ze op hun favoriete duracellkonijn.


Na zijn glansprestatie in de Waalse Pijl kunnen we niet om Dylan Teuns heen. Hij is zonder twijfel bezig aan zijn beste voorjaar ooit. De nuchtere Limburger krijgt nu een unieke kans om een monument te winnen. Hij start zonder druk en in topconditie: een ideale combinatie.*


Ook het tweede speerpunt van Quick-Step Alpha Vinyl krijgt een ster van ons. Remco Evenepoel heeft van deze koers echt een doel gemaakt. Sinds een aantal maanden weten we dat hij ook maar gewoon een mens is, maar hij blijft natuurlijk een specialleke. De vraag is alleen hoe hij het gaat aanpakken. Gaat Evenepoel vroeg openen en houden ze Alaphilippe achter de hand? We zijn benieuwd naar het plan.


Moeilijk te voorspellen wie Ineos gaat uitspelen, maar zo’n sterk team kunnen we natuurlijk moeilijk over het hoofd zien. Wij zetten ons geld op Daniel Felipe Martinez. De Colombiaan rijdt de laatste tijd erg sterk rond: eindwinnaar in de Ronde van het Baskenland en vijfde in de Waalse Pijl. Met onder andere Pidcock, Kwiatkowski en Thomas aan zijn zijde kan Martinez rekenen op heel wat bliksemafleiders.


Onze laatste ster geven we aan Alexander Vlasov. De Rus van Bora-Hansgrohe verkeert in bloedvorm. Woensdag kon hij het langste aanklampen bij Teuns en el maestro Valverde, met een podiumplaats tot gevolg. Wees maar zeker dat hij zondag opnieuw op de voorposten te zien zal zijn. Zijn explosiviteit en taaiheid zijn alvast twee belangrijke troeven voor Luik-Bastenaken-Luik.


Joker


Als joker komen we bij een man terecht die dit seizoen al vaker in onze favorietenlijstjes stond te blinken: Matej Mohoric. De Sloveense allrounder stak al vroeg een monument op zak en bleef ook nadien op hoog niveau presteren. In Luik is hij tussen al het klimgeweld zeker geen topfavoriet, maar net dan is Mohoric op zijn best. Misschien haalt hij zijn befaamde ‘dropper’ nog eens van stal, want rondom Luik zijn er wel wat afdalingen waar je het verschil kan maken.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of beluister onze podcast Kopman in samenwerking met Sporza!

799 weergaven0 opmerkingen
bottom of page