top of page

Matej Matjes: Vlaamse fanclub van Matej Mohoric

De fanclub van Matej Mohoric is niet alleen uniek in België, Matej Matjes is de enige officiële supportersclub ter wereld van de 26-jarige Sloveen. Slechts 805 wielermanagers hebben Mohoric (7 m) in hun team, ondanks zijn knappe vierde plaats in Luik-Bastenaken-Luik en tiende plaats in Milaan-San Remo van vorig jaar. Wij spraken met Rutger Goeminne, voorzitter en oprichter van de Matej Matjes.


Tussen pot en pint op de Oude Kwaremont tijdens de Ronde Van Vlaanderen 2019, daar werden de Matej Matjes geboren. “Onderweg naar de koers zei ik tegen mijn vrienden dat ik grote fan was van Matej. Het jaar voordien had hij een rit in de Giro gewonnen en had hij in Vlaanderen de BinckBank Tour gewonnen. Bovendien daalde hij af op zijn buis, wat ik indrukwekkend vond. Een aantal vrienden beaamden dat en gaven aan dat Matej hen ook al in positieve zin was opgevallen. Toen zei ik al lachend dat we een fanclub moesten oprichten”, vertelt Rutger.


Alsof Mohoric het wist, ging hij op 120 kilometer van de streep in de aanval en kwam hij als eerste boven op de Kanarieberg. “We hadden al wat gedronken en begonnen hem luidruchtig aan te moedigen. Hij werd amper twintig kilometer later alweer gegrepen, maar de liefde voor de renner Matej Mohoric is daar ontstaan.”


“In september 2019, op de dag van het WK wielrennen, zijn we dan voor de eerste keer samengekomen om de club op te richten. In februari 2020, bij het begin van het nieuwe wielerseizoen, is de werking van de club officieel van start gegaan. Ondanks de coronacrisis hebben we ondertussen 150 leden waarvan dertig betalende, wat meer is dan we verwacht hadden.”


"Matej vindt het fantastisch dat hij een fanclub heeft in Vlaanderen."

De eerste grootschalige activiteit van de Matej Matjes viel door de coronacrisis in het water. “Heel ons businessmodel was gebouwd op de quiz die we georganiseerd hadden op 17 maart 2020. Die quiz was al maandenlang volzet en ging een groot succes geweest zijn. Voorlopig komen de financiële middelen van de club dus nog volledig uit onze eigen zak. We hopen zo snel mogelijk iets te kunnen organiseren.”


Alle hoop op WK in Leuven


Ze zijn alleszins niet bij de pakken blijven zitten. In september dit jaar hoopt Rutger met de Matej Matjes een hoogdag te beleven op het WK in Leuven. “Matej heeft zijn deelname aan het WK al bevestigd en we hebben een aanvraag gedaan bij Stad Leuven om een Matej Mohoric Fan Village op te richten langs het parcours, op een kilometer van de finish. Matej heeft zelfs al gezegd dat hij zal langskomen na de koers. Hij is echt super hyped om ons te ontmoeten.”


“Hij vindt het fantastisch dat hij een fanclub heeft in Vlaanderen.” De voorzitter van de Matej Matjes heeft regelmatig contact met de Sloveen via WhatsApp en Twitter. “Hij stuurt mij ook altijd zijn programma door zodat ik de leden op de hoogte kan brengen welke koersen hij rijdt. In normale omstandigheden zouden we hem al lang ontmoet hebben.”


“Elke bestuursvergadering start met een ‘Matej Momentje’, een weetje over Matej dat voor iedereen nog nieuw is.” Zo proberen de Matej Matjes echt alles over hun idool te weten te komen. “Via Sloveense bronnen proberen we aan die informatie te komen. Onlangs kwamen we te weten dat Matej in het middelbaar voor alle vakken het maximum haalde, behalve voor lichamelijke opvoeding.”


Beste daler van het peloton


Volgens Rutger is Matej nog op zoek naar welke koersen hem het beste liggen. “Tot en met 2019 reed hij bijna alle Vlaamse voorjaarsklassiekers in combinatie met een grote ronde. Sinds vorig jaar focust hij meer op de Italiaanse koersen en de Ardennenklassiekers.” Dit jaar rijdt Mohoric de Strade Bianche, Milaan-San Remo, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. “Matej kan van alles een beetje, maar is in niets echte wereldtop. Alhoewel, in afdalen is hij misschien wel de beste van het peloton.”


De manier waarop Mohoric vorig jaar tijdens Luik-Bastenaken-Luik na een afdaling in de laatste kilometers terugkwam bij het elitegroepje met Alaphilippe, Roglic, Pogacar en Hirschi, was indrukwekkend. “Het was ongetwijfeld een van de hoogtepunten die we al meegemaakt hebben met de Matej Matjes. We waren in café De Karper in Gent en op het moment dat hij terug kwam aansluiten was het een gekkenhuis. Iedereen deed mee, ook de niet-Matej Matjes aanwezig in het café.”Gratis vat


Voor Sporza Wielermanager rijdt Mohoric dit voorjaar nog drie wedstrijden: Milaan-Sanremo, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Voorzitter Rutger heeft alle vertrouwen in zijn chouchou: “Matej is mijn kapitein voor elke rit, ook al rijdt hij niet mee. In onze minicompetitie staan we met de vijf bestuursleden van de Matej Matjes helemaal onderaan, omdat wij Matej telkens opstellen. We hopen dat hij in een van de klassiekers eens lang kan meestrijden voor de overwinning. Sommige mensen zeggen dat we voor de verkeerde renner gekozen hebben, maar wij vinden het juist leuker om voor een subtopper te supporteren. ”


In de Strade Bianche had Mohoric geen superdag en werd hij 56ste op bijna negen minuten. De dag nadien, in de GP Industria, was hij beter. Hij glipte mee in een ontsnapping die pas in de laatste ronde gegrepen werd, samen met onder andere Nibali en Devenyns. “De Strade Bianche was nog maar zijn tweede koers sinds zijn schouderbreuk in de Vuelta in oktober vorig jaar. We kunnen ook niet verwachten dat hij zoals Wout Van Aert zonder koersritme in de Strade Bianche gaat meedoen voor de overwinning.”


Als Mohoric ooit een klassieker wint, zal er in normale tijden ongetwijfeld gefeest worden. “Dan sta ik niet in voor de gevolgen. Het eerste wat ik doe is aan de bel trekken in café De Karper. De cafébaas heeft ons al een gratis vat beloofd als Matej het WK wint en ik wil er zelfs uit eigen zak nog een vat bijdoen.”

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!462 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page