top of page

De sterren voor de Amstel Gold Race: allen tegen Van der Poel

Op zondag 10 april staan niet alleen de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen en de ontknoping van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League op het programma, maar natuurlijk ook de Amstel Gold Race. De renners krijgen 254,1 kilometer en 33 hellingen voor de wielen geschoven. Wie mag in Nederlands Limburg juichen na een hele dag draaien en keren over smalle wegen? Dit zijn onze sterren.


De Amstel Gold Race van vorig jaar draaide uit op een thriller tussen Wout van Aert en Tom Pidcock. (Foto: Cor Vos)


***

Na zeges in Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen is er geen twijfel mogelijk. Mathieu van der Poel start morgen als de grote favoriet. Wie had kunnen denken dat hij in deze fase van het spel het meeste punten verzameld zou hebben op Sporza Wielermanager. Morgen kan het fenomeen van Alpecin-Fenix er nog eens een schep bovenop doen. Al wordt het zeker niet gemakkelijk met een volledig peloton dat naar hem zal kijken. Uiteraard tekenen we meteen voor een finale zoals in 2019. Van der Poel rolde in de laatste honderden meters Fuglsang en Alaphilippe op met een uitzinnig publiek tot gevolg. Wielergeschiedenis!**

Op een haar na geklopt worden door Wout van Aert. Tom Pidcock zal ongetwijfeld tuk zijn op revanche, al moet hij daarvoor niet voorbij zijn kwelduivel van vorig jaar. Pidcock reed misschien geen fantastische Ronde van Vlaanderen, maar we twijfelen er niet aan dat hij goed voor de dag zal komen in de Amstel Gold Race. De opeenstapeling van korte hellingen en draaien en keren over smalle wegen ligt de Brit als gegoten. Hopelijk komt er geen finishfoto aan te pas…


Ook Christophe Laporte krijgt van onze redactie twee sterren. De chouchou van kopman Gilles Liesenborghs rijdt een dijk van een voorjaar. De Fransman knokte zich ondanks een val op een slecht moment naar een negende plaats in de Ronde van Vlaanderen. “Ik voelde me goed vandaag. De conditie is in orde. Dat is een goed teken richting de koersen die nog gaan komen”, verklaarde hij achteraf. Ploegmaats Tiesj Benoot en Tom Dumoulin moeten onderweg het mooie weer maken en op die manier de rode loper uitrollen voor Laporte. De Fransman kan immers teren op zijn sterke sprint. Oeps, heb ik nu de ploegtactiek van Jumbo-Visma verraden?


*

Oh, Hirschi comes… naar Nederlands Limburg om de Amstel Gold Race te winnen. Marc Hirschi lijkt eindelijk weer in hoogvorm te verkeren. De Zwitser reed een aantal puike Italiaanse koersen en maakte indruk in de GP Indurain. De Zwitser voert UAE aan, want Tadej Pogacar zou nog ingesloten zitten en niet op tijd in Nederland geraken. Hij maakt binnenkort opnieuw zijn opwachting in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Een perfect moment voor Hirschi om te scoren. Landgenoot Cian Uijtdebroeks maakt morgen op negentienjarige leeftijd zijn debuut in de Amstel Gold Race. Op de vraag van Sporza wie hij naar voren schuift voor de zege, antwoordde de jonge snaak van Bora-Hansgrohe: “Ik zal sowieso Marc Hirschi in de gaten houden. Hij heeft gepiekt naar deze periode.” Dat is duidelijk.


Het zou vreemd zijn mochten we Michael Matthews geen ster geven voor de Amstel Gold Race. Matthews leerde er in 2011 zijn vrouw kennen en heeft de voorbije jaren al meermaals geprobeerd om de koers naar zijn hart te winnen. In 2015 werd de Australiër al eens derde. Vorig jaar snelde hij naar een vierde plaats. De afgelopen weken is de renner van Team BikeExchange-Jayco uitstekend op dreef. Hoog tijd om op zijn 31ste eindelijk die grote klassieker binnen te rijven.


Michael Matthews pakte in de afgelopen Ronde van Catalonië zijn eerste zege in 573 (!) dagen. Mag hij morgen opnieuw zijn handen in de lucht steken? (Foto: Cor Vos)


Zevende in de E3, elfde in Dwars door Vlaanderen en met een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen een eerste podium in een monument. De echte wielerkenners kenden Valentin Madouas al langer, maar na vorige zondag weet elke wielerliefhebber wie de Fransman van FDJ is en wat hij in zijn mars heeft. Ook de wielermanagers. De 25-jarige renner heeft voor een prijs van 4,5 miljoen al 100 punten opgeleverd op het spel. Een koopje met andere woorden. Madouas zal morgen nog één keer meedoen voor een klassieke zege, want nadien zit zijn voorjaar erop. Zo staat het voorlopig toch op Pro Cycling Stats. Iedereen weet dat dit voorjaar niets definitief is totdat een koers effectief van start gaat…


Joker


Onze joker geven we aan een jonge Spanjaard uit het kamp van UAE: Juan Ayuso. Het negentienjarige toptalent liet zich zien in de zware Ronde van Catalonië en behaalde ereplaatsen in enkele etappes. Erg knap op die leeftijd. Het zette kopman Brett Luijs aan om hem in zijn wielermanagerploeg te transfereren. Enkele dagen later viel op Wielerflits te lezen: “UAE Emirates kan in de Ronde van het Baskenland niet rekenen op Juan Ayuso, die wegens ziekte moet passen voor de meerdaagse wielerronde.” Wederom pech voor de doorgaans sterk en constant presterende kopman op Sporza Wielermanager. Het valt even af te wachten hoe Ayuso na ziekte voor de dag zal komen, maar rasechte toptalenten hebben meestal niet veel nodig om te herstellen. De hoop niet opgeven, Brett!
__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of beluister onze podcast Kopman in samenwerking met Sporza!


715 weergaven0 opmerkingen
bottom of page