top of page

Onze sterren voor de Omloop: De onklopbare, Mr. February en #webelyves

Eindelijk, morgen is het zover: de start van de mooiste periode van het jaar. Wielermanagers over heel het land klikken zaterdagochtend voor een laatste keer op ‘update team’ en dan is de teerling geworpen. Welke renners kunnen je in de Omloop Het Nieuwsblad al meteen een kanonstart bezorgen? Onze redactie heeft gestemd en dit zijn onze sterren.
***

Met stip op één: Wout Van Aert (12m). Zijn winter verliep vlekkeloos. Hij kon zich in alle rust voorbereiden op het wegseizoen en tussendoor nam hij zelfs even de tijd om de Iserbytjes en Sweeckjes van deze wereld met hun voetjes op de grond te zetten in het veldrijden. Van Aert won negen van de tien crossen waar hij startte (in Hulst werd hij vierde door pech). Aangezien de Omloop pas zijn eerste koers van het seizoen is en hij ook al aangaf pas later te willen pieken, is het nog even gissen naar zijn huidige vorm. Maar zelfs een Van Aert op 90% van zijn kunnen is – zeker bij afwezigheid van Van der Poel - overal waar hij start topfavoriet.


Van Aert is klaar voor het wegseizoen.


**

Een trapje lager komen we dat andere fenomeen tegen: Tom Pidcock (10m). Na zijn indrukwekkende debuutseizoen vorig jaar zijn de verwachtingen hooggespannen. Zijn voorjaarsprogramma oogt uitgebreid, misschien zelfs een beetje te uitgebreid? Een korte vakantie na zijn wereldtitel in het veldrijden zal er alleszins voor gezorgd hebben dat hij voldoende fris is voor de klassieke opener. Volgt, na de Brabantse Pijl vorig jaar, nu een eerste World Tour-overwinning?


Een andere man waar wij, en vele anderen, dit seizoen veel van verwachten is Florian Sénéchal (8m). De 28-jarige Fransman heeft stilaan zijn fysieke topjaren bereikt, tijd om te oogsten dus. Door de recente covidbesmetting van Asgreen, lijkt Sénéchal, samen met Lampaert, de meest vooruitgeschoven pion te zijn in het team van Quick-Step Alpha Vinyl. Het voordeel dat Sénéchal heeft ten opzichte van Lampaert is dat hij behoorlijk snel is. Zowel solo, als in de sprint met een kleine groep, kan hij het afmaken.


*

Sénéchal is, zoals gezegd, niet het enige speerpunt van de Quick-Steppers. Ook Yves Lampaert (7m) zal zich in de debatten mengen. Zonder dat hij al echte resultaten heeft neergezet, toonde Lampi in de afgelopen Ronde van Algarve dat de vorm wel snor zit. Al staat alles bij hem natuurlijk in het teken van die ene grote droom: Parijs-Roubaix. Ik zou dan ook van de gelegenheid willen gebruik maken om een nieuwe hashtag te lanceren: #webelyves


Ook Sonny Colbrelli (9m) krijgt van ons een ster toegewezen. Dit jaar verscheen hij nog nergens aan de start, maar na zijn boerenjaar in 2021 is het onmogelijk om hem niet meteen als favoriet te zien. Met zijn kwaliteiten is het op papier simpel om de Omloop te winnen: gewoon zorgen dat hij mee is en het dan afmaken in de sprint. In de praktijk is het natuurlijk veel moeilijker. Probeer je wagonnetje maar eens aan te haken als Pidcock vertrekt of win maar eens een sprint van Van Aert.


Tim Wellens bewees zijn bloedvorm in de Tour des Alpes et du Var. Bron: BELGAIMAGES


De laatste naam die van ons een ster krijgt is misschien wat verrassender: Tim Wellens (7m). Traditiegetrouw heeft de Belg van Lotto-Soudal in het seizoensbegin alweer bewezen dat hij een steengoed renner is: winst in Mallorca en winst in de Tour des Alpes et du Var. Bovendien trapt hij naar eigen zeggen “zijn beste waardes ooit”. Hoewel zijn laatste twee klassieke voorjaren een tegenvaller waren, kunnen we hem dus niet over het hoofd zien voor zaterdag. Valt hij in de Omloop opnieuw door de mand, dan zal hij waarschijnlijk niet snel meer in onze favorietenlijstjes verschijnen.


Dark horse


Hij is pas donderdag aan de deelnemerslijst toegevoegd, maar we bombarderen hem meteen tot dé dark horse voor de Omloop: Ethan Hayter (5m). Alle experts zijn het erover eens dat deze alleskunner een grote toekomst te wachten staat. Normaal stond hij enkel gepland voor Milaan-San Remo, de Ronde en de Waalse klassiekers, maar zijn deelname aan de Omloop zal vele wielermanagers die hem niet hebben toch nog doen twijfelen. Gaat hij dan toch ook een aantal Vlaamse klassiekers betwisten? In dat geval wordt hij misschien wel een must-have, en al zeker als hij zich weet te tonen in de Omloop.

 

Nog niet aangesloten in onze minicompetitie? Doe het dan snel via deze link.

1.761 weergaven0 opmerkingen
bottom of page