top of page

Na de bom in Wielermanagerland: wie haal ik uit mijn ploeg voor MVDP?

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2022

De terugkeer van Mathieu van der Poel sloeg in als een bom. Iedere wielermanager vraagt zich dan ook af of een transfer tot de mogelijkheden behoort. Stel dat je hem absoluut in je ploeg wilt, dan moet je twee transfers doen. Maar wie gooi je er uit? Onze redacteur Brett Luijs wikt en weegt tien renners aan de hand van zijn Expected Wielermanager Points (xWP) en stelde de vraag: “Mogen ze uit je ploeg?”


1. Julian Alaphilippe (12,5M): JA


Het uitvallen van Julian Alaphilippe is misschien wel een godsgeschenk voor de managers die hem in hun ploeg hadden. Als ze hem (al dan niet voorlopig) transfereren, komt er immers heel wat budget vrij. Je wordt nog steeds verplicht om twee transfers te doen, maar je kan wel een renner van 5M opofferen. In bijna alle andere combinaties moet je twee (sub)toppers opofferen.

(Foto: Presse Sports)


2. Sonny Colbrelli (9M): JA


In de Omloop werd hij nog tweede, maar intussen is ook Sonny Colbrelli in de ziekenboeg beland. De Europese kampioen sukkelt met een bronchitis. Daardoor is de Italiaan niet alleen verdwenen van de startlijst van Milaan-Sanremo maar verschijnt hij wellicht ook niet aan de start in de E3 Saxo Bank Classic en Gent-Wevelgem. Het is dus nog maar de vraag in welke mate hij zal terugkeren op zijn niveau van weleer.

(Foto: Belga)


3. Kasper Asgreen (9M): NEE


We hebben vorig jaar gezien tot wat Kasper Asgreen in staat is. De Deense hardrijder legde zo Mathieu van der Poel over de knie in de Ronde van Vlaanderen. Na zijn coronabesmetting mikt Asgreen opnieuw op de Heilige Week. Met een derde plaats in de Strade Bianche toonde de renner van Quick-Step Alpha Vinyl al dat hij vroeger in orde is dan verwacht.


Foto: (Presse Sports)


4. Jasper Stuyven (9M): JA


Als we Pro Cycling Stats mogen geloven rijdt Jasper Stuyven nog maar vier koersen: de E3, Gent-Wevelgem, de Ronde en Parijs-Roubaix. Ten opzichte van zijn concurrenten is dat weinig. Bovendien moet hij in de topkoersen afrekenen met Wout van Aert en co. Een renner van zijn kaliber zal allicht ook geen twee monumenten in twee jaar tijd winnen.


(Foto: Belga)


5. Tim Merlier (8M): JA


De koersen voor Tim Merlier lijken achter de rug. In Brugge-De Panne staan met Fabio Jakobsen, Giacomo Nizzolo, Pascal Ackermann, Sam Bennett, Arnaud Démare en Mads Pedersen absolute toppers aan de start. Winnen wordt moeilijk, net als in de Scheldeprijs. Daarnaast heeft Merlier nog niet bewezen dat hij de finale kan rijden van klassiekers als Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Het lijkt nagenoeg zeker dat Van der Poel meer punten zal halen dan Tim Merlier.


(Foto: Belga)


6. Fabio Jakobsen (8M): NEE


De snelste man ter wereld is op dit moment Fabio Jakobsen. Voor Brugge-De Panne en de Scheldeprijs is hij de absolute topfavoriet. Twee overwinningen in die wedstrijden zouden hem al 140 punten opbrengen. Reken daar nog maar eens je kopmanpunten bij en Fabio Jakobsen is iemand die absoluut in je team moet blijven.


(Foto: Belga)


7. Florian Sénéchal (8M): NEE


Florian Sénéchal kon de hoge verwachtingen voorlopig nog niet waarmaken, al wist de Fransman de schade te beperken met een 10ste stek in de Omloop Het Nieuwsblad. Toch hou je hem best nog even in je ploeg. Met de E3, Gent-Wevelgem, de Ronde en Parijs-Roubaix komen ‘zijn’ koersen er nog aan. Ook niet onbelangrijk: Sénéchal is (nog) niet ziek geweest.


(Foto: Belga)


8. Caleb Ewan (7M): JA


Zien we Caleb Ewan nog wel terug in Vlaanderen? Na zijn afmelding voor Milaan-Sanremo staat ook zijn deelname aan Brugge-De Panne op de helling. Daardoor zou de rappe man van Lotto Soudal enkel nog maar in actie kunnen komen in de Scheldeprijs. Te weinig om hem te houden, zelfs mocht hij daar winnen. Als je de luxe hebt om Ewan eruit te zwieren, doen!


(Foto: Belga)


9. Yves Lampaert (7M): NEE


Het gevoel zegt ‘ja’, de cijfers zeggen ‘nee’. Yves Lampaert is iemand die altijd wel zijn ereplaatsen bij elkaar zal rapen. U kan er bovendien maar best rekening mee houden dat Quick-Step Alpha Vinyl altijd raak treft in het voorjaar. Misschien gebeurt dat voor Lampie wel in zijn droomkoers Parijs-Robuaix.


(Foto: Belga)


10. Florian Vermeersch (7M): JA


Voor de start van de Sporza Wielermanger was Florian Vermeersch een interessante optie. Zijn zeer uitgebreide programma had hem erg veel punten kunnen opleveren. Intussen is de renner van Lotto-Soudal al van heel wat startlijsten verdwenen. Bovendien ontbrak er tot nu toe altijd regelmaat in zijn prestaties. Weg ermee!


(Foto: Belga)


De volledige lijst van de Expected Wielermanager Points (xWP) van Milaan-Sanremo tot Luik-Bastenaken-Luik:

expected-wielermanager-points-Sanremo-Luik
.xlsx
Download XLSX • 29KB
 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of beluister onze podcast Kopman in samenwerking met Sporza!

2.693 weergaven1 opmerking

1 Comment


Vanaf de kop
Vanaf de kop
Mar 19, 2022

Asgreen was 3de in Strade hè mannen

Like
bottom of page