top of page

Onze sterren voor Dwars door Vlaanderen: de (r)entree van twee toppers en de droom van Vocsnor

Woensdag trekken we in Dwars door Vlaanderen alweer – je gelooft het nooit – dwars door Vlaanderen. De laatste test voor de Ronde en vooral de (r)entree van twee grote kanonnen in ons land. Rijden Pogi en Matje, in afwezigheid van Van Aert, meteen alles naar de vaantjes?


Vorig jaar ging Dylan Van Baarle met de zege aan de haal in Waregem. Bron: AFP


***

Maar zes koersdagen op de teller in 2022 en toch unaniem verkozen door onze redactie tot topfavoriet, dat kan enkel Mathieu van der Poel zijn. Zijn rug en vooral zijn verrassend vroege herrijzenis heeft heel wat krantenpagina’s en internettabladen gevuld de laatste maanden. Er werd veel gespeculeerd, maar nu gaan we eindelijk weten of hij klaar is voor de topklassiekers. In Italië speelde Van der Poel alvast met de pedalen met een derde plaats in San Remo en een fantasietje dat alsnog tot ritwinst leidde in de Coppi e Bartali. Staat hij woensdag meteen op het hoogste schavotje? Wij denken van wel.


**

Ook het andere kanon, Tadej Pogacar, staat meteen hoog in onze favorietenlijst met twee sterren. Uitgezonderd van een vijfde plaats in Milaan-San Remo, is zijn seizoen makkelijk te voorspellen: overal waar hij start, wint hij. In Dwars door Vlaanderen begint Pogacar aan een Vlaams tweeluik. Zijn doel? De kasseien eens uitproberen met het oog op de Tour… Maar laat ons wel wezen: Pogacar gaat allesbehalve anoniem rondrijden.


In dit sterke deelnemersveld is het misschien een beetje verrassend, maar onze tweede man met twee sterren is Victor Campenaerts. Voor vele toppers is Dwars door Vlaanderen niet echt een hoofddoel, maar Vocsnor denkt daar anders over. Al maanden is hij bezig met deze koers voor te bereiden, hij liet zelfs al meermaals verstaan dat hij de wedstrijd kan/gaat winnen. Normaal zou je zo iemand gek verklaren, maar Campenaerts heeft in het verleden al bewezen dat hij maniakaal kan toewerken naar een doel. Benieuwd of hij ons nog eens kan verbazen.


*

Mads Pedersen is onze eerste pion met een ster. De Deen van Trek-Segafredo kende een slechte dag in de E3, maar toonde in Gent-Wevelgem dan weer dat zijn vorm dik in orde is. Het is wachten op die ene uitschieter. Misschien vandaag al in Dwars door Vlaanderen? Het is alleszins een koers die hem moet liggen. Van de snelle mannen is hij namelijk degene die waarschijnlijk het langst kan overleven.


Ook de winnaar van vorig jaar kennen we een ster toe: Dylan Van Baarle. Hij lijkt nog niet in dezelfde vorm te zitten als in 2021, maar slecht is hij zeker niet. Misschien is een solo opnieuw een mogelijkheid. Als hij mee is met de besten en de andere favorieten kijken naar elkaar, is hij een gevaarlijke klant.


Bekijk hier nog eens de beelden van vorig jaar.


Op die manier zien we ook Soren Kragh Andersen als kandidaat-winnaar. Zevende in Milaan-San Remo, vijfde in Gent-Wevelgem… De Deen lijkt terug op het niveau te zitten van 2020. Aangezien hij ook van de Ardense klassiekers een doel heeft gemaakt, is hij nog een heel interessante pion op Sporza Wielermanager. Misschien zelfs een transfer waard?


Joker


Over de keuze voor onze joker was de redactie verdeelder, maar omdat er in onze sterren al heel wat sterke flandrientypes staan, kiezen we nu voor een sprinter: Jasper Philipsen. Over zijn snelheid bestaat na de UAE Tour van dit jaar geen twijfel, hij behoort bij de snelsten van het peloton. In tegenstelling tot Groenewegen en co kan hij ook wel een heuveltje of wat kasseitjes verteren. En na zijn opgave in Parijs-Nice lijkt zijn vorm opnieuw in stijgende lijn te zitten. Dwars door Vlaanderen is voor hem misschien wel de ideale wedstrijd om zich definitief te bewijzen als klassiek renner.


 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of beluister onze podcast Kopman in samenwerking met Sporza!

1.119 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page