top of page
Foto van schrijverGilles Liesenborghs

DE KLASSEMENTSMANNEN. Pogacar kan niet ontbreken, maar wat met de rest?

Bijgewerkt op: 3 mei

Tadej Pogacar en dan? 99 procent van de wielermanagers zullen Tadej Pogacar als eerste hebben aangeklikt in hun team. En terecht. Maar je hebt uiteraard nog klassementsmannen nodig. Wij helpen je op weg.






Tadej Pogacar (12M)


Hoeft hier eigenlijk uitleg bij? Nou, heel kort dan. Tadej Pogacar kost drie miljoen meer dan de tweede duurste vogel in de Giromanager, maar twijfel vooral niet om hem in je team op te nemen. Zonder pech staat hij straks met de maglia rosa te pronken in Rome. Tel daar nog enkele ritzeges bij en Tadej Pogacar overschrijdt straks misschien wel de magische grens van 1.000 wielermanagerpunten. Zonder hem kan je dus niets beginnen.


Geraint Thomas (8M)


Toegegeven: het grootste deel van de tijd laten wij ons leiden door scorebordjournalistiek. Wie liet zich de afgelopen weken/maanden opmerken met goede resultaten? Geraint Thomas alvast niet. 65e in de Ronde van de Algarve, 71e in de Strade Bianche, 27e in Catalonië en 13e in de Tour of the Alps. Het zijn geen noteringen om over naar huis te schrijven, maar voor de Brit gelden er nu eenmaal andere wetten. Thomas weet perfect wat nodig is om in topvorm te zijn voor een grote ronde.


Zijn voorbereiding vorig jaar, qua programma vergelijkbaar met die van dit jaar, oogde zelfs nog slechter, maar Thomas piekte perfect en reed een erg sterke Giro d’Italia. Ei zo na nam hij de roze trui mee naar Groot-Brittanië, maar in de laatste tijdrit stak Roglic er nog een stokje voor. De ex-Tourwinnaar zal opnieuw mikken op een podiumplaats.




Ben O’Connor (7M)


Ben O’Connor is een rare vogel. Na zijn vierde plaats in de Tour van 2021 dacht iedereen dat hij ging doorgroeien tot een vaste podiumkandidaat in elke grote ronde. Mede door pech kwam hij evenwel nooit meer verder dan een bescheiden achtste plaats in de Vuelta. Menig wielermanager heeft de Australiër de afgelopen jaren al vervloekt.


Toch leeft de O’Connor-hype dit jaar opnieuw op. De veelgeprezen Van Rysel-fietsen hebben voor een nieuwe positieve wind gezorgd bij Decathlon AG2R en O’Connor surft daar gretig op mee. Tweede in de UAE-Tour, vijfde in de Tirreno en tweede in de Tour of the Alps. Zoveel regelmaat belooft veel goeds voor een koers van drie weken. Benieuwd wel hoe de Australiër de vele tijdritkilometers zal verteren.

 

Daniel Felipe Martinez (7M)


Ondanks de afwezigheid van Antonio Morgado kunnen we ook in de Giro supporteren voor een prachtige zuiderse snor. Daniel Felipe Martinez mag het kopmanschap opeisen in een sterke Bora Hansgrohe-formatie. Het is een klein beetje gissen naar zijn vorm, want de Colombiaan reed geen koers meer sinds de Tirreno-Adriatico. Daar gaf hij na enkele teleurstellende resultaten op met kniepijn, “uit voorzorg”, klonk het bij de ploeg.


Maar we gaan er vanuit dat de kniepijn ondertussen verholpen is en dat we opnieuw de Martinez van de Ronde van de Algarve te zien zullen krijgen. De Colombiaan maakte daar indruk door Remco Evenepoel twee maal te kloppen met een sterke punch. Een kwaiteit die hem ook in de Giro veel punten kan opleveren. Martinez is bovendien een meer dan degelijk tijdrijder. Ook dat zal hem zeker van pas komen de komende weken.


