top of page

DE AANVALLERS. Drie debutanten, twee Belgen en een man met een mysterieus plan.

Veel punten voor weinig geld: het ultieme geluksgevoel voor elke wielermanager. Met enkele goedgekozen aanvallers geniet je niet alleen meer van de Giro, maar kan je ook het verschil maken in de Sporza Giromanager. De vraag is alleen: wie wordt de nieuwe Derek Gee? Moeilijk te voorspellen, maar wij doen alvast enkele weloverwogen gokjes.






Filippo Ganna (6M)

"De focus in deze Giro ligt niet enkel op de 2 tijdritten”. In onze podcast Kopman deelde Hannes Tahon een mysterieus bericht van Filippo Ganna. De Italiaan lijkt wel zinnens om deze Giro op verschillende manieren te kleuren. De tijdritten zijn vanzelfsprekend voor de tweevoudig wereldkampioen tegen de klok, maar de renner van INEOS Grenadiers zou zich ook wel eens in de massasprints durven smijten. Vorig jaar in de Vuelta eindigde hij op die manier zelfs drie keer tweede. Ook vanuit de vroege vlucht liggen er mogelijkheden voor Top Ganna. Zijn teller staat momenteel op 6 zeges in de Giro, dikt hij dat aantal straks stevig aan?



Alexey Lutsenko (6M)

Klassement? Ritwinst? Of een combinatie? Zegt u het maar. Een hele tijd was zijn naam nergens te bespeuren op de deelnemerslijst van Astana Qazaqstan voor deze Giro. Afgestapt na de proloog in de Ronde van Romandië en plots toch aan de start in Turijn, vreemd, maar zo staat er met Alexey Lutsenko toch weer een extra kandidaat klaar voor de jacht op ritoverwinningen. Heer en meester in de Giro d’Abruzzo en knap achtste in Luik-Bastenaken-Luik. Met Lutsenko hou je best rekening.


Binnen zijn ploeg vind je voor minder geld trouwens nog een aantrekkelijke renner terug. Met Simone Velasco (4M) hebben ze bij Astana de Italiaanse kampioenentrui binnen de rangen. En zeg nu zelf, met die trui kan je je toch niet verstoppen in het peloton. Als Lutsenko in het spoor van de favorieten blijft, zou Velasco wel eens de vooruitgeschoven pion kunnen worden om vanuit de vlucht voor ritwinst te gaan.


Mauri Vansevenant (5M)

Met veel plezier voegen we ook een Belg toe aan dit lijstje. Bij gebrek aan klassementsmannen bij Soudal Quick-Step krijgen heel wat renners binnen de Belgische formatie een vrije rol in deze Giro. Na zijn zesde plek in Luik-Bastenaken-Luik gaf hij eerlijk toe de Garibaldi nog niet bestudeerd te hebben, maar wees er maar zeker van dat Vansevenant ondertussen wel al een aantal etappes met rood heeft aangestipt. Na enkele mindere jaren staat de 24-jarige West-Vlaming er weer helemaal. Met ook een vierde plek in de Amstel Gold Race lijkt hij zijn beste benen weer gevonden te hebben.


Vansevenant kleurde mee de Amstel Gold Race dit jaar. (Credits: Belga)


Andrea Vendrame (5M)

Bij Decathlon AG2R verkeren de renners in bloedvorm. Naast de broertjes Paret-Peintre kent ook Andrea Vendrame een sterk seizoen. In de Ronde van Romandië was hij goed voor twee keer een tweede plaats en in de Trofeo Laigueglia moest hij enkel Lenny Martinez voor zich dulden. Klimmen, sprinten, aanvallen, voor de Italiaan maakt het allemaal niet zoveel uit. Zijn veelzijdigheid maakt hem een zeer gevaarlijke klant voor ritwinst in verschillende etappes. Voor wielermanagers moeilijk te voorspellen welke rit je hem precies opstelt, maar een goede gok zou wel eens prima kunnen uitpakken.


Quinten Hermans (4M)

Alpecin-Deceuninck begint met een duidelijke missie aan hun tiende opeenvolgende grote ronde in deze Giro: ritten winnen. In hun negen voorgaande grote rondes lukte hen dat altijd, waarom zou dat nu plots anders zijn? In de sprint trekken ze duidelijk de kaart van Kaden Groves, maar van zodra het bergop gaat, kijken ze in de richting van onze landgenoot Quinten Hermans. Met een knappe zege in het Baskenland en een zesde plek in de Brabantse Pijl mag de 28-jarige Antwerpenaar dagsucces ambiëren.


