Limburgse wielerdiamant Sente Sentjens: “Samenwerking tussen Van der Poel en Philipsen zal nog steeds optimaal verlopen”
top of page

Limburgse wielerdiamant Sente Sentjens: “Samenwerking tussen Van der Poel en Philipsen zal nog steeds optimaal verlopen”

Winst in Kuurne-Brussel-Kuurne, winst in de E3 Saxo Bank Classic, derde op het EK tijdrijden en nog zoveel meer. Niet veel jonge snaken kunnen bij de junioren zulke adelbrieven voorleggen, maar Limburger Sente Sentjens (18) wel. De zoon van Roy Sentjens (winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne 2003) en stiefzoon van Jelle Vanendert (ritwinnaar van Tour in 2011) heeft een eerste profcontract op zak bij Alpecin-Deceuninck. Momenteel vertoeft hij op stage in het Italiaanse Livigno waar hij zich klaarstoomt voor een eerste seizoen in het Development Team: “Mijn droomkoers is Parijs-Roubaix.”


Foto: PhotoNews


Doe mee aan onze minicompetities voor de wielermanager bij de mannen en de vrouwen en maak kans op prachtige prijzen van onze partners Kwaremont bier en Passion for Cycling.


Heb je er van jongs af aan altijd van gedroomd om wielrenner te worden?

Ik ben van thuis uit opgegroeid met wielrennen. Van jongs af aan heb ik ook altijd zelf willen fietsen. Op mijn twaalfde ben ik wedstrijden gaan rijden. Op dat moment was Philippe Gilbert mijn idool. Over een wielerleven op professioneel niveau heb ik nooit echt nagedacht, maar wel altijd van gedroomd. Eigenlijk heb ik tot nu toe elk jaar gewoon geprobeerd om te groeien en meer en meer koersen te winnen.

 

Vanaf je twaalfde levensjaar ben je wedstrijden gaan rijden. Via welke ploegen is jouw traject bij de jeugd verlopen?

Bij de aspiranten heb ik altijd individueel gereden. Bij de nieuwelingen ben ik naar een nieuwe ploeg gegaan, al heb ik door corona maar twee wedstrijden in hun kleuren gereden. Vanaf de tweedejaars nieuwelingen ben ik dan naar Acrog – Balen BC Junior/ACROG-Tormans verