top of page

Pascal Eenkhoorn, vaste waarde bij Jumbo-Visma: “Swift reed sterk bergop in Ronde van de Algarve"

Wielrenner, 25 jaar, Nederlander en vijf jaar profwielrenner bij Jumbo-Visma. Jawel, we hebben het hier over Pascal Eenkhoorn. De inwoner van het Belgisch-Limburgse Lanaken moet vanaf vandaag kopman Wout van Aert aan zeges helpen in de voorjaarsklassiekers. Naast de fiets wil hij graag schitteren bij zijn eerste deelname aan Sporza Wielermanager. De verwachtingen liggen hoog: “Op Scorito eindig ik telkens bij de beste twintig procent van de deelnemers.”Dag Pascal, heb je er van jongs af aan van gedroomd om profrenner te worden?

"Dat is echt een kinderdroom vanaf zeven- of achtjarige leeftijd. Bij de jeugdcategorieën hoorde ik altijd al bij de besten. Mijn grote concurrent was Bram Welten, nu ook prof. Op een gegeven moment ging ik van de junioren naar de beloften en zette gelijk een stap voorwaarts. Het is heel mooi als het uiteindelijk ook lukt om prof te worden, zeker als je ziet hoeveel mensen het niet halen."


Bij de beloften reed je in het BMC Development Team samen met Bas Tietema. Had je ooit gedacht dat hij prof zou worden?

"Wat ik wel heel grappig vind, is dat hij in mijn eerste jaar bij BMC begon met vlogs op Youtube. Een zevental jaar geleden had hij het er al over dat het mogelijk moet zijn om met Instagram- of Youtubebereik in combinatie met sponsors prof te worden. “Ja, je bent gek”, zeiden wij dan. Nu laat hij zien dat hij toen gelijk had."


Wat verwacht je van hem het komende jaar?

"Of hij een koers gaat winnen, weet ik niet. Dat is altijd heel lastig te zeggen. Het zou mooi zijn voor hem. Misschien krijgt hij via een vroege vlucht wel eens een kans. Hij is niet de traagste. Ik zou niet raar opkijken in ieder geval."


Terug naar eind 2017. Het toenmalige Lotto-Jumbo legt je een eerste profcontract voor. Je zal niet lang getwijfeld hebben, neem ik aan?

"Nee, zeker niet. Ik ben een Nederlander en het is een Nederlandse ploeg. Dan is het mooi als je zo’n kans krijgt. Ik vroeg me wel vaak af of ik niet te jong was. Ze gaven me alle vertrouwen, daarom heb ik niet getwijfeld. Het is een ploeg met een duidelijke visie. Je kan beter worden en stappen zetten. Kan je die stappen ook maken als je een mindere omkadering hebt?"


De meeste Belgen hebben jou misschien wel leren kennen na winst in de Heistse Pijl. Op de laatste dag van juli 2021 klop je een sprint met drie, jawel, twee Belgen: Yves Lampaert en Jonas Rickaert. De mooiste overwinning uit je carrière tot nu toe?

"Dat kan ik niet echt zeggen. Mijn vier overwinningen vond ik allemaal mooi. De overwinning in de Heistse Pijl was erg onverwacht vooral. We kwamen met Groenewegen als kopman aan de start, maar een kopgroep van drie mocht strijden voor de zege. Ik was op sprintsnelheid de beste. Heel mooi, zeker met mijn vriendin die aanwezig was. De wedstrijd vond ook niet ver van huis plaats en werd op tv uitgezonden. Een sprint hebben is een sterk wapen. Heel belangrijk ook voor Sporza Wielermanager. Je moet renners kiezen met een sterk eindschot, want dat is punten pakken. Een renner met een sprint in huis maakt altijd kans. De toprenners van het moment hebben stuk voor stuk een sprint."


Een paar maanden later geef je in de Ronde van Groot-Brittannië onderweg een bidon aan een fietsend kind. Het beeld gaat de wereld rond. Hoe heb je dat beleefd?

"Ja, ik had eerst niet door dat de aandacht zo groot was. Ik zat in de finale met twee mannen van Quick-Step: Lampaert en Ballerini. Het was heel lastig om uit te spelen. Ze deden dat toen perfect. Ballerini had zijn ogen op mij gericht en uiteindelijk won Lampaert. Een uur na de wedstrijd postte iemand die bewuste foto, wat veel publiciteit opleverde. Toen ik zelf jong was, ging ik naar de Tour en kreeg ik een handtekening van Bram Tankink. Zoveel jaar later reed ik dan met hem in de ploeg. Het was een klein gebaar van Bram, maar dat weet ik nu nog steeds. Zoiets blijf je altijd onthouden."


“Eerst had ik hem niet, maar Tiesj Benoot heeft me verplicht hem in mijn ploeg te zetten”

Wat onderscheidt Jumbo-Visma van de andere ploegen?

"Ik denk gewoon de hele goede kopmannen: Primoz Roglic, Wout van Aert, Sepp Kuss… We hebben ook een enorm sterk team in de breedte. Er wordt aan alles gedacht. De staf is heel goed, de voeding, het materiaal… Voor alles wordt ook een plan gemaakt. Zo’n plan is sterk, maar de ploeg geeft op bepaalde momenten de ruimte om het plan te veranderen. Je werkt met mensen. Iedereen is verschillend. Je kan niet altijd alles volgens plan hebben."


Zijn jullie beter dan Quick-Step dit jaar?

"Ik hou niet van vergelijken. We hebben een heel sterk team en zij ook. Het is niet gewoon Jumbo tegen Quick-Step. De tweestrijd is meer ontstaan vanuit de media. Er zijn ook nog andere ploegen, Trek met een sterke Stuyven en Pedersen bijvoorbeeld. Het is niet zeven tegen zeven."


Gaan de andere ploegen naar jullie kijken om de Omloop Het Nieuwsblad te controleren?

"Waarschijnlijk wel. De voorbije jaren was dat al wat zo met Wout van Aert. Ik denk ook dat we de verantwoordelijkheid moeten nemen en hopelijk steunt Quick-Step ons dan. Dat is altijd een beetje een kat-en-muisspel. Vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen kreeg de kopgroep 14 minuten voorsprong. Toen hebben wij alleen op kop gereden, ja…"


Je noemde de naam al: Wout van Aert. Hoe goed is hij? Beter dan ooit?

"Dat weet niemand. (lacht) Ik heb hem niet gesproken. Tja, hij zal wel een goed trainingskamp achter de rug hebben terwijl ik in de Ronde van de Algarve zat. Ik hoop dat hij in orde is. Wout is gewoon een hele goede kopman. Hij wint koersen en naast de koers is hij een heel dankbaar en fijn persoon. Je kan altijd een appje sturen om samen te trainen."


Jumbo-Visma heeft heel wat nieuwkomers mogen verwelkomen: Benoot, Laporte, Van der Sande, Van Hooydonck… Van wie verwacht je het meest?

"Ik heb nog niet met alle nieuwkomers gekoerst en op training is het moeilijk te zien. We hebben gewoon een sterk blok. We kunnen stevig koersen met Benoot, Laporte, Van der Sande en Van Hooydonck. Daar zit niet echt een onderscheid in."


Wie van hen zou je, naast Van Aert uiteraard, in je wielermanagerploeg zetten?

"Ik zou Mike Teunissen pakken. Hij rijdt vaak kort en daar draait het om. Tiesj Benoot heeft me ook verplicht om hem in mijn ploeg te zetten. Eerst had ik hem er niet instaan."


Je hebt de Ronde van Valencia gereden als eerste koers van het jaar. Hoe hoog lag het niveau al? Welke renners sprongen je daar in het oog?

"Het niveau is gewoon weer heel hoog dit jaar. Er werd nerveus gekoerst, het is alweer drie à vier maanden geleden hè. Jakobsen was heel sterk, ook bergop. In de klassiekers die hij gaat rijden, gaat hij er staan. Ik denk dat hij heel wat punten gaat pakken op Sporza Wielermanager."


En in de Ronde van de Algarve?

"Ik vond Connor Swift echt wel sterk. Ook hij rijdt sterk bergop. Een koopje…"


Welke voorjaarskoersen ga je zelf rijden?

"Omloop Het Nieuwsblad, Samyn, Ronde van Drenthe, Denain, De Panne, E3, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Dan wordt het kijken voor eventueel de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix. Ik weet wat te doen de komende weken."


Mag je ergens je eigen kans gaan?

"In Samyn rijden we met een mengeling van de prof- en opleidingsploeg. Daar moeten we allemaal voor elkaar rijden, maar ook allemaal een kans krijgen. In Ronde van Drenthe en Denain ook."


Noem eens één naam van een renner die dit jaar gaat ontbolsteren.

"Ik denk Stan Dewulf. Die is echt goed in vorm."


Slotvraag. Heb je toevallig nog wat inside info over Mathieu van der Poel voor ons?

"Ik denk dat Van der Poel gaat koersen, in de Ronde van Vlaanderen al. We kunnen al zijn trainingen op Strava zien natuurlijk. De laatste weken zet hij er alles op. Hij traint echt wel hoor. (lacht) Hij is zonder absoluut in topvorm te zijn nog goed genoeg."


Pascal voerde in extremis nog twee wijzigingen door aan zijn team. Hij verving Rutsch door Swift en moest Benoot onder dwang in zijn team nemen...


TeamSquirrel:________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!

1.033 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page