Simon Carr (4M)

Bij EF Education-EasyPost zoeken ze nog steeds naar een geschikte kandidaat om mee te strijden voor het podium. Met Hugh Carthy en Esteban Chaves lijken ze die in deze Giro alvast niet meteen gevonden te hebben. Goed nieuws dus voor de aanvallers binnen de Amerikaanse formatie. Zij zullen ongetwijfeld dagzeges mogen najagen. Spek naar de bek van de 25-jarige Britse aanvaller Simon Carr. Hij heeft net op tijd zijn goede benen teruggevonden. Op Italiaanse wegen pakte hij al ritwinst in de Tour of the Alpes én won hij bovendien ook het bergklassement.


De Brit won met een solo van 45 kilometer rit 4 in de Tour of The Alps. (Credits: Cor Vos)


Michael Storer (4M)

Klassementsman of toch aanvaller? Het kan zomaar beide zijn voor Michael Storer. Zijn ploeg Tudor Pro Cycling Team maakt zijn debuut in een grote ronde en wil hier ook meteen uitpakken. Daarvoor rekent het in de bergen vooral op Storer. Voor de Australiër zelf is het zeker niet zijn eerste deelname aan een grote rond. In 2021 bezorgde hij zijn toenmalige ploeg DSM-Firmenich nog twee zeges en de bergtrui in de Vuelta. Nadien verdween hij een beetje in de anonimiteit, maar bij Tudor lijkt hij zijn tweede adem gevonden te hebben. De 27-jarige Australiër wil in de eerste plaats voor ritwinst gaan, maar zal ook niet twijfelen om hier en daar wat extra bergpunten mee te graaien. Met stip aangeduid in zijn agenda? Rit 15 over de Mortirolo.


Ewen Costiou (3M)

Bij Arkéa – B&B Hotels rekenen ze vooral op de Nederlander David Dekker om punten te scoren in deze Giro. Maar ook bergop wil de Franse formatie zich graag tonen. Puntengraaier van dienst zou daar de 21-jarige Costiou moeten worden. De Fransman staat aan de vooravond van zijn eerste grote ronde en mag deze in een vrije rol beleven. Hij bezorgde Arkéa dit seizoen al een hoop UCI-punten met enkele knappe ereplaatsen. Met een zeventiende plaats in Parijs-Nice, een tweede plek in de Région Pays de Loire Tour en een zevende plek in de toch wel zware Classic Grand Besançon hou je met deze rookie best rekening.


Costiou boekte zijn eerste overwinning bij de profs in de Région Pays de Loir Tour. (Credits: Getty Images)


Maximilian Schachmann (3M)

Nee, de Derek Gee van dit jaar zal hij waarschijnlijk niet worden. Maar als we Hannes Tahon mogen geloven dan zullen we hem vaak in de aanval zien op de Italiaanse wegen. De Duitser staat bij vele wielermanagers (al dan niet terecht) al een tijdje niet meer op de radar, maar dit jaar liet hij zich onder andere in het Baskenland toch opnieuw zien. Kan hij ons in de Giro verrassen? Voor slechts 3M is hij het gokje misschien wel waard.


Giulio Pellizzari (3M)

Op Italiaanse wegen zijn Italiaanse ploegen extra gemotiveerd om zich te tonen. Bardiani rekent hiervoor in het bijzonder op Giulio Pellizzari. Amper 20 jaar en zoals zijn naam al doet vermoeden…Italiaan. Piepjong maar bomvol talent. Vorig jaar eindigde hij knap tweede in de Tour de l’Avenir achter toptalent Isaac del Toro en dit jaar toonde hij ook al dat hij prima zijn mannetje kan staan tussen de profs. In de Tour of the Alps reed hij naar een achtste plek in het eindklassement. In de Giro mag deze debutant rekenen op ervaren rot Domenico Pozzovivo om hem de weg te wijzen. Even ter verduidelijking. Pozzovivo heeft al 18 Giro's achter de rug en is meer dan dubbel zo oud als Pellizzari. Vormen zij straks een gouden duo?




Florian Lipowitz (2M)

Het is algemeen geweten dat Bora-Hansgrohe graag over de sportgrenzen heen kijkt op zoek naar nieuwe talenten. Zo heeft ook Florian Lipowitz een opmerkelijke overstap gemaakt, namelijk van de biatlon naar het wielrennen. Geen slechte keuze zo blijkt, want de 23-jarige Duitser toonde zijn talent op de fiets nog zeer recentelijk in de Ronde van Romandië. Lipowitz trekt weliswaar met een uitgesproken kopman, Daniel Felipe Martinez, naar de Giro, maar met zijn hoogvorm zou het zonde zijn om af en toe eens niet zelf voor ritwinst te gaan. Bovendien lieten ze bij Bora-Hansgrohe al verstaan dat ze graag met veelzijdige renners vanuit de vlucht een gooi willen doen naar ritwinst. Voor slechts 2M is Lipowitz een no-brainer volgens ons.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

7.313 weergaven2 opmerkingen
bottom of page