top of page

DE KLASSEMENTSMANNEN. Wie worden de grote en kleinere uitdagers van Pogacar en Roglic?

De klassementsmannen zijn de grootste puntenpakkers van jouw ploeg. Ze hebben minstens zes bergritten die zwaar genoeg zijn om het verschil te maken en ook in de twee individuele tijdritten zetten de klassementsrenners best een knalprestatie neer. Welke topfavorieten (8-12 m), dark horses (6-7 m) en witte merels (3-5 m) moeten in jouw team?


Rijdt een renner van jouw ploeg in de gele trui, dan krijgt hij na élke rit 20 bonuspunten. Als je renner in Parijs op het hoogste schavotje staat, krijgt hij maar liefst 400 bonuspunten. Niet alleen de eindwinnaar, maar ook de andere klassementsmannen kunnen aan het einde van het spel nog heel wat punten opleveren. Zo krijgt de vijfde in het eindklassement nog 200 bonuspunten en de tiende 100 bonuspunten. Met die punten kan je op de laatste speeldag nog uitstekende zaken doen in onze minicompetitie.


Topfavorieten (8-12 m)


Tadej Pogacar (12 m) en Primoz Roglic (12 m): Nieuwe tweestrijd tussen de Slovenen?


De Sloveense topfavorieten zijn samen veruit de duurste renners van het Tourpeloton. Niet onlogisch, want wie gaat deze mannen uit de top-3 houden? Vorig jaar ging Tadej Pogacar nog zonder veel druk naar de Tour, dit jaar wordt van hem verwacht dat hij zijn fenomenale prestatie van 2020 herhaalt. Met de vorm van de 22-jarige Sloveen lijkt het wel weer snor te zitten dit seizoen: van de vier rittenkoersen die hij meedeed, won hij er drie (UAE Tour, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Slovenië). Tussendoor won hij Luik-Bastenaken-Luik, waar hij helemaal uitgekookt aan de start stond na een vals-positieve coronabesmetting in de ploeg in aanloop naar de Waalse Pijl. ‘Pogiboy’ is een talent van de zuiverste soort die kan klimmen, punchen, tijdrijden en zelfs behoorlijk snel is in de sprint (in Luik-Bastenaken-Luik klopte hij Alaphilippe). Hij is iemand die naast een top eindklassement ook altijd een aantal ritten voor zijn rekening wil nemen. Ook met het jongerenklassement zal hij heel wat punten bijeenrapen. Een absolute must-have!


Wat kunnen we zeggen over de vorm van Primoz Roglic? Eigenlijk helemaal niets, maar hij is ongetwijfeld de renner die het meest voorbereid aan de start zal komen. Hij heeft dit seizoen maar één doel: de Tour winnen. Na Luik-Bastenaken-Luik op 25 april (!) vertrok Roglic op een reeks hoogtestages, tot nu. Met de bedoeling om de vorm van zijn leven te pakken te krijgen en zijn eerste Tourzege binnen te halen. Net zoals vorig jaar zal Roglic een sterke ploeg rond zich hebben, maar uiteindelijk zal hij het wel zelf moeten afmaken. Een voordeel voor Roglic: dit jaar is er géén afsluitende klimtijdrit en dus zal ‘Pogiboy’ hem elders moeten verrassen.


Geraint Thomas (9 m) en Richard Carapaz (9 m): De troeven van Ineos zijn goed omringd


De 35-jarige Brit Geraint Thomas heeft van de Tour opnieuw zijn hoofddoel gemaakt en zou weleens de grootste uitdager van de Slovenen kunnen worden. In tegenstelling tot ‘Pog’ en ‘Rog’ reed Thomas wel de Dauphiné en daar werd hij derde. De winnaar van de Tour 2018 heeft ook veruit de sterkste ploeg met heel wat ervaring en topklimmers. Eén daarvan heet natuurlijk Richard Carapaz. De Ecuadoriaan (28) etaleerde zijn klimmersbenen begin deze maand door de Ronde van Zwitserland te winnen, in 2019 won hij met de Giro al een grote ronde. Aan zijn zwakke punt lijkt Carapaz gewerkt te hebben, want in de Ronde van Zwitserland werd hij vierde in de tijdrit. De twee grote troeven van Ineos zijn perfect omringd door onder andere luxeknechten Richie Porte, Jonathan Castroviejo en die andere ex-girowinnaar Tao Geoghegan Hart.


Miguel Angel Lopez (8 m): Colombiaanse klimmersbenen


De Colombiaanse klimmersbenen van Miguel Angel Lopez lijken in orde te zijn. Begin deze maand won Lopez nog de Mont Ventoux Dénivelé Challenge op indrukwekkende wijze: hij finishte solo met bijna tweeënhalve minuut voorsprong op de tweede. Het 27-jarige lichtgewicht won dit seizoen ook al de Ronde van Andalusië en werd zesde in de Dauphiné. Hij lijkt helemaal klaar te zijn voor de Tour - waar hij vorig jaar zesde werd - maar de twee vlakke tijdritten spelen niet in zijn voordeel. Met zijn 1 meter 64 en 59 kilogram zal het zaak zijn om de schade te beperken in de tijdritten en vooral bergop het verschil te maken.


Dark horses (6-7 m)


Wilco Kelderman (7 m) en Emanuel Buchmann (7 m): Dubbele troefkaart van BORA


Ook BORA-Hansgrohe heeft twee troeven op tafel liggen. Wilco Kelderman is dit seizoen uitstekend op dreef en etaleerde zijn vorm in de Ronde van Romandië (10de) en vooral in de Dauphiné (4de). De 30-jarige Nederlander beschikt over een degelijke tijdrit en werd vorig jaar derde in de Giro. Zijn Duitse kompaan Emanuel Buchmann kende vorige maand dikke pech in de Giro. In de vijftiende rit raakte hij betrokken bij een massale valpartij en moest hij noodgedwongen uit de koers stappen. De 28-jarige Duitser leek nochtans uitstekend op dreef en stond zesde in het algemeen klassement. Zijn honger zal in deze Tour groter dan ooit zijn.


