7326ste met 1321 punten. Na twaalf van de zestien speeldagen blijft de motor van Team Renaat sputteren. Net voor de start van het wielervoorjaar las ik 'Wielerman, in de kop van de koers', het boek van Renaat Schotte. Geboeid door zijn verhalen en belevenissen heb ik mijn ploeg dan ook naar hem vernoemd, onder het motto: “Team Renaat, in de kop van de Sporza Wielermanager”. Sorry Renaat, een echte ode is het nog niet geworden. Wie weet heb ik in de Ardennen voldoende wind in ’t gat om het een en ander goed te maken.
Geen moment heb ik eraan getwijfeld om Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe in mijn ploeg te zetten. De zogenoemde ‘grote drie’ presteren ongeveer overal waar ze starten. Wout en Mathieu maakten die verwachting ook waar en pakten tot nu toe de meeste punten van iedereen. Julian heeft daarentegen nog wat goed te maken in de Ardennenklassiekers. Al zal de Fransman natuurlijk niet voor de grote inhaalbeweging zorgen op Sporza Wielermanager. Julian staat zowat in elk team opgesteld, net zoals Wout en Mathieu.
Zonder voldoende renners van Deceuninck – Quick-Step kan je als wielermanager een goed resultaat vergeten. Naast Alaphilippe opteerde ik eerst en vooral voor Florian Sénéchal. Een succes, zo blijkt. Met 198 punten in zeven wedstrijden is de Fransman na Van der Poel en Van Aert de best scorende renner. Wat een klasbak. Als je het mij vraagt, verdient hij in de toekomst een overwinning in een grote klassieker. Helaas ben ik minder lyrisch over ploegmaats Jannik Steimle en Alvaro Hodeg. Het was mijn doelstelling om met deze goedkope renners uit The Wolfpack te scoren in de kleinere koersen. Oké, Steimle zijn voorjaar eindigde abrupt na een val in Nokere Koerse. Dat kan gebeuren. Van Hodeg had ik meer verwacht, zeker na zijn overwinning in Bredene van enkele jaren geleden. Helaas besloot Deceuninck – Quick-Step hem enkel op te stellen in De Panne, in dienst dan nog wel. Frustrerend!
Eén ding is zeker: op Greg Van Avermaet kan je altijd rekenen. Elke koers gaat de regerend olympisch kampioen tot het uiterste, zelfs voor een ereplaats. Het leuke is dat hij meestal ook de Amstel Gold Race en eventueel Luik-Bastenaken-Luik meepikt. Ik probeer trouwens elk jaar wat renners te selecteren die zowel in de kasseiklassiekers als in de Ardennen uit de voeten kunnen. Denk aan Dylan Teuns, Warren Barguil en Loïc Vliegen. Teuns en Barguil lieten in Vlaanderen al enkele leuke dingen zien, maar zonder resultaat. Vliegen kan helaas zijn regelmaat van vorig jaar niet evenaren. En dan heb je natuurlijk nog Arjen Livyns. De dark horse van Bingoal – Wallonie Bruxelles reed een goed openingsweekend, maar later ontbrak hem een Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico in de benen voor een topnotering. Benieuwd wat de Ardennen zullen geven.
Het derde wielermanagergebod: doe geen paniektransfers
“Doe geen paniektransfers.” Ja, lap. Wat stellen de tien wielermanagergeboden voor als een redactielid van De Lead-Out er zich zelfs niet aan houdt. Wat heeft me bezield om op speeldag vijf en zes al telkens een transfer te doen? Na zijn goede prestaties in het openingsweekend en de Strade Bianche voelde ik de druk om Tom Pidcock te transfereren. Waarschijnlijk was ik niet de enige. Helaas speelde tendinitis en de jonge leeftijd de Brit wat parten. Soren Kragh Andersen voor niets opgeofferd dus, al was zijn Vlaamse voorjaar ook niet denderend. Hopelijk levert Pidcock nog wat punten op in de komende Ardennenklassiekers. Volgaarne, Tom!
Tim Merlier in, Jasper Philipsen out. Dwaas dat ik ben. Een ware nuloperatie. Ik dacht natuurlijk dat de sprints vanaf de Bredene Koksijde Classic allemaal voor Merlier gingen zijn. Al is de Vlam van Ham onderschatten nooit een goed idee. Michel Wuyts noemde Philipsen enkele maanden geleden nog de mogelijke opvolger van Tom Boonen. Hij gaat gelijk krijgen, dat hoop ik althans. Eind 2019 sprak ik Jasper kort op een vat van een van mijn beste kameraden (en nog enkele topkerels). De vriendelijkheid zelve. Deze transfer komt daarom ook extra hard aan. Als ik u nog eens zie op een of ander vat of op de koers zelf, Jasper, dan bied ik persoonlijk mijn excuses aan. 😉
Wie hebben we dan nog in Team Renaat? Eerst en vooral Jordi Meeus, trainingspartner van Philipsen bij ‘De Pannenkoeken’ en een streekgenoot van mij. Met een vierde plaats in Nokere Koerse is zijn debuut in het wielermanagercircuit geslaagd. Ivan Garcia Cortina moest ook koste wat het kost in mijn team komen. The man, the legend. Al jaren wordt hij aangekondigd als een groot talent. Dit jaar moest het er als kopman bij Movistar eens uitkomen. Helaas, verder dan een aantal top 20 en top 30 plaatsen is de Spanjaard niet gekomen. Ethan Hayter, dan maar? Volgens Hannes Tahon was hij één van de belangrijkste witte merels om naar uit te kijken. Ik kan hem achteraf geen ongelijk geven. Alleen ontbond Hayter zijn duivels enkel in de Coppi e Bartali, een koers die niet meetelt op Sporza Wielermanager. Spijtig.
Amund Grondahl Jansen wist het niet waar te maken bij zijn nieuwe ploeg Team BikeExchange. Ook Mads Würtz Schmidt kon geen potten breken in de klassiekers. Al slaagde de Deen van Israel Start-Up Nation er wel in een rit te winnen in de Tirreno-Adriatico. Niet slecht, wetende welke klasbakken daar allemaal een week lang de pannen van het dak hebben gereden. Hopelijk maakt zijn ploegmaat Daniel Martin wat goed in Luik-Bastenaken-Luik. Tot slot is er nog ene Samuele Battistella. De beloftenwereldkampioen van Yorkshire, weliswaar na uitsluiting van Nils Eekhoff, ging volgens ProCyclingStats quasi alles rijden. De Italiaanse, Vlaamse en Ardense klassiekers. Alles. Helaas pindakaas, enkel de Ardense klassiekers schieten voorlopig over. Voor hoelang? Onbegrijpelijk waarom mannen als Yevgeniy Fedorov (een vechtersbaas naar ’t schijnt), Nikita Stalnov en Yevgeniy Gidich steeds de voorkeur kregen bij Astana – Premier Tech in de kasseiklassiekers. Ach ja, niets aan te doen. Mijn pijlen richten zich al stilaan op de Sporza Tourmanager.
__________________________________________________________________________________
Comments