top of page

Onze sterren voor Kuurne-Brussel-Kuurne: sprinters boven, vrijbuiter als joker

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2022

Gisteren was het eindelijk zover: de echte start van het wielervoorjaar. Wielermanagers voerden tot kwart na elf de allerlaatste (paniek)wijzigingen aan hun team door. De Omloop Het Nieuwsblad kon beginnen. Wout van Aert maakte met een ware demonstratie zijn favorietenrol waar. Kuurne-Brussel-Kuurne laat hij links liggen, wat mogelijkheden biedt voor de rest van het peloton. Welke renners behoren tot de grote kanshebbers? Onze redactie heeft gestemd en dit zijn onze sterren.***

Voor ons is de absolute topfavoriet zonder twijfel Fabio Jakobsen. De Nederlander reed dit jaar al twee rittenkoersen en won er in totaal vier etappes. Dan kan je spreken van een vliegende start. Collega-renner Pascal Eenkhoorn zei in een interview met ons dat hij Jakobsen niet alleen twee sprints zag winnen in de Ronde van Valencia, maar hem daar ook vlot zag klimmen. Niet onbelangrijk, want het zal erop aankomen om zoveel mogelijk energie te sparen op de hellingen onderweg. Quick-Step heeft trouwens wat recht te zetten na een mindere prestatie in de Omloop gisteren. Laat het net hun handelsmerk zijn om na een ontgoocheling meteen weer orde op zaken te stellen. Met een Jakobsen in vorm hebben ze daar in ieder geval de ideale kopman voor.


**

Mocht Kuurne-Brussel-Kuurne op een pelotonsprint uitdraaien, zou Tim Merlier wel eens de grootste uitdager van Jakobsen kunnen zijn. Een dikke week geleden moest hij in het Portugese Faro nog de duimen leggen tegen de Nederlander, maar een semi-klassieker als deze is andere koek in vergelijking met een etappe in de Ronde van de Algarve. Merlier staat erom bekend niet de beste klimmer te zijn, dus hij moet hopen op een vrij rustige passage door de heuvelzone. Met overwinningen in Le Samyn en de Bredene Koksijde Classic heeft hij wel al bewezen, weliswaar tegen een ietwat minder deelnemersveld, vrij gelijkaardige eendagswedstrijden naar zijn hand te kunnen zetten. Wie weet voegt hij nu ook Kuurne-Brussel-Kuurne aan zijn palmares toe.


Zien we vandaag hetzelfde beeld of worden de rollen omgekeerd? (Foto: Cor Vos)


Sonny Colbrelli trok in de Omloop de lijn van vorig jaar gewoon door. Enkel Van Aert bleek een klasse te sterk. Absoluut geen schande. De Italiaan won de sprint voor de tweede plaats en kan dus tevreden terugkijken op de Vlaamse openingsklassieker. Zijn honger is voor dit weekend zeker nog niet gestild, want hij kijkt naar eigen zeggen vol vertrouwen uit naar Kuurne-Brussel-Kuurne. De tegenstand is gewaarschuwd. Het speelt in zijn voordeel dat hij die koers zowel in een sprint als na een afmattingsrace kan winnen. Het liefst van al rijdt hij natuurlijk met een selectief groepje naar de streep.

*

Caleb Ewan geven we (maar) één ster. Waarom zo weinig? Hij won toch telkens een rit in zijn eerste twee rittenkoersen van het seizoen? Welnu, analiste Marijn de Vries gaf gisteren in de Sporza-studio al aan dat Ewan niet zo graag op Vlaamse wegen rijdt. De vraag is dan in welke mate hij risico’s wil nemen met het oog op zijn hoofddoel dit voorjaar: Milaan-Sanremo. Lotto-Soudal heeft natuurlijk wel punten nodig om in de World Tour te blijven. Als hij door zijn ploegmaats heelhuids op grondgebied Kuurne wordt afgezet, dan zal zijn killer instinct de bovenhand nemen en mogen de andere sprinters beginnen vrezen.


Daarnaast verwachten we straks ook het een en ander van Bryan Coquard. De snelle Fransman liet dit seizoen al zien over goede benen te beschikken. Het leverde hem naast een aantal ereplaatsen zelfs enkele overwinningen op. Een heuvel raakt de renner van Cofidis gemakkelijk over. Als hij zijn dag heeft, kan hij er zomaar iedereen opleggen in Kuurne.


Ten slotte krijgt ook Christophe Laporte een ster toegewezen. Nu zijn ploegmaat Van Aert niet aan de start komt, mag hij zich bij zijn debuut voor Jumbo-Visma meteen bewijzen. Een semi-klassieker als Kuurne-Brussel-Kuurne is daar de ideale gelegenheid voor. De Fransman wist in het verleden tal van ereplaatsen bijeen te rijden in klassiekers bij ons, maar winnen lukte hem nog niet. Tijd om daar op 29-jarige leeftijd komaf mee te maken. Laporte heeft in ieder geval sterke ploegmaten bij zich om hem naar de zone van de waarheid te brengen.


Joker


Onze joker reiken we niet uit aan een sprinter, maar aan vrijbuiter Matej Mohoric. De Sloveen rijdt dit voorjaar een mix van Vlaamse, Italiaanse en Waalse klassiekers. Zo ook Kuurne-Brussel-Kuurne. Zijn sterke Omloop van gisteren doet alvast het beste vermoeden. Hij reed heel de koers attent mee vooraan en probeerde in het slot het kleine peloton nog bij Van Aert te brengen. Ploegmaat Colbrelli zou dan hebben kunnen sprinten voor de zege. In het verleden is bewezen dat ook vrijbuiters met een solo in de benen in Kuurne kunnen winnen. Denk maar aan Stuyven, Jungels en Asgreen. Waarom zou Mohoric met dit vormpeil daar niet in slagen?


__________________________________________________________________________________


Nog niet aangesloten in onze minicompetitie? Doe het dan snel via deze link.


772 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page