De twee mannen van BORA-Hansgrohe zijn beiden weinig aanvallend ingesteld. Ze zullen vooral zolang mogelijk proberen volgen en daar zullen ze vaak in slagen, maar grote puntenpakkers in de etappes zijn het normaal gezien niet.


Michael Woods (7 m): Grote ronde duurt misschien te lang


Op zijn 34ste lijkt Michael Woods dit seizoen weer helemaal op te leven. Hij werd vierde in de Waalse Pijl, vijfde in Luik-Bastenaken-Luik, vijfde in de Ronde van Romandië en vijfde in de Ronde van Zwitserland. Langs de andere kant lijkt het klassement in grote rondes hem minder te liggen. Zijn beste eindklassering was zevende in de Vuelta 2017. Het kan dus goed zijn dat Woods na een mindere dag beslist om voor ritoverwinningen te gaan, wat dus ook wel aardig wat punten kan opleveren. Van ploegmaat Chris Froome (6 m) moeten we helemaal niks verwachten, zijn vorm is erbarmelijk en zijn prestaties van weleer zullen hoogstwaarschijnlijk nooit meer terugkomen.


Rigoberto Uran (7 m): Colombiaanse veteraan


Nog een veteraan, nog een Colombiaan. De laatste vijf jaar was Rigoberto Uran telkens goed voor een top-10 plaats in een grote ronde. Vorig jaar werd hij achtste in de Tour, in 2017 haalde hij met de tweede plaats zijn beste eindklassering. De 34-jarige Colombiaan van EF-Nippo werd afgelopen maand tweede in de Ronde van Zwitserland en won er zowaar de tijdrit. We zouden zo durven zeggen dat Uran, zonder pech, een garantie is op een sterke eindklassering in de Tour.


David Gaudu (6 m): De grote hoop van de Fransen


Zes miljoen voor David Gaudu, eigenlijk is dat een klein koopje. Wat in zijn nadeel speelt deze Tour? Hij is de grote hoop van de Fransen en meestal bezwijkt die dan onder de zware druk. Ook zijn tijdrit is niet fameus, zeker niet op het vlakke. Gelukkig zijn er ook zaken waar de Fransman zich aan kan optrekken: zijn twee ritwinsten in de Vuelta van vorig jaar, zijn sterke seizoensbegin (vijfde in de Ronde van het Baskenland, zevende in de Waalse Pijl en derde in Luik-Bastenaken-Luik) en zijn groeimarge (hij is nog maar 24).


Witte merels (3-5 m)


Ben O’Connor (5 m) en Jack Haig (5 m): Lange, magere Austaliërs met potentieel


Wat maakt die Australiër van AG2R Citroën indruk de laatste tijd. Na zijn twintigste plaats in de Giro van vorig jaar, lijkt hij klaar om in de Tour minstens de top-15 in te duiken. De 25-jarige Ben O’Connor werd begin deze maand achtste in de Dauphiné en de maand daarvoor werd hij zesde in de Ronde van Romandië. Lukt het niet om een goed klassement te rijden, kan de Australiër net zoals in de Giro van vorig jaar ook gaan voor ritwinst. Als hij een rit kan meepikken, is zijn kostprijs van vijf miljoen meteen verzilverd.


Jack Haig van Bahrain – Victorious deed in grote rondes nog geen grootse dingen. Zijn 19de en 21ste plaats in de Vuelta dateren al van 2017 en 2018. Begin deze maand verraste hij door vijfde te worden in de Dauphiné, toch wel de grote test voor de Tour. Kan de 27-jarige Austaliër die lijn doortrekken naar drie weken Tour? Voor amper vijf miljoen zeker het overwegen waard.


Lucas Hamilton (5 m): Nog een Australiër op dreef


De 25-jarige Lucas Hamilton reeg de top-10 plaatsen in rittenkoersen aan elkaar dit seizoen: vierde in Parijs-Nice, tiende in de Ronde van Catalonië en achtste in de Ronde van Romandië. Tijdens de Ronde van Zwitserland kende hij brute pech. Als zesde in de stand en na een mooie vierde plaats in de bergetappe kreeg hij ’s nachts last van maag- en darmklachten en kon hij de dag nadien niet meer starten. Ook voor Hamilton wordt het een grote uitdaging om ook eens voor het klassement in een grote ronde te gaan.


Patrick Konrad (4 m): Derde troef van BORA?


Patrick Konrad zal dan wel vooral in dienst van Buchmann en Kelderman rijden, voor vier miljoen kan je de achtste van de Giro van vorig jaar binnenhalen. Niet slecht, toch? De 29-jarige Konrad is kersvers Oostenrijks kampioen en werd twaalfde in de Dauphiné. De luxeknecht van Buchmann en Kelderman kan bergop heel lang meegaan.


Bovenstaande namen zijn volgens ons de grootste kanshebbers op een goed eindklassement per prijscategorie op Sporza Wielermanager. De komende dagen nemen we ook nog de beste sprinters, aanvallers en andere puntenpakkers per prijscategorie onder de loep!


__________________________________________________________________________________


Schrijf je in voor onze minicompetitie (klik hier) en maak kans op unieke prijzen!

Hou onze sociale mediakanalen zeker in de gaten de komende weken: Facebook, Twitter en Instagram!

4.676 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page