top of page

ANALYSE. “Vroege transfers hebben al geloond”

Bijgewerkt op: 21 mrt. 2022

Met Milaan-San Remo ligt het eerste monument van het seizoen alweer achter ons. Tot aan de voet van de Cipressa hadden we tijd genoeg om een scherpe tijd op Sporza Memory neer te zetten, maar de finale van La Primavera was bloedstollend. Matej Mohoric trok na een ijzingwekkende afdaling van de Poggio aan het langste eind. Een aantal prangende vragen in Sporza wielermanagerland zijn beantwoord, maar er steken nieuwe dilemma’s de kop op. Eén ding is zeker: enkele vroege transfers hebben al geloond.


Het podium in La Primavera (Foto: AFP)


Enkele weken geleden zette ik Matej Mohoric na Wout van Aert en Tom Pidcock als derde zekerheid in mijn wielermanagerploeg. Gisteren won de Sloveen met een prijskaartje van zes miljoen een monument. Een voltreffer met andere woorden, zeker als je weet welke wedstrijden hij het komend voorjaar nog allemaal op het programma heeft staan: E3 Harelbeke, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Parijs-Roubaix, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Mohoric gaat zeker niet in elke koers top vijf rijden, maar kan al deze wedstrijden aan en staat na gisteren overal zonder druk aan de start. De 12 469 wielermanagers die hem in hun team hebben, kunnen op beide oren slapen. Van slapen is er bij supportersclub de Matej Matjes geen sprake geweest. Daar vlogen ze tot in de late uurtjes in de zware bieren. Schol!


De belangrijkste vraag voor de start van Milaan-San Remo was: Mathieu van der Poel in je team transfereren of niet? 2246 wielermanagers hebben dat gedaan en krijgen voorlopig gelijk. Het Nederlandse fenomeen wordt meteen derde bij zijn rentree. 65 punten in de pocket. Van der Poel sprintte gisteren niet op een diefje naar een podiumplaats. Hij deed zijn duit in het zakje in de achtervolging op Mohoric. Zijn vormpeil belooft voor de komende weken. De E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem rijdt hij niet, maar met Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix komt er nog bijzonder veel moois aan. Na de aankomst van Milaan-San Remo gaf hij bij Wielerflits ook aan graag de Amstel Gold Race erbij te willen nemen. Kortom, het is nu het moment om Mathieu in je team te zetten. Een zet voor de durvers, want er moeten wel twee goede renners en dus twee van de vier transfers voor opgeofferd worden. Wie niet waagt, niet wint.Soms kan het snel gaan in het leven. Een week geleden stond Mads Pedersen nog niet op de startlijst en spraken wielermanagers amper over hem. Gisteren raakte de Deen mee over de Cipressa en de Poggio om uiteindelijk zesde te worden. 1470 wielermanagers transfereerden hem al. Een succes op korte termijn, maar wat mij betreft ook op lange termijn. Hoogstwaarschijnlijk komt de ex-wereldkampioen zeer binnenkort in mijn team. Pedersen rijdt nog zes klassiekers. Hij kost acht miljoen, wat niet te veel is voor een renner van zo’n kaliber. Het enige wat je tegen een transfer van de renner van Trek zou kunnen inbrengen, is het feit dat hij niet de regelmatigste is in zijn prestaties en dat hij in de komende koersen opnieuw het kopmanschap moet delen met Jasper Stuyven. Al weegt dat voor mij niet op tegen de voordelen.Het Sloveense wielrennen viert hoogtij. Tadej Pogacar won gisteren zowaar eens niet, maar met een vijfde plek sprokkelt hij weer wat wielermanagerpunten. Zijn totaal dikt ondertussen aan tot 125. De tweevoudige Tourwinnaar moet enkel Hugo Hofstetter, het goudhaantje van vijf miljoen, voor zich dulden. De Fransman zit al aan 153 punten. Pogacar en Hofstetter van in het begin of na een vroege transfer in je team hebben, loont eveneens. Het lijkt precies of quasi alle vroege transfers dit jaar goed uitdraaien. Toch niet, kijk maar naar Anthony Turgis. 888 wielermanagers moesten niets meer van hem weten. Pijnlijk, want de Fransman werd vandaag knap tweede. Ondanks het feit dat veel vroege transfers voorlopig goed uitdraaien, blijft het verstandig het wielermanagergebod “Doe geen paniektransfers!” in het achterhoofd te houden.


“Een transfer van Pidcock dringt zich op”


Wat was dat gisteren met Tom Pidcock? Een serieus maagvirus brak hem zuur op, want hij moest al lossen voor de koers goed en wel begon. Ook een duur maagvirus als je het mij vraagt. Pidcock kon voor zijn prijskaartje van tien miljoen nog maar zes schamele puntjes rapen. De toekomst ziet er ook niet rooskleurig uit. Raak je na zo’n ziekte de komende maand nog in topvorm? Ik betwijfel het. Een transfer dringt zich op voor, je hoort het goed, ongeveer 30 000 wielermanagers die Pidcock geselecteerd hebben. Met tien miljoen komt er een serieus budget vrij om in één keer Pedersen te halen of in twee tijden Van der Poel binnen te rijven.


Krijgen we dit beeld de komende weken nog vaker te zien? (Bron: Sporza)


Voor Quick-Step Alpha Vinyl is het een Milaan-San Remo geworden om snel te vergeten. Enkel Florian Sénéchal, toch meer dan 11 000 keer gekozen op wielermanager, raakte over de Cipressa en de Poggio, maar moest tevreden zijn met een veertiende plaats. Zijn ploegmaat Kasper Asgreen lijkt de voorop geschoven man te worden in de komende kasseiklassiekers, al zal de Fransman ook zeker een belangrijke rol spelen. Wacht nog maar even met een transfer. Hetzelfde geldt voor Fabio Jakobsen. La Primavera bleek voor hem te hoog gegrepen, maar in de Scheldeprijs staat hij gewoon weer als topfavoriet aan de start. En wie weet wat er in Gent-Wevelgem mogelijk is. Het voorspelde mooie weer speelt alvast in het voordeel van de sprinters. Wat tot slot met Tim Merlier en Jasper Philipsen? Beiden werden respectievelijk meer dan 10 000 en meer dan 13 000 keer gekozen. De twee topsprinters van Alpecin-Fenix staan samen aan de start in De Panne, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Wie in welke koers zal sprinten, is een pure loterij. De grootste ergernis van een wielermanager. Wordt vervolgd…


Zaterdagavond schreef ik nog een gedeelte over het al dan niet transfereren van Sonny Colbrelli, vandaag doet er dat allemaal niet meer toe. Heel de wielerwereld is deze namiddag opgeschrikt door het nieuws dat Colbrelli in elkaar is gezakt na de aankomst. Zijn toestand zou nu stabiel zijn. We kunnen enkel maar hopen dat het snel goedkomt. Una pronta guarigione, Sonny!


__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!

2.543 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page