top of page

De Scheldeprijs: het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters

We zijn nog niet bekomen van de heilige wielerweek of de volgende klassieker staat al voor de deur. Met de Scheldeprijs krijgen de rappe mannen van het peloton opnieuw de kans om zich te tonen. Een krachtige wind, winterse buien en koude temperaturen zullen morgen voor de nodige animo zorgen.

Caleb Ewan won vorig jaar na een tumultueuze sprint (Foto: Photo News)


U wacht morgen best niet op de finale om de koers te volgen. Als we de weersvoorspellingen mogen geloven, belooft het dit jaar een loodzware editie te worden. Na een zomers weekje lijkt het wel of koning winter opnieuw in het land is. Temperaturen van net boven het vriespunt, winterse buien en straffe windstoten zullen het peloton al van bij de start teisteren. Wie is er klaar om de koude oorlog langs de Schelde te winnen?

Vorige editie

Vorig jaar werd de Scheldeprijs uitzonderlijk omgevormd tot een veredeld criterium rond de aankomstplaats in Schoten. De organisatie kreeg namelijk geen toestemming om te starten in de Nederlandse gemeente Terneuzen door de geldende coronamaatregelen.

Van de tien lokale rondes onthouden we vooral de aanwezigheid van ene Mark Cavendish in de vroege vlucht. De ex-wereldkampioen won de wedstrijd in het verleden al drie keer. Vorig jaar wou hij zich vooral in de kijker rijden, hopend op een nieuwe ploeg. Enkele dagen voordien gaf hij na Gent-Wevelgem nog een emotioneel interview, omdat hij vreesde dat het wel eens zijn laatste wedstrijd kon zijn. Maar zoals het elk sprookje betaamt, mocht Cavendish uiteindelijk toch een contract tekenen bij zijn oude geliefde ploeg Deceuninck-Quick Step. Meer nog… morgen staat hij zelfs gewoon opnieuw aan de start van de Scheldeprijs.

Alle respect voor de moedige vluchters, maar de mannen van Lotto-Soudal en Deceuninck-Quick-Step controleerden de koers van begin tot einde. In een massaspurt stond er geen maat op een superieure Caleb Ewan. De nummer twee Pascal Ackermann werd achteraf nog gediskwalificeerd na een gevaarlijk manoeuvre die renner August Jensen zwaar ten val bracht. In de achtergrond raakten zowel Tim Merlier als Jasper Philipsen ingesloten. De twee, toen nog concurrenten, kregen het na de finish met elkaar aan de stok.

Zullen Merlier en Philipsen, sinds dit jaar ploegmaats bij Alpecin-Fenix, deze keer wel overeenkomen? (Foto: ©VRT)


Biljartvlak parcours langs de Schelde

Na een jaar afwezigheid ligt de start van de Scheldeprijs voor de derde keer in het Nederlandse Terneuzen, vlak boven de Belgische grens. Vlak na het startschot om 12u45 duiken de renners de Westerscheldetunnel in voor een tochtje van 70km door het winderige Zeeland. Eens over de Belgische grens gaat het via een kleine omweg richting de plaatselijk ronde in Schoten. Vier plaatselijke rondes van 17km brengen het peloton over een lange, weliswaar vlakke, kasseistrook en een winderige passage langs het Albertkanaal richting de finish.

Met zo een parcours is het geen verrassing dat er in de laatste tien edities enkel sprinters op de erelijst pronken:

2011: Mark Cavendish

2012: Marcel Kittel

2013: Marcel Kittel

2014: Marcel Kittel

2015: Alexander Kristoff

2016: Marcel Kittel

2017: Marcel Kittel

2018: Fabio Jakobsen

2019: Fabio Jakobsen

2020: Caleb Ewan

Wie kan Bennett kloppen?

Met de chirojongens van Trek-Segafredo hoeven we dit jaar alvast geen rekening te houden. De ploeg bouwt enige voorzichtigheid in na de positieve coronagevallen van vorige week. De ploeg van onder meer Mads Pedersen en Jasper Stuyven trekt zich terug en stoomt zich in afzondering klaar voor de Brabantse Pijl. Ook titelverdediger Caleb Ewan zien we morgen niet aan de start staan.

Dit zijn onze favorieten:

*** Sam Bennett werd door onze redactie unaniem verkozen tot topfavoriet. In De Panne deelde Bennett al een eerste tik uit aan Philipsen en Ackermann, twee mannen die ook morgen aan de start staan. Bovendien kan de Ier morgen op zijn steun en toeverlaat Michael Morkov rekenen om de sprint aan te trekken. Bennett noemt zijn ploegmaat zelfs de beste lead-out ter wereld .

** Ook over Tim Merlier is er geen discussie, twee sterren voor hem. Hij zal morgen de grootste uitdager worden van Bennett. De sprinter van Alpecin-Fenix is goed op dreef met een overwinning in de Bredene Koksijde Classic, de GP Monseré en de GP Samyn. Morgen zal Merlier voor het eerst oog in oog staan met de spurtbom van Deceuninck-Quick-Step.

** Alexander Kristoff weet hoe het voelt, hij won de Scheldeprijs al eens in 2015. De zware weersomstandigheden van morgen zouden wel eens voor een ware uitputtingsslag kunnen zorgen, spek naar de bek dus van de Noor. Twee sterren voor hem.

* De Fransman kende een moeilijk seizoensbegin, maar met een Arnaud Démare moet je toch altijd rekening houden in een massaspurt. Zondag tankte hij zelfs nog extra vertrouwen met zijn eerste overwinning van het seizoen. Zou hij dan eindelijk de goede benen gevonden hebben?

* Ook Giacomo Nizzolo zit in een uitstekende vorm, ook al kon hij dit seizoen nog maar één keer winnen. Maar een tweede plaats in Gent-Wevelgem geeft de burger weer moed. De Europese kampioen is bovendien niet vies van wat slecht weer.

* Het is niet omdat we door Nederland fietsen dat we Cees Bol een ster geven. Dat zou te gemakkelijk zijn. Wel versloeg Bol als één van de enigen Sam Bennett in een rechtstreeks duel in Paris-Nice. Als dat geen ster verdient.

Joker : Jasper Philipsen is er uiteraard op gebrand om revanche te nemen na zijn tweede plaats in de Panne. Daar finishte de Vlam van Ham net achter Sam Bennett. Of hij morgen ook zijn eigen kans mag gaan, is nog maar de vraag met Tim Merlier in de ploeg. Vorig jaar vlogen ze elkaar nog net niet in de haren, maar dit jaar zullen ze moeten samenwerken. We zijn benieuwd wat dat zal geven.


Bekijk zeker nog eens de startlijst op procyclingstats.com.

 

Mis geen enkele spectaculaire statistiek, verrassend interview of belangrijke voorbeschouwing via onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram!

232 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page