top of page

Onze sterren voor de Strade Bianche: uitgesproken topfavoriet en oude, sluwe vossen als outsiders

Geen Wout van Aert, geen Mathieu van der Poel, geen Tom Pidcock. De 16de editie van de Strade Bianche is onthoofd. Het bezorgde onze redactie kopzorgen bij het bepalen van de sterren. Over onze topfavoriet hoefden we niet lang na te denken, maar de outsiders snoepten elkaar sterren af.


***

Tadej Pogacar wint de Strade Bianche. Geen enkele stemgerechtigde twijfelde er aan. Het Sloveense fenomeen bolde vorig jaar als zevende over de streep in Siena, maar maakte onderweg indruk op de gravelstroken. De Tourwinnaar kan mikken op zijn sprint, maar het is even goed mogelijk dat hij iedereen uit het wielt knalt op de steile Toscaanse beklimmingen. Opmerkelijk: Nog nooit stond een Tourwinnaar op het podium in de Strade Bianche, maar volgens ons wordt Pogacar de eerste.


LEES OOK. “Puntenkanon Pogacar heb je nog niet nodig om de Wielermanager te winnen"


**

Wereldkampioen Julian Alaphilippe laat de Vlaamse kasseien links liggen en mikt resoluut op de heuvelklassiekers. De Tour de la Provence, waar zijn madame Marion Rousse mede-koersdirecteur is, was een eerste doel. In het zuiden van Frankrijk toonde hij dat zijn vorm groeiende is, enkel de ontketende Nairo Quintana bleef buiten schot. De concurrentie weet dat het dodelijk is om Alaphilippe mee te nemen naar de smalle straten van Siena, niemand die de steile Via Santa Caterina zo snel kan opknallen als de winnaar van 2019.


Tiesj Benoot lijkt herboren bij zijn nieuwe ploeg Jumbo-Visma. Omdat Wout van Aert past voor de Italiaanse eendagskoers, mag hij zijn eigen kans gaan. Maar Benoot is geen winnaarstype. In zijn carrière wist de Gentenaar slechts drie keer de bloemen mee naar huis te nemen: na een rit in de Ronde van Denemarken, na een rit in Parijs-Nice…en na de Strade Bianche.


Vorig jaar moest Julian Alaphilippe enkel Mathieu van der Poel voor zich dulden. (Foto: Jered Gruber)


*

Een populaire dark horse onder de wielermanagers krijgt van ons een ster: Matej Mohoric. In het openingsweekend reed de Sloveense hardrijder vooral in dienst van Sonny Colbrelli. Maar over zijn goede vorm bestaat geen twijfel. Wie als niet-klimmer in de Ronde van Valencia net buiten de top tien eindigt, is in vorm. De Matej Matjes geloven alvast volop in hun favoriete coureur.


LEES OOK. Matej Matjes: Vlaamse fanclub van Matej Mohoric


Vele wielermanagers waren waarschijnlijk nog niet eens geboren toen Alejandro Valverde zijn eerste koersen won. De Spanjaard viert later dit jaar zijn 41(!)ste verjaardag. Toch blinkt deze oude vos ook in 2022 nog in zijn vel. In januari was hij al de beste in de Trofeo Pollenca-Port d’Andratx en vorig weekend won de Murciaan een etappe en het eindklassement van de Gran Camino. Ook in Toscane kent hij de weg: in 2014 en 2015 stond Valverde al eens op het podium.


In 2019 liet Jakob Fuglsang dé kans liggen om de Strade Bianche te winnen. In een nek-aan-nek-race met Julian Alaphilippe moest hij uiteindelijk het onderspit delven. Dat we de Deen een ster geven lijkt op het eerste zicht misschien vreemd, maar als ex-mountainbiker liggen de Toscaanse gravelstroken hem. Zijn uitslagen in het verleden bewijzen dat zijn ster te rechtvaardigen is: tweede (2019), vijfde (2020) en negende (2021). Daarmee is hij een zekerheidje op top tien én wielermanagerpunten.


In 2017 ging Tim Wellens al eens mee in de ontsnapping. (Foto: Kristof Ramon)


Joker


Zaterdag wordt een zonovergoten dag. Met acht graden beleven we normale temperaturen voor de tijd van het jaar. En toch is ‘slechtweercoureur’ Tim Wellens onze joker. Waarom dan? Zoals altijd vloog de Truienaar in de maand februari. Maar dit jaar is anders. Lotto-Soudal heeft deze winter een déclic gemaakt en wil ook in het voorjaar verder gaan op het elan. Genoeg reden voor ons om Tim Wellens als onze joker te kiezen.


 

Nog niet aangesloten in onze minicompetitie? Doe het dan snel via deze link.

1.147 weergaven0 opmerkingen
bottom of page