top of page

Oxyclean Classic Brugge-De Panne: sprinters- of waaierfestival?

Drie WorldTour-koersen op vijf dagen. Woensdag de Oxyclean Classic Brugge – De Panne, vrijdag de E3 Saxo Bank Classic en zondag Gent-Wevelgem. Wat moet een wielerliefhebber nog meer hebben? Beginnen doen we dus met de Oxyclean Classic Brugge – De Panne. Mogen de talrijk aanwezige sprinters zegevieren of zorgt de wind in De Moeren andermaal voor een koers om duimen en vingers bij af te likken?


Yves Lampaert won vorig jaar in De Panne na een spektakelstuk (Foto: Photo News)


Gedaan met Driedaagse Brugge – De Panne of Driedaagse De Panne – Koksijde. Sponsor Oxyclean doet dit jaar zijn intrede. Ondanks dat de wedstrijd al sinds 2018 geen driedaagse meer is, verdwijnt ‘driedaagse’ nu pas uit de naam. Tussen 1977 en 2017 maakten de klassieke renners in de week van de Ronde van Vlaanderen optimaal gebruik van de toen nog meerdaagse koers om zich voor te bereiden. Zo staan onder andere Eric Vanderaerden, Johan Museeuw, Michele Bartoli, Peter van Petegem, Stijn Devolder, Sylvain Chavanel en Philippe Gilbert op de erelijst. Sinds 2017 is de koers een week vervroegd en trekt de eendagswedstrijd tussen Brugge en De Panne vooral de rassprinters aan. Elia Viviani en Dylan Groenewegen waren respectievelijk in 2017 en 2018 de snelsten in een massasprint. Vorig jaar zorgden de wind en de regen ervoor dat de sterke beren de koers konden openbreken in De Moeren. Uiteindelijk schreef Yves Lampaert met een ultieme aanval uit een elitegroepje de wedstrijd op zijn naam. Ploegmaat bij Deceuninck – Quick-Step Tim Declercq werd tweede, Tim Merlier derde. Het West-Vlaams onderonsje tussen de mannen van Patrick Lefevere was achteraf de kers op de taart na een waar spektakelstuk.


Laatste tien winnaars:

2011: Sébastien Rosseler

2012: Sylvain Chavanel

2013: Sylvain Chavanel

2014: Guillaume van Keirsbulck

2015: Alexander Kristoff

2016: Lieuwe Westra

2017: Philippe Gilbert

2018: Elia Viviani

2019: Dylan Groenewegen

2020: Yves Lampaert


Het West-Vlaams onderonsje na afloop tussen de hoofdrolspelers van Deceuninck - Quick-Step


De Oxyclean Classic Brugge – De Panne is een wedstrijd van 203,9 kilometer. Vanuit Brugge trekken de renners richting De Panne waar drie lokale rondes van 45,1 kilometer te rijden zijn. In de lokale rondes zal de wind in De Moeren ervoor moeten zorgen dat we geen massasprint krijgen. Of wie weet zit het spel zoals vorig jaar al vroeger op de wagen? De renners zullen in de editie van 2021 in ieder geval gespaard blijven van apocalyptische omstandigheden.


Yves Lampaert zal zijn titel niet verdedigen in Brugge – De Panne. Ploegmaat Tim Declercq maakt op het laatste moment wel zijn opwachting. Tim Merlier, de derde van vorig jaar en man in vorm, laat deze koers ook aan zich voorbijgaan. Wie verwachten we dan wel op het hoogste schavotje? Wie rijdt ‘De Panne’ van het dak? Dit zijn de favorieten van de redactie.*** De grote topfavoriet aan de start is ongetwijfeld Sam Bennett. Hij startte het seizoen vlekkeloos met twee overwinningen in de UAE-Tour en nog eens twee in Parijs-Nice. De Ier van Deceuninck – Quick Step zal natuurlijk hopen op een massasprint, maar ook waaiers zouden geen probleem voor hem mogen vormen. De sterke formatie van The Wolfpack houdt de sprinter wel goed van voren en uit de wind.


** Cees Bol krijgt van ons twee sterren. De Nederlander wist ook al een rit te winnen in Parijs-Nice en bewees op die manier dit jaar opnieuw een stap vooruit gezet te hebben. In 2019 werd de sprinter van Team DSM al eens elfde, wat wordt het dit jaar?


De andere tweesterrenman is Arnaud Démare. De Franse kampioen wist dit jaar nog niet aan het langste eind te trekken, maar een kampioen mag je nooit afschrijven. Wie weet legt de zeelucht in de Panne hem wel windeieren en vindt hij zo de topvorm van vorig jaar terug.


* Bora – Hansgrohe kan in Brugge – De Panne rekenen op de snelle Pascal Ackermann. Ook voor hem zat de winst er dit seizoen nog niet in. In 2018 werd de Duitser in deze eendagskoers tweede achter Elia Viviani. Met de nodige ervaring zit er dit jaar misschien wel een overwinning in.


* Nog een Nederlander die tussen de sterren mag staan van de redactie van de Lead-Out is David Dekker. Het jonge talent van Team Jumbo-Visma voert de selectie van de ploeg aan. Dekker maakt zowel kans in een sprint als in een waaierkoers. Dat bewees hij met zijn tweede plaats achter Mathieu van der Poel in de eerste rit van de UAE-Tour.


* De laatste ster geven wij aan Jasper Philipsen. De sprinter van Alpecin-Fenix laat zelf duidelijk verstaan dat zijn vorm snor zit, al kwam er dat in de sprints nog niet echt uit. In 2018 mocht Jasper als eerstejaarsprof al eens proeven van het podium in De Panne. Vlamt de ‘Vlam van Ham’ dit jaar naar een spetterende overwinning?


JOKER | Het uitdelen van een joker was voor ons geen sinecure. Uiteindelijk hebben we besloten om voor Jake Stewart te gaan. Groupama – FDJ heeft dan wel topsprinter Arnaud Démare bij, maar in de koers weet je maar nooit. De jonge Brit heeft al heel wat punten gepakt op Sporza Wielermanager. Voor deze koers zullen veel wielermanagers overwegen om hem kopman te maken. Deels wegens gebrek aan een alternatief, maar ook gewoon deels omdat hij een uitstekend sprinttalent is en deze wedstrijd zeker moet aankunnen.


__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!


198 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page