top of page

Tussentijdse balans: Mark Cavendish is de MVP, Sagan en Thomas stellen teleur

Oef. De eerste week van de Tour zit erop, wat een veldslag. We kregen negen ritten lang ouderwets spektakel voorgeschoteld. Na alle valpartijen, opgaves, razendsnelle gemiddeldes en mooie ritwinnaars is het voor wielermanagers tijd om een eerste balans op te maken. Welke renners leverden al de meeste punten op? Welke renners werden het meest gekozen om de opgevers te vervangen en welke renners waren hun kostprijs het meeste waard?Puntenpakker - Tadej Pogacar


Topfavoriet Tadej Pogacar moest gewoon in je team, daar kon je niet om heen. De Sloveen leverde al 391 punten op: hij won al een rit en verzamelde bovendien vier top-10 plaatsen. Hij steekt er met kop en schouders bovenuit en lijkt van plan om alles en iedereen mijlenver achter zich te laten in de komende twee weken.


Mathieu van der Poel heeft er dan wel al de brui aan gegeven, hij was zijn plaats in jouw team zeker waard. Hij won de tweede etappe op de Mûr-de-Bretagne op fenomenale wijze, reed zes dagen in het geel en verzamelde nog drie top-10 plaatsen. Daarmee pronkt hij op de tweede plaats met 385 punten.


Julian Alaphilippe vervolledigt de top-3 en daarna komen de sprinters: groene trui Cavendish, Philipsen, Bouhanni en Matthews. Pas op plaats veertien komt Wout van Aert, van hem verwachten we de komende weken en vooral in de afsluitende tijdrit meer. Ontbreken in dit lijstje: Peter Sagan (8 m) en Geraint Thomas (9 m), zij stellen voorlopig teleur.Most Valuable Player (MVP) - Mark Cavendish


Wie is zijn kostprijs het meeste waard? Dit is de enige statistiek die er echt toe doet. De makers van het spel hebben de capaciteiten die Mark Cavendish nog bezit duidelijk onderschat. Hij kostte amper zes miljoen, maar pakte met twee ritoverwinningen en vijf dagen in de groene trui wel al meer dan 44 punten per miljoen. Niemand doet beter. De 36-jarige Brit heeft de komende week nog drie sprintkansen om zijn groene trui te verdedigen en om het record van Eddy Merckx te evenaren of zelfs te verbeteren. Cavendish zit aan 32 ritzeges in de Tour, Merckx won er 34.


De grote verrassing in dit lijstje is Nacer Bouhanni. De wispelturige Fransman gedraagt zich voor een keer voorbeeldig en sprint heel sterk in deze Tour: een tweede plaats en twee keer derde. Hij was met zijn kostprijs van vijf miljoen de beste sprinter in die prijscategorie.


Net daarachter komt Jasper Philipsen. We weten dat onze jonge landgenoot (23) razendsnel is, maar we weten ook dat ene Tim Merlier voor dezelfde ploeg rijdt. Nu Merlier uit de Tour gestapt is, is het doel voor Alpecin-Fenix duidelijker dan ooit: winnen met Philipsen. Met twee tweede plaatsen en een derde plaats neemt de jonge Limburger geen vrede.Meest getransfereerd - IN: Richard Carapaz, UIT: Caleb Ewan


Heb je al je transfers na een week al opgebruikt? Je bent niet de enige. Meer dan 16.000 wielermanagers deelden mee in de malaise van Caleb Ewan, meer dan 12.000 wielermanagers moesten Primoz Roglic al uit hun team transfereren. Wie daarnaast nog Mathieu van der Poel of dark horse Jack Haig in zijn team had staan, heeft waarschijnlijk ook al zijn derde transfer moeten doen.


Wie zijn de meest logische vervangers voor die tenoren? Meer dan 8.200 wielermanagers gaven Carapaz een kans, bijna 6.000 wielermanagers zetten Merlier in hun ploeg. Nu die laatste ook al uit de Tour stapte, is de malaise compleet.


833 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page