We horen u al komen. Uw ploeg staat nog niet op punt of de eerste vragen sijpelen al binnen: “Wanneer zet ik mijn transfers in?” Met transfertips gaan we nog wachten, maar in deze parcoursgids geven we je de belangrijkste ritten mee voor je Sporza Tourmanager.
“De winnaar wordt een allrounder”, zei Michel Wuyts toen hij het parcours voor de eerste keer onder ogen kreeg. Wie zijn wij om ‘De Grote Michel’ tegen te spreken? Nog meer dan anders moet je in deze Tour op elk terrein je plan kunnen trekken. In de eerste twee etappes rijden de renners constant op en af over Bretoense wegen. Spek naar de bek voor de punchers, wetende dat de aankomst op zaterdag 26 juni op de Côte de la Fosse aux Loups en een dag later op de Mûr-de-Bretagne ligt. De Grote Drie, ik moet ze jullie niet meer voorstellen, zullen elkaar ongetwijfeld bestoken. Wie maakt dan al een succes van zijn Tour en levert jou meteen belangrijke punten op?
Profiel van etappe 2 met aankomst op de Mûr-de-Bretagne (Bron: www.letour.fr).
Het parcours van de derde etappe loopt wat op en neer, al lijkt niets een massasprint in de weg te staan. De vierde en zesde etappe zijn biljartvlak. Moneytime voor de sprinters uit jouw ploeg met andere woorden. Voor de klassementsmannen is het bidden en smeken dat ze ongeschonden uit het traditionele sprintersgewoel komen. Tussen de sprintetappes door is het op de vijfde dag 27 kilometer tijdrijden geblazen. Niet alleen belangrijk voor de tijdrijders pur sang, maar ook voor de klassementsrenners begint het echte werk. ‘s Avonds zullen sommigen walgen van het algemeen klassement door hun geleden achterstand. Een gevoel dat elke wielermanager ook wel kent, toch? Op dag zeven moeten de renners een heuvelrit van maar liefst 248 km overwinnen. Ideaal voor de punchers met een grote motor.
Daarna doemen de Alpen op, al is de doortocht beperkt in moeilijkheidsgraad. Het valt sterk te betwijfelen of we verschillen van betekenis zullen krijgen tussen de klassementsrenners. De achtste etappe gaat onder andere over de Col de Romme en de Col de la Colombière, om uiteindelijk te finishen na een afdaling in Le Grand-Bornand. De dag erop volgt de eerste aankomst boven in Tignes, als modderstromen en hagelbuien tenminste geen roet in het eten gooien zoals in 2019. De mannen van Jumbo-Visma kennen het terrein daar uit hun broekzak na een dubbele stage als voorbereiding op deze Tour. Een voordeel voor Roglic en co?
Week 2: De eerste transferweek
Na de rustdag duikt het peloton de Rhône-vallei in. Wat betekent dat? Kans op waaiers! Laat ons hopen dat de wind blaast zoals in de Moeren en dat jouw klassementsmannen de slag overleven. Op dag 11 neemt Chris Froome maar beter zijn loopschoenen mee. Het peloton trekt naar de mythische Mont Ventoux, de aankomst ligt weliswaar niet op de top. Wegens werkzaamheden aan een nationaal park komen de renners aan in Malaucène. Duimen dat jouw klassementsman niet moet afhaken.
De sprinters die nog niet op het hoogste schavotje stonden in de eerste week mogen een herexamen afleggen in de twee sprintetappes naar Nimes en Carcassonne. Het tweede weekend begint met een overgangsetappe waar het gevecht om de vroege vlucht op het scherpst van de snee zal gespeeld worden. Een dag later zegt u het zondagse bezoekje aan de bomma en de bompa maar beter af. In de voormiddag kan u best een sprinter wisselen voor een klassementsman, want in de namiddag wordt u een bergetappe voorgeschoteld en als dessertje is er de EK-finale. Dubbele winst voor de Belgen?
Profiel van etappe 15 met aankomst in Andorre-La-Vieille (Bron: www.letour.fr).
Week 3: de week van de waarheid
Na de tweede rustdag volgt een rit voor avonturiers met klimmersbenen, ideaal om de aanvallers uit je ploeg te laten renderen. De Col de Port, de Col de la Core en de Col de Portet-d’Aspet liggen relatief ver van de finish, waardoor de klassementsmannen zich hoogstwaarschijnlijk niet zullen mengen voor de dagzege. Zeker als je weet wat de renners in de daaropvolgende twee etappes te wachten staat. De zeventiende etappe zal namelijk één van de cruciale etappes worden voor de eindzege in deze Tour. De renners moeten eerst over de Col de Peyresourde en de Col de Val Louron-Azet om aan te komen bovenop de Col du Portet.
Profiel van etappe 17 met aankomst op de Col du Portet (Bron: www.letour.fr).
De dag erna volgt opnieuw een lastige bergrit met een passage over de Col du Tourmalet en een aankomst boven op Luz-Ardiden. Gedaan met verstoppertje spelen, in de zeventiende en achttiende etappe moet het gebeuren. Op de laatste vrijdag mogen de sprinters zich dan nog eens uitleven, op zaterdag valt het eindklassement in een definitieve plooi met een tijdrit van ongeveer 30 km en eindigen doen we op zondag met de koninklijke sprint op de Champs-Elysées in Parijs. Wie kroont zich tot eindwinnaar? En belangrijker nog, wie mag zich de winnaar noemen van de Sporza Tourmanager 2021? Op 18 juli zullen we het weten.
Overzicht:
8 vlakke etappes
6 bergetappes
5 heuveletappes
2 tijdritten
__________________________________________________________________________________
Schrijf je in voor onze minicompetitie (klik hier) en maak kans op unieke prijzen!
Commentaires