top of page

Onze sterren voor Gent-Wevelgem: wie doet Jumbo-Visma wat?

Het peloton bekomt nog van de coup van Jumbo-Visma in de E3 Harelbeke en daar is de volgende topklassieker al: Gent-Wevelgem. Vanuit startplaats Ieper rijden de renners via De Moeren, de Plugstreets en het West-Vlaamse Heuvelland richting Wevelgem. Volgt Wout van Aert zichzelf op? Dit zijn onze favorieten.


Foto: Belga


***

Drie keer raden wie van ons drie sterren krijgt. Juist, Wout van Aert. Wat kan je nog over hem zeggen en schrijven? De superlatieven zijn stilaan opgebruikt en dan moeten de monumenten nog komen. De tegenstand hoopt natuurlijk dat hij een snipperdag neemt, maar daar vrezen we voor. Jumbo-Visma zal de ambities van de tegenstand voor de Ronde verder de kop willen indrukken. Wout en compagnie gaan de koers onderweg hard moeten maken om de rassprinters over boord te gooien. Krijgen we een nieuwe KOM op de Kemmelberg?


Maakt Wout van Aert opnieuw gehakt van de concurrentie?


**

Wout heeft een liefde voor lijstjes en wil zoveel mogelijk verschillende grote wedstrijden op zijn naam schrijven. Aangezien hij vorig jaar al triomfeerde in Wevelgem, volgt er misschien wel een gunst naar zijn ploegmakkers toe. Wat denken jullie van volgend scenario? Jumbo-Visma maakt de koers hard in de heuvelzone. Er rijdt een kleine kopgroep weg met drie à vier renners van de ploeg. Christophe Laporte demarreert op een aantal kilometer van de streep, de rest blijft zitten en de Fransman verzilvert zijn hoogvorm na een korte solo. Het zou zomaar eens kunnen, toch? Wat ons betreft, staat dit scenario in ‘de sterren’ geschreven.


Ook aan Mads Pedersen delen we twee sterren uit. De Deen weet wat winnen is in Wevelgem. Twee jaar geleden keken Wout van Aert en Mathieu van der Poel mekaar het wit uit de ogen, waarvan de ex-wereldkampioen uitermate kon profiteren. In de E3 Harelbeke speelde Pedersen geen rol van betekenis, maar morgen begint gewoon weer een nieuwe koers. De concurrentie zal niet met hem naar de streep willen rijden. Zelfs Van Aert kijkt best uit, want een aantal weken geleden klopte de Deen hem nog in een sprint in Parijs-Nice.


In 2020 schreef Mads Pedersen Gent-Wevelgem op zijn naam. (Foto: Cor Vos)


*

Vele wielermanagers hebben de afgelopen weken gevloekt. Fabio Jakobsen droomde ervan om Milaan-San Remo te winnen, maar door het verschroeiende tempo van Jumbo-Visma en UAE moest hij al snel zijn ambities opbergen. De Nederlander liet door La Primavera koersen als de Bredene Koksijde Classic en Brugge-De Panne schieten. Op de volle buit in Kuurne-Brussel-Kuurne na heeft de misschien wel beste sprinter van het moment dus nog niet al te veel punten gepakt. Tijd om te oogsten met andere woorden. Waarom niet in Gent-Wevelgem? Als de tegenstand hem er niet afkrijgt in de heuvelzone, hebben ze een groot probleem.


Het is misschien geen woensdag, maar toch geven we Tim Merlier een ster. Na zijn overwinningen in Nokere en De Panne stak de renner van Alpecin-Fenix zijn ambities voor Gent-Wevelgem niet weg. Hij wil winnen. Net zoals Jakobsen zal hij daarvoor de heuvelzone en de afstand van 250 kilometer moeten overleven. Geen sinecure, maar de West-Vlaming is in de winning mood en blaakt van vertrouwen. Wat als Merlier en ploegmaat Jasper Philipsen er in de finale samen nog bij zijn? De beslissing over wie dan mag sprinten, laat ik met heel veel plezier aan de gebroeders Roodhooft over.


“Voor mij is hij de revelatie van het voorjaar.” José De Cauwer stak zijn bewondering voor Biniam Girmay niet onder stoelen of banken. Het 21-jarige talent uit Eritrea heeft er met een vijfde plaats een bijzonder knappe E3 Harelbeke opzitten en besloot op het laatste moment om ook Gent-Wevelgem aan zijn programma toe te voegen. Op termijn wil de renner van Intermarché-Wanty-Gobert als eerste Afrikaan ooit een klassieker winnen. Wie weet beschikt Girmay morgen wederom over wonderbenen en geeft hij iedereen lik op stuk in de straten van Wevelgem. Wat zou dat fantastische reclame voor het Afrikaanse wielrennen zijn.


Eerder dit jaar won Biniam Girmay al de Trofeo Alcudia op Mallorca. (Foto: Cor Vos)


Joker


Normaal gezien zou Matteo Trentin altijd tussen de sterren staan voor Gent-Wevelgem, maar na zijn val in Parijs-Nice met een hersenschudding tot gevolg is het maar de vraag hoe sterk hij voor de dag zal komen. Daarom delen we onze joker aan hem uit. Met de taaie Italiaan ben je immers nooit klaar. Derde in 2021, derde in 2020, zevende in 2019 en zevende in 2018. Trentin was de voorbije jaren altijd op de afspraak in West-Vlaanderen. De concurrentie houdt dus toch best rekening met hem.__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of beluister onze podcast Kopman in samenwerking met Sporza!

799 weergaven0 opmerkingen
bottom of page