top of page

Nokere Koerse: kermiskoers met inzet

Nokere Koerse heeft zeker niet het heroïsche karakter van de Strade Bianche of het indrukwekkende deelnemersveld van Tirreno-Adriatico, en toch zullen we morgen weer met z’n allen voor de televisie gekluisterd zitten. Al was het maar omdat er eens iemand anders zal winnen dan iemand van de grote drie. We zouden er bijna nostalgisch van worden.


Foto: Cor Vos


Nokere Koerse draait letterlijk en figuurlijk rond Nokereberg. Na de start in Deinze trekken de renners langs onder andere de Tiegemberg en de Holstraat richting Nokere. Daar leggen ze een aantal plaatselijke rondes af van zo’n 30 kilometer. Maar liefst vijf keer moeten de renners Nokereberg opknallen. Bij de laatste keer, na 195 kilometer koers, moet dan de ultieme krachtuitspatting volgen, want bovenop Nokereberg ligt de aankomst.


Klinkt zwaar, maar Nokereberg valt niet te overschatten: 350 meter aan 5,7% gemiddeld over kleine, niet-zo-slecht-liggende kasseitjes. Voor een profrenner is dat in principe een makkie. Hoewel de organisatie er alles aan doet om af te geraken van het imago van sprinterskoers, vermoeden we toch dat er opnieuw gesprint gaat worden om de zege, al dan niet met een uitgedund peloton. De kasseistroken die in de plaatselijke ronde liggen, lijken iets te kort om het verschil te maken. Tenzij het weer (ze voorspellen regen) de koers extra zwaar maakt.


Voor de laatste editie moeten we terug naar 2019 – vorig jaar werd de wedstrijd afgelast door het coronavirus. Grote namen als Evenepoel en Van der Poel kwamen in 2019 wat bijtrainen in Nokere, maar Van der Poel viel in de sprintvoorbereiding en Evenepoel mengde zich niet in de strijd voor de zege. Die ging naar de Nederlander met de meest Hollandse naam ooit: Cees Bol. Hij klopte Ackermann en Philipsen in de sprint van een uitgedund peloton. Het bleek de start van een mooie carrière, want intussen is de Nederlandse sprinter helemaal ontBolsterd (😉) met onder andere een ritzege in Parijs-Nice en enkele podiumplaatsen in de Tour de France. Bol zal zichzelf niet opvolgen, want hij staat niet aan de start.


Wie zijn dan wel de favorieten? Onze redactie bestudeerde het deelnemersveld, zocht vooral naar snelle mannen en deelt volgende sterren uit:


*** Philipsen slaagde er dit seizoen nog niet in om echt goede resultaten te rijden. Toch hebben we er vertrouwen in dat hij in orde is. Hij toonde flitsen van zijn klasse in Parijs-Nice, waar hij met een betere trein ongetwijfeld ook mee had kunnen doen voor ritzeges. Intrinsiek is hij normaal gezien de snelste van het pak in Nokere.


** Jake Stewart is jong, snel en kan overleven in een zware koers. Dat toonde hij in de Omloop Het Nieuwsblad, waar hij tweede werd. En wie de Omloop aankan, moet in Nokere Koerse ook kunnen meespelen voor winst. Wielermanagers die hem in het team hebben, wrijven zich alvast in de handen. Benieuwd of hij kan bevestigen.


** Nooit gedacht dat hij nog zo hoog in een favorietenlijstje ging voorkomen dit jaar, maar kijk: Cavendish krijgt twee sterren. Bij Deceuninck - Quick-Step lijkt de Britse sprinter uit de doden op te staan. Winst zat er nog niet in, maar met een tweede plaats in GP Monséré heeft hij getoond dat hij ertoe in staat is. Het grote voordeel is natuurlijk zijn team. Als ze bij Deceuninck - Quick-Step voluit zijn kaart trekken, zal hij er dichtbij zijn.


* Edward Theuns toonde in de Ster Van Bessèges dat hij in goede conditie verkeert. Hoewel hij niet kon bevestigen in de Omloop en Kuurne, behoudt onze redactie het vertrouwen in hem. Hij is de absolute kopman van Trek en zal ongetwijfeld een rol spelen als het tot een sprint komt.


* Een andere man die zich al vroeg op het seizoen toonde, is Timothy Dupont. Ook hij is snel en hij zal van Nokere Koerse waarschijnlijk een hoofddoel gemaakt hebben. In 2016 kon hij er zelfs al eens winnen. Kan hij dat kunstje vijf jaar later nog eens herhalen? Met Arjen Livyns heeft Bingoal – Wallonie Bruxelles een aardig alternatief achter de hand in het geval dat het peloton toch uit elkaar wordt gereden.


* Ook Sep Vanmarcke dichten we kans toe om te winnen in Nokere. We durven wel eens smalend te doen over Sep, maar hij is en blijft een steengoed renner. Hij kan het via een aanval proberen, maar we achten hem ook in de sprint niet kansloos. De snelste is hij waarschijnlijk niet, maar in een sprint bergop op kasseitjes valt hij niet af te schrijven. Hopelijk blijft hij recht!


JOKER | Als joker kiezen we voor onze Noorse vrienden van Uno-X. Het blijft spijtig dat ze niet op Sporza Wielermanager te vinden zijn, want Resell, Tiller of Halvorsen zijn geen sukkelaars. Het gevaar bij de Noren kan van veel kanten komen, dus het is nog even afwachten wie ze zullen uitspelen en op welke manier. Maar we zijn er zeker van dat de geel-rode truitjes prominent in beeld zullen verschijnen. Lees hier ons artikel over Uno-X met getuigenis van de Noorse wielercommentator Christian Paassche.


Tot slot dienen we nog te vermelden dat Pidcock uiteindelijk niet zal starten in Nokere Koerse. Hij stond lang op de deelnemerslijst, maar Ineos heeft toch beslist hem uit de selectie te houden. Als je hem als kopman had aangeduid, verander je dat best zo snel mogelijk. Bekijk zeker nog eens de deelnemerslijst op procyclingstats.com.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!
189 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page