top of page

De 10 geboden van een tourmanager

Bijgewerkt op: 19 jun. 2021

Wil je over vier weken op het hoogste schavotje staan in Parijs? Leer dan alvast volgende tien vuistregels vanbuiten.

1. Luister naar de podcast Kopman, een samenwerking tussen Sporza en De Lead-Out.


Eindelijk een podcast die gaat over de belangrijke zaken in het leven. Niemand minder dan Tom Vandenbulcke (presentator van De Tribune) en onze eigenste Brett en Matthijs leiden je door de vele dilemma’s van de Sporza Tourmanager. In vier afleveringen praten ze samen met een bekende gast over favorieten, potentiële verrassingen en opvallende koopjes. Een absolute must voor een tourmanager met ambitie! Beluister de podcast hier.


2. Geschiedenis herhaalt zich nooit, maar rijmt altijd een keer.


Sporza Tourmanager is voorspellen. Verliezers halen dan vaak de factor geluk boven – en in zekere zin hebben ze gelijk – maar onderschat nooit de kracht van onderzoek. Ga zeker eens rondsnuffelen in de resultaten van de voorbije jaren en beperk je daarbij niet alleen tot de Ronde van Frankrijk. Geen enkele Tour is een kopie van de vorige, maar er zijn altijd wel fenomenen die zich min of meer herhalen. Wij raden procyclingstats.com aan, het Walhalla van elke wielermanager.


3. Parijs is nog ver.


Het is een huizenhoog cliché, maar de Ronde van Frankrijk duurt drie weken. Heeft een klassementsman een slechte dag in de eerste week? Geraak niet meteen in paniek. De eerste week geeft zelden een juiste representatie weer van de krachtsverhoudingen tussen de klassementsmannen. Exhibit A: Remco Evenepoel in de Giro.

4. Chauvinisme en verwantschap zijn slechte raadgevers.


We zijn allemaal trots op onze Belgische coureurs en we kennen (of zijn) allemaal iemand die op een of andere manier een connectie heeft met een renner. “De neef van de chocolatier van in de straat van de vriendin van mijn achternicht is Jasper Stuyven.” Proficiat, maar verdient Stuyven op basis van die vage connectie een plaatsje in jouw ploeg? We raden aan om daar toch nog eens over na te denken. Als tourmanager is rationaliteit namelijk een belangrijke eigenschap. Voorbeeld: de studievrienden van Tiesj Benoot in de Tour van vorig jaar.

Fragment uit Vive Le Vélo 2020, met Ine Beyen.


5. Koop een tweede (en derde) televisie.


De agenda van deze zomer bestaat uit sport, sport en nog eens sport. Nu heel het land toch eindelijk in hogere EK-sferen is beland, begint de Ronde van Frankrijk. Zorg ervoor dat je geen zware keuzes moet maken en bekijk ze gewoon allebei. Ben je naast wieler- en voetbalfanaat ook een fervente volger van het tennis? Dan hopen we dat er solden zijn bij jouw dichtstbijzijnde elektronicawinkel, want Wimbledon start twee dagen na de openingsetappe van de Tour.


6. Stel het einde van de lockdown nog even uit.


Zoals het vorig puntje al aanhaalde, zal je de komende weken ongetwijfeld veel tijd voor de buis doorbrengen. Als tourmanager is er dan ook geen plaats voor een sociaal leven. Gelukkig hebben we het voorbije jaar allemaal een cursus ‘Leven als een kluizenaar’ gevolgd en kunnen we ons nog wel even wat langer onthouden. Wat zegt u, meneer De Croo? Versoepelingen? Neen hoor, een tourmanager kluizenaart verder.


7. Wees competitief, maar ook realistisch. Wees minicompetitief.


Vorig jaar namen er zo’n 30.000 wielerfanaten deel aan de Sporza Tourmanager. De kans dat je dan in de prijzen valt, is verwaarloosbaar klein. Doe daarom mee aan minicompetities zoals die van De Lead-Out, dat tijdens de klassiekers zo’n 280 deelnemers telde. Zo verhoog je je kans om prijs te rijden.


Wil je meedoen aan onze minicompetitie? Klik dan hier.


8. Laat je informeren over de nieuwtjes in het peloton.


Komt een potentiële kanshebber net terug uit een blessure? Mikt een renner eerder op de Olympische Spelen dan op de Tour? Wordt een topper dit jaar in een knechtenrol geduwd? Het is allemaal belangrijke informatie die invloed kan hebben op je keuzes. Gelukkig bestaat er zoiets als het internet, waarop je al de nodige informatie kan vinden. Check vooral ook de tips van De Lead-Out die we de komende week op jullie af zullen sturen. Zit je dan nog met vraagstukken of dilemma’s? Twijfel niet en deel ze op ons forum. Misschien weten anderen er wel raad mee.


9. Pas op voor information overload, vertrouw ook op je instinct.


Kan je door de bomen het bos niet meer zien? Heb je het even gehad met al die voorspellingen van zelfverklaarde kenners zoals wij? Trek je dan even terug en vertrouw op je instinct.


Tenzij je instinct waardeloos is, vertrouw in dat geval dan toch maar gewoon op ons.


10. Geniet nog een laatste keer van de gouden tandem Michel-José.


Druk tijdens de Tour het competitiebeest in jou af en toe even de kop in. Zet het geluid van je (nieuwe) televisie op het maximum en laat heel het huis sidderen op de tonen van het onweerstaanbaar mooi gepalaver van Michel Wuyts. Onlangs kwam het nieuws dat Wuyts begin 2022 op (verplicht) pensioen gaat, hij zal zaterdag dus aan zijn laatste Tour beginnen. We hopen dat we het droog kunnen houden op de Champ-Elysées, maar we beloven niets.

 

De 10 geboden uit het hoofd geleerd? Schrijf je dan in voor onze minicompetitie (klik hier) en maak kans op unieke prijzen!


Hou onze sociale mediakanalen zeker in de gaten de komende weken: Facebook, Twitter en Instagram!

2.598 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page