top of page

De 10 geboden voor een wielermanager

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2021

Wil jij een topwielermanager worden? Leer dan alvast deze 10 vuistregels uit het hoofd!


  1. Kill your darlings. Je hebt onvoldoende budget om al je favorieten mee te nemen. Hak knopen door en durf renners waar je fan van bent thuislaten.

  2. Denk eens aan een knecht. Een kopman die goed presteert, levert ook de knechten punten op. Meer zelfs, een goede luitenant voor zijn kopman, krijgt misschien in minder belangrijke wedstrijden zelf zijn kans.

  3. Doe geen paniektransfers. Als een goedkope renner van je team valt, is het geen goed idee om hem meteen te transfereren. Je hebt maar vier transfers. Spaar ze voor je grote mannen.

  4. Tijd en research vormen de basis. Een wielermanager met ambities rekent best voldoende tijd uit om zijn team samen te stellen. Research is noodzakelijk. Procyclingstats helpt je bij het zoeken van programma’s en toont je de resultaten van de vorige jaren. Bekijk ook zeker eens ons handig programmaoverzicht van alle voorjaarsrenners.

  5. Met principes en chauvinisme win je geen punten. Bepaalde ploegen of nationaliteiten uitsluiten omdat je ze niet kan uitstaan of voor de Belgen supportert, is een slecht idee. Dit gebod is ook toepasbaar op het leven buiten Sporza Wielermanager.

  6. Schrijf je in voor minicompetities (met prijzen). Wie de grote Sporza-competitie wilt winnen, zal serieus uit zijn pijp moeten komen. Een alternatief is om je in te schrijven bij allerlei minicompetities, zoals die van De Lead-Out. Zo maak je veel meer kans om een prijs te winnen.

  7. Kies je kopman zo laat mogelijk (maar vergeet het niet!). Je wacht best tot de laatste moment om een kopman te kiezen. Zo kan je anticiperen bij last minute problemen (bijvoorbeeld ziekte). Een tip om dit niet te vergeten: stel een wekker in op je telefoon op de ochtend van de koers.

  8. Startlijsten zijn je beste vriend. Voor elke koers zoek je best de definitieve startlijst op. Het zou zonde zijn om een renner op te stellen die niet eens meerijdt.

  9. Schakel je sociale leven uit. Een wielermanager moet zich volledig op het spel kunnen focussen, alle sociale interactie buiten het spel is hinderlijk. Je lief en vrienden zullen dit wel begrijpen.

  10. Denk twee keer na over Sep Vanmarcke. Er is geen twijfel over zijn talent, maar de kans dat Sep het volledige voorjaar kan uitrijden zonder pech is statistisch gezien erg klein.

 

De 10 geboden uit het hoofd geleerd? Schrijf je dan in voor onze minicompetitie en maak kans op unieke prijzen!


1.322 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page