top of page

Onze sterren voor Brugge-De Panne: Snelle mannen boven aan ’t zeetje

‘t Is weer koers! Voor een wielermanager betekent dit om de haverklap de startlijst refreshen, renners zien afzeggen, eens goed vloeken en opnieuw aan het puzzelen gaan. Ook voor Brugge-De Panne vallen de meesterlijke plannen van vele wielermanagers in het water. Geen Ewan, geen Jakobsen en geen Pedersen. Welke rappe mannen tonen zich bij afwezigheid van de grote kleppers?


***

Tim Merlier weet dit seizoen al wat winnen is. Begin deze maand veegde hij de nul van het bord met een overwinning in de Tirreno-Adriatico. Bij zijn terugkomst op Belgische bodem was het meteen weer prijs in Nokere. Maar op de wegen in Koksijde liep het dan weer even fout in de sprint voor Merlier. Aan zijn goede benen twijfelt niemand en als extra wapen kan de sprinter van Alpecin-Fenix voor het eerst dit seizoen rekenen op zijn trouwe lead-out Jonas Rickaert.


**

Cav is back in Belgium! Doordat ploeggenoot Fabio Jakobsen zijn zin kreeg en kennis mocht maken met Milaan-Sanremo, krijgt Mark Cavendish de kans om zich voor het eerst dit seizoen te tonen op de Belgische wegen. De wegen en de wind tussen Brugge en De Panne zijn de Britse sprinter niet vreemd. Toen de wedstrijd nog over meerdere dagen gereden werd, won hij er vijf ritten. Ook met zijn vorm zit het alvast snor. Na ritwinst in de Ronde van Oman en de UAE Tour, voegde de Brit vorige week ook nog Milaan-Turijn toe aan zijn indrukwekkende palmares. Samen met de beste lead-out ter wereld, Michael Mørkøv, zal Cavendish langs de Belgische kust de degens kruisen met het duo Merlier-Rickaert.


De winnaar van 2019, Dylan Groenewegen, krijgt van ons twee sterren. De overstap naar zijn nieuwe ploeg, BikeExchange Jayco, leek voor de Nederlander meteen een schot in de roos te zijn. Hij bezorgde de tegen de degradatie vechtende Australische formatie meteen twee keer ritwinst en de groene trui in de Saudi-Tour. Daarna viel Groenewegen wat stil met slechts enkele ereplaatsen in de UAE-Tour en een Parijs-Nice om snel te vergeten. In Brugge-De Panne wil hij zijn waarde voor de ploeg opnieuw bewijzen. Winst zou voor hem én de ploeg een flinke opsteker betekenen.


*

We gaven deze sympathieke Duitser al een hele poos het voordeel van de twijfel. En terecht zo blijkt. Na een 9e plaats in Nokere en winst in Bredene-Koksijde sloot menig wielerliefhebber Pascal Ackermann opnieuw in de armen. Ackermann lijkt na een moeilijk jaar de knop opnieuw te hebben omgedraaid en strijdt nu weer helemaal mee voor de prijzen. Na een derde (2021) en een tweede plaats (2018) is het nu hoog tijd om ook eens op het hoogste schavotje te staan in De Panne.

Arnaud Démare is dit seizoen nog op zoek naar zijn eerste boeket bloemen. Een tweede plaats net achter Caleb Ewan in de Tirreno-Adriatico gaf al aan dat de Fransman op de goede weg is. Afgelopen weekend verstuurde Démare al een eerste waarschuwing richting zijn concurrenten voor Brugge-De Panne met een mooie 10e plaats in Milaan-San Remo. Brengt hij zijn superbenen van in Italië mee naar ’t zeetje?Een waardige vervanger, zo noemde ploegleider Nikolas Maes de vervanger van de zieke Caleb Ewan. Ook wij kunnen ons daarin vinden en zo krijgt seizoensrevelatie Arnaud De Lie een ster van onze redactie. In zijn jongste vier wedstrijden haalde de 20-jarige renner telkens de top 10 met een overwinning in de GP Jean-Pierre Monseré als absolute uitschieter. De renner van Lotto-Soudal schoot als een komeet het profpeloton binnen en zal ook nu de kans niet laten liggen om Tim Merlier het vuur aan de schenen te leggen.


Joker


Onze joker delen we deze keer uit aan Olav Kooij. Het 20-jarig toptalent van Jumbo-Visma kan zowel in de sprint als in het klassieke werk uit de voeten. De beloftevolle schaatser koos enkele jaren geleden resoluut voor de fiets. Vorig jaar werd de jonge Kooij knap 3e op het WK voor beloften op de weg en ook dit jaar lijkt hij goed op dreef te zijn. Hij stapelde enkele knappe ereplaatsen op in de UAE Tour en de Tirreno. Tot twee keer toe werd de sprinter tweede en dat telkens achter een renner van Alpecin-Fenix. Neemt hij deze keer revanche met een overwinning in De Panne? 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of beluister onze podcast Kopman in samenwerking met Sporza!

545 weergaven0 opmerkingen
bottom of page