top of page

Onze kornuit van binnenuit: “Mads Pedersen gezien in Bessèges? Die gaat echt goed zijn”

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2022

Koers kijken op televisie, uitslagen opzoeken op Procyclingstats, interviews lezen in de krant… Een wielermanager kan er veel uit afleiden, maar niet alles. Daarom schakelden wij de hulp in van een anonieme profwielrenner. Onze kornuit van binnenuit voorziet ons van info uit de buik van het peloton. Wie valt op met een ongelooflijke inspanning? Maar evengoed: wiens vrouw is er met een ander vandoor waardoor hij zich niet meer op de koers kan concentreren?


Covid als spelbreker


Ik heb heel veel zin in het nieuwe seizoen. Een covidbesmetting gooide even roet in het eten tijdens de start van mijn voorbereiding, maar eigenlijk viel de timing ervan goed mee. Ik had juist mijn seizoen afgerond en ging sowieso een week rust nemen. Nu voel ik me goed. Ik ben nog in voorbereiding, maar heb wel al een goed gevoel op de fiets.


Het is wel duidelijk dat corona opnieuw een grote invloed gaat hebben op het wielervoorjaar. Er zijn zoveel besmettingen dat het moeilijk is om het overzicht te bewaren, zeker niet alle besmettingen vallen in de kranten te lezen. Als je wil weten wie besmet is geweest, moet je eigenlijk nagaan wie er al gekoerst heeft dit jaar en wie nog niet. Bij de renners die nog nergens aan de start verschenen, kan je er bijna vanuit gaan dat ze corona hebben gehad.


De impact op het lichaam en op de conditie verschilt van renner tot renner, maar sowieso verstoort het enorm je trainingsopbouw: je verliest heel wat koersritme doordat je een week of langer niet buiten mag komen.


Lotto-Soudal en Uno-X scheppen verwachtingen


Wat de koers zelf betreft, is me in het nog prille seizoen opgevallen dat er alweer heel wat jonge renners mooie resultaten rijden en zelfs al koersen winnen. Kijk maar naar Biniam Girmay van Intermarché Wanty Gobert bijvoorbeeld.


Ook Lotto-Soudal is meteen goed gestart. Ik verwacht veel van hen in het voorjaar. Ze durven koersen en hebben een goede mix tussen talent en ervaring. Florian Vermeersch en Brent Van Moer zijn met een uitstekende moraal de winter ingegaan vorig jaar, dat helpt altijd enorm. En ook Victor Campenaerts is zeker niet te onderschatten, hij voelt zich daar heel goed in de ploeg. Ik hoorde dat ze zopas met hun drietjes samen op hoogtestage in Spanje zijn geweest… Daar gaan ze zeker van profiteren, vooral richting het einde van het voorjaar. Ik denk echt dat Lotto mee gaat doen voor de prijzen.


Campenaerts bewees onlangs zijn goede vorm door het prestigieuze Strava-record van Pogacar op de Coll de Rates te verbreken.


Een andere ploeg die al live indruk op me heeft gemaakt is Uno-X. Dat is echt een heel sterk blok. Ze rijden niet zomaar wat rond in het peloton, maar proberen echt de koers in handen te nemen. Ik denk dat ze op die manier in de kleinere koersen als Nokere of Bredene – Koksijde wel eens kunnen verrassen. De allergrootste klassiekers zijn misschien nog wat te hoog gegrepen.


Het is moeilijk om er bij Uno-X één man uit te pikken, maar met Lasse Norman Hansen hebben ze bijvoorbeeld een sterke renner met een heel grote motor aangetrokken. In zijn hoofd is hij nu volgens mij ook veel vrijer dan voordien, omdat hij zich echt thuisvoelt in die ploeg. Als hij zijn zinnen op iets zet, kan hij wel eens straf uitpakken.


Lasse Norman Hansen maakte afgelopen winter de overstap van het teloorgegane Qhubeka-ASSOS. (foto: Photo News)


Alpecin vanuit underdogpositie?


Wat ik nog verwacht van Mathieu van der Poel dit voorjaar? Geen enkel idee. Ik zie enkel dat hij terug aan het trainen is in Spanje en dat hij toch al vrij degelijke trainingen afwerkt, maar verder ken ik zijn situatie niet. Sowieso heeft Alpecin nog wel wat achter de hand voor de klassiekers. Als hij niet start, zullen ze waarschijnlijk meer vanuit een underdogpositie koersen en minder controleren.


Ik denk dat ze Tim Merlier en Jasper Philipsen wat gespreid zullen inzetten doorheen het voorjaar. Merlier voor de vlakkere klassiekers zoals Kuurne of Gent-Wevelgem en Philipsen voor het iets zwaardere Vlaamse werk. Voor de klimklassiekers verwacht ik binnen die ploeg ook iets van Michael Gogl. Hij ging in Algarve lang mee bergop en eindigde vorig jaar al in de top 10 van de Strade, dus misschien kan hij nu wel meedoen voor de prijzen in de Strade of de Amstel.


Trekkers uit het Noorden


Voorts ben ik ook benieuwd naar Oliver Naesen. Ik heb gehoord dat hij zijn trainingsschema wat heeft aangepast ten opzichte van de vorige jaren. Ik ken Oli een beetje en weet dat hij vroeger op training quasi altijd heel hard reed en steeds heel diepging. Het gerichter trainingsschema dat hij nu heeft, zou zeker zijn vruchten kunnen afwerpen.


Naesen hoopt alvast dat hij de Tiegemberg dit jaar niet hoeft te vrezen.


Zelf heb ik ook al eens gesleuteld aan mijn team op Sporza Wielermanager. Ik kies bijvoorbeeld voor Merlier én Philipsen, maar heb ook veel vertrouwen in de Scandinavische talenten van Trek-Segafredo. Ik heb dan ook het maximumaantal van vier Trek-renners in mijn ploeg gezet op Sporza Wielermanager. Ik verwacht veel van Mads Pedersen, die gaat echt goed zijn. In Bessèges zag hij er heel sterk uit. Verder koos ik nog voor drie jonge gasten: Hoelgaard, Egholm en Skjelmose. Die laatste ken ik een beetje en was ook goed op dreef in de Tour de la Provence, waar hij derde werd. Ik verwacht hem in de Waalse klassiekers.


Ik had wat collegarenners uitgenodigd in mijn minicompetitie, maar ze hebben mij voorlopig nog niet vervoegd. Hopelijk sluiten ze toch nog aan, want nu is het wel wat pijnlijk.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!

4.152 weergaven1 opmerking
bottom of page