Romain Bardet (7M)


Ooit was hij de Franse hoop voor een klassement in de Tour, maar tegenwoordig is Bardet zijn eigen weg ingeslagen. Op zijn 33e kiest Bardet zijn doelen nauwgezet uit. En net als Thomas heeft de Fransman de ervaring om daar heel goed naar toe te werken. We zagen hoe zijn resultaten afgelopen maanden in stijgende lijn gingen, met een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik als voorlopig orgelpunt. Benieuwd of hij die lijn in de Giro nog verder kan doortrekken. Eindwinst is te hoog gegrepen – zeker gezien de vele tijdritkilometers – maar een top vijf of zelfs een podiumplaats is voor een Bardet in topvorm geen onrealistisch doel.

 



Antonio Tiberi (5M)


Wie zoekt naar Italiaanse kopmannen zal snel uitkomen bij ervaren rot Damiano Caruso. De landmeter is een vaste waarde in de Giro en presteerde er de voorbije jaren telkens goed. Maar ooit moet het toch eens op zijn? We zetten ons geld op zijn veertien jaar jongere ploegmakker Antonio Tiberi. Een vreemde vlerk – vorig jaar werd hij nog veroordeeld voor het doodschieten van een kat – maar iemand met heel veel talent.


Talent dat nu ook eindelijk aan de oppervlakte lijkt te komen. Tiberi was in Catalonië al goed (achtste) en reed onlangs een nog indrukwekkendere Tour of the Alps (derde). Bij de jeugd was hij ook een begenadigd tijdrijder. Benieuwd of hij dat ook eens bij de profs kan laten zien. Een outsider voor de top vijf. Al plaatsen we hem eerder tussen vijf en tien.


Juan Pedro Lopez (5M)


Twee jaar geleden kende de Spanjaard Juan Pedro Lopez zijn doorbraak in de Giro. Na een succesvolle lange vlucht op dag vier reed de pocketklimmer liefst tien dagen rond in de roze leiderstrui. Een prachtig parcours, maar dat hij uiteindelijk nog werd teruggeslagen naar de tiende plaats, op bijna 19 minuten van winnaar Jai Hindley, zegt ook wel iets. Lopez behoort niet tot de absolute top in het rondewerk. In dit soort deelnemersveld plaatsen we hem natuurlijkerwijs tussen plaats 10 en 20. Al kan Lopez dit jaar misschien nog wel eens verbazen. In de Tour of the Alps bleek de kleine Spanjaard namelijk in bloedvorm. Een rit- en de eindzege waren zijn deel. En de eindwinnaar van de Tour of the Alps is altijd een kandidaat-top-10 voor de Giro.


Juan Pedro Lopez heeft goede herinneringen aan de Giro. Credits: Lidl-Trek


Valentin Paret-Peintre (3M)


De gebroeders Paret-Peintre zijn aan hun beste jaar uit hun wielerloopbaan bezig. In principe is Aurélien de beste –hij is zeker een kanshebber op de top 10– maar hier kiezen we voor de goedkopere en jongere Valentin. Achtste in Down Under, vierde in de Tour of the Alps. Dan ben je geen sukkelaar. Gaat hij straks mee in ontsnappingen, moet hij aan de zijde van O’Connor en Aurélien blijven of waagt Valentin zijn kans op een goed klassement? We zouden het eerlijk gezegd niet weten, maar voor 3 miljoen kan je de gok zeker wagen.


Davide Piganzoli (2M)


Wie Giro zegt, zegt ook wildcards voor Italiaanse procontinentale teams. In die selecties vallen altijd wel wielermanagerpareltjes te vinden. Zo zijn we deze keer op de naam van Davide Piganzoli gestoten. Piganzoli is een klimmer van amper 21 jaar, maar bulkt van het talent. Vorig jaar was hij derde in de Ronde van de Toekomst en in zijn eerste jaar bij de profs toont hij dat dat geen toevalstreffer was. De Italiaan won reeds de Tour of Antalya en liet zich ook opmerken in de Tour of the Alps. We vermoeden dat Piganzoli in eerste instantie op ritsucces zal mikken, maar op die manier kan je natuurlijk ook een degelijk klassement rijden. Benieuwd hoe ver hij kan komen.


 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!



9.023 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Piganzoli kost 2 miljoen, geen 3. Misschien verwarren jullie zijn prijs met die andere jonge Italiaan uit de top 10 van de Tour of the Alps.

Like
bottom of page