top of page

Onze kornuit van binnenuit: “Jumbo-Visma heeft drie mannen die zomaar de Ronde kunnen winnen"

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2022

Televisie, internet, kranten… Een wielermanager kan er veel uit afleiden, maar niet alles. Daarom schakelden wij de hulp in van een anonieme profwielrenner. Onze kornuit van binnenuit voorziet ons van info uit de buik van het peloton. “Wil je weten wie er goed is? Kijk dan nog maar eens terug naar de beelden van de Côte du Trieu in Kuurne.”


“Het peloton wordt, vooral in Parijs-Nice, geteisterd door vele zieken. Ik ben natuurlijk geen dokter, maar ik vermoed dat dat toch de maken heeft met het feit dat we heel lang met mondmaskers hebben rondgelopen en onze immuniteit daardoor verzwakt is. En geloof me, niemand stapt zomaar af in Parijs-Nice. Ook Jasper Philipsen niet. Hij zal misschien wel gezien hebben dat er in de rest van de etappes niets meer te winnen viel, maar hij zou sowieso niet afstappen als hij kerngezond was.De impact van zo’n ziekte op de rest van het voorjaar is moeilijk in te schatten. Als sporter herstel je meestal wel snel, dus normaal gezien gaat een griepje er niet voor zorgen dat je voorjaar volledig om zeep is. Maar om tijdig klaar te geraken voor Milaan-San Remo hangt het ervan af hoeveel trainingsdagen je hebt moeten missen. Als je 4-5 dagen in bed ligt met koorts wordt het moeilijk om tegen dan te compenseren.


Jumbo maakt indruk


Buiten de zieken is de sterkte van Jumbo-Visma me natuurlijk ook opgevallen. Voor het seizoen waren er nog wat twijfels of ze wel hun voet naast die van Quick-Step gingen kunnen zetten, maar nu is het wel duidelijk. Jumbo staat er 200% en ze gunnen het elkaar ook allemaal. Als je die spirit combineert met de toppers die ze hebben, dan komen er dingen tot stand zoals in de eerste etappe van Parijs-Nice. Ik stel me dan ook geen vragen over de geloofwaardigheid van die prestaties. Als ik zo zou denken, was ik al lang gestopt met koersen.


Jumbo-Visma maakte indruk in de jongste Parijs-Nice. (Foto: Belga)


Als ik mijn Sporza Wielermanagerteam nu opnieuw kon maken, zou ik toch meer Jumbo-renners selecteren. Tiesj Benoot of Christophe Laporte bijvoorbeeld. Ik heb het gevoel dat ze allebei meer in een positie gaan komen om zelf te winnen dan ik op voorhand had gedacht. Ze gokken bij Jumbo-Visma echt op meerdere paarden dan enkel Wout Van Aert. Met Tiesj, Laporte en Van Aert hebben ze gewoon drie mannen die de Ronde van Vlaanderen kunnen winnen.


Wie me nog is opgevallen in de koers? Een heel sterke Matteo Trentin vooral. In Kuurne was hij misschien al de beste van de kopgroep. Hij heeft daar ook een paar keer geprobeerd om de boel te forceren, dat was al indrukwekkend. En dan na een dagje recup Samyn winnen, dan zit je in een super vorm. Ik denk dat hij ook absoluut kan meespelen in de grote klassiekers. Als je terugdenkt aan het WK in Harrogate, waar enkel Pedersen hem klopt, dan kan hij de Ronde ook zeker aan.


Team Emirates brengt natuurlijk ook Tadej Pogacar aan de start in de Ronde. Dat is de beste renner van het moment. Ik verwacht dat hij goed zal zijn in Vlaanderen, maar voor mij is hij geen topfavoriet. Het is toch anders dan in de Strade, op dat parcours viel er echt niets tegen hem te doen, zeker niet aangezien er een aantal toppers ontbraken. In de Ronde schat ik bijvoorbeeld Van Aert toch nog hoger in.Merlier of Jakobsen


Of ook Mathieu Van der Poel meteen een kandidaat winnaar is voor de Ronde? Ik denk dat hij misschien eerst een paar wedstrijddagen nodig heeft om koersritme op te doen, daarom dat hij ook naar de Coppi e Bartali gaat. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij niet zou herbeginnen als hij niet wist dat hij er 100% klaar voor is. Vanaf dat hij ergens aan de start staat, doet hij mee voor de prijzen. Misschien pikt hij al een rit mee in Italië en anders kan je hem opschrijven vanaf Dwars door Vlaanderen.


In de komende wedstrijden verwacht ik dan weer veel van Tim Merlier. Er waren wat twijfels over zijn vorm, maar geloof me: Merlier is heel goed. In Kuurne en Samyn leek hij me zelfs beter dan Fabio Jakobsen, zeker in de heuvelzone. Maar soms komt het aan op één seconde waarin je een foute beslissing maakt en dan is je goede uitslag weg. Na zijn zege in de Tirreno is de stress ook wat weggevallen. En als je rustig bent, neem je vaak betere beslissingen. Ik verwacht hem in Nokere, Bredene en ook Gent-Wevelgem moet hij aankunnen. Jakobsen is misschien intrinsiek iets sneller, maar ik geef Merlier toch meer kans om Gent-Wevelgem te winnen.Als je wil zien wie er verder nog in goede vorm verkeert, moet je eens gaan terugkijken naar de beelden van de Côte du Trieu in Kuurne. Na een zware heuvelzone van een uur hard koersen, viel Tiesj daar aan. Enkel zij die nog iets over hadden konden volgen met het groepje achter Benoot, die er zelf met kop en schouders bovenuit stak. In het peloton, waar ik zat, had niemand nog overschot om een extra inspanning te doen. De mannen die mee waren met dat groepje noteer ik met stip voor de komende klassiekers.


Voor Milaan-San Remo zet ik mijn geld op Caleb Ewan, maar ik heb hem spijtig genoeg niet in mijn wielermanagerteam. Ik dacht Pedersen dan maar als kopman uit te spelen, maar blijkbaar komt hij niet aan de start. Dat is toch een rare beslissing van Trek.”

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!

1.090 weergaven0 opmerkingen
bottom of page