top of page

Onze experts: “Houd De Lie nog bij, maar Laporte is een ander verhaal”

De ene werd genekt door ziekte, de ander door een valpartij in Le Samyn. De namen van Christophe Laporte (10M) en Arnaud De Lie (8M) spoken al een tijdje door het hoofd van elke wielermanager. Transfereren of toch maar wachten? We vroegen het aan onze 'experts'.
Matthijs Scheelen: “Waar gaat Laporte nog punten sprokkelen?


Ik geef Arnaud De Lie zeker nog het voordeel van de twijfel tot na Gent-Wevelgem of Dwars door Vlaanderen, indien die laatste op zijn programma blijft staan. De stier van Lotto Dstny liet in de Bredene Koksijde Classic zien dat hij over betere benen beschikt, ook al reed hij daar een beetje als een kip zonder kop naar 'maar' een vijfde plaats. Na Gent-Wevelgem/Dwars door Vlaanderen zullen we perfect weten hoe zijn vorm zich verhoudt tegenover de andere toppers. Als hij slecht voor de dag komt, dan is het tijd voor een transfer.


Christophe Laporte is een ander verhaal. In Milaan-Sanremo bleek de Fransman ziek te zijn. Gevolg: een kruis over de E3 Saxo Classic en wie weet zelfs Gent-Wevelgem. Waar moet hij zijn punten dan nog sprokkelen, als je weet dat Wout van Aert niets aan het toeval zal overlaten in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix? Ik denk aan Tiesj Benoot (8M*) als vervanger, omdat onze landgenoot ook nog in de Ardennen zal koersen. Al ben ik er nog niet helemaal uit of ik de prestatie van Matteo Jorgenson (7M*) in Parijs-Nice zomaar mag negeren. En weet iemand waar Dylan Van Baarle (8M*) op dit moment staat? Ik ga er nog eens een nachtje over slapen (lees: wakker liggen) ...


Karel Naulaers: “Het is tijd voor een risico … genaamd Matthews”


Eén ding is zeker: de onstuimige stier Arnaud De Lie gaat bij mij nog niet op stal. Hoe hij twee keer tekeerging op de Kemmelberg in de Bredene-Koksijde Classic: dat was gewoon pure training voor wat nog komt. Om nog van zijn indrukwekkende waaierjump te zwijgen. Ik zet hem niet bij de topfavorieten voor de E3, maar ik denk dat hij wel kan verrassen. Gent-Wevelgem is dan weer perfect op zijn lijf geschreven. En in Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl reed hij vorig jaar al top tien.


Christophe Laporte zet ik wel aan de deur. Hoewel ik nog steeds geloof dat hij een puike Parijs-Roubaix kan rijden, vrees ik dat zijn ziekte roet in het eten gooit wat de Vlaamse koersen betreft. Het is moeilijk om in te schatten hoeveel vormverlies zijn ziekte heeft veroorzaakt, maar ze komt alleszins op een van de slechtst mogelijke momenten. En als hij toch nog op tijd terugkomt, dan komt hij in een ploeg terecht vol andere klassebakken in topvorm die hun kans zien om een plaatsje op te schuiven in de hiërarchie.


Maar wie moet de Fransman dan vervangen? Elk jaar leg ik mezelf de regel op dat iedere transfer aan een Ardennenrenner besteed moet worden. Op voorhand had ik dan ook Neilson Powless (8M*) opgeschreven als eerste hulp bij ongevallen: hij rijdt de Ardennenklassiekers, maar pikt ook nog een aantal koersen in Vlaanderen mee. Helaas liep de Amerikaan zelf een knieblessure op eerder dit seizoen en is het gissen naar zijn vorm. Zo kom ik bij drie andere namen uit: Tiesj Benoot, Michael Matthews (7M*) en Matej Mohoric (8M*). Zij rijden alle drie nog zeven koersen en krijgen binnen hun ploeg een vooruitgeschoven rol in de Ardennen. Zelf sta ik er heel slecht voor, dus ga ik voor een risico … genaamd Matthews. Mohoric heb ik al, dus Bling mag mijn ploegje wat komen opblinken. Op die manier kan ik misschien nog een verschil maken. 


Brett Luijs: “Ik ga wachten, mijn transfers voor de Ardennen liggen al vast”


Ik heb zowel De Lie als Laporte in mijn ploeg staan, maar ik ga hen nu nog niet verkopen. Met de vorm van De Lie zit het na Bredene-Koksijde wel goed, bij Laporte weten we nog niet welk effect de ziekte op zijn vorm zal hebben. Bovendien heb ik te weinig renners voor de heuvelklassiekers waardoor mijn transfers al zo goed als vastliggen.


Mocht je De Lie en/of Laporte willen verkopen, dan zou ik Tim Wellens (7M*), Mads Pedersen (9M*), Matteo Jorgenson of Matej Mohoric aanraden. Als je een gokje wil wagen, zijn Laurence Pithie (3,5M*) en Jasper Stuyven (8M*) interessante opties.


Gilles Liesenborghs: “Ik snap de commotie rond De Lie niet zo goed”


Persoonlijk snap ik de commotie rond Arnaud De Lie niet zo goed. Oké, hij heeft nog niet gewonnen dit jaar en dat zal inderdaad voor de nodige frustratie zorgen, maar het is niet dat hij geen goed niveau haalt. In de Omloop was hij ijzersterk, in Le Samyn werd hij genekt door een ongelukkige val, in Bredene-Koksijde maakte hij indruk met een ongelooflijke sprong richting de eerste waaier … Het kan niet anders dan dat het dubbeltje binnenkort wel eens de andere kant op valt. Met de E3, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde, Parijs-Roubaix, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race nog op zijn programma, is er dan ook maar één juiste keuze: laat hem staan.


Voor Laporte liggen de kaartjes lichtjes anders. Op een veel slechter moment kun je niet ziek worden. Ik ben geneigd om nog af te wachten met een eventuele transfer tot (en met) Gent-Wevelgem. Staat hij daar aan de start en toont hij een goed niveau, dan laat ik hem staan voor de weken van de waarheid. Doet hij dat niet, dan vrees ik dat ik een vervanger moet zoeken voor mijn persoonlijke chouchou. Michael Matthews kijkt hoopvol toe vanuit de wachtkamer.


* inclusief transferbelasting

 


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

8.745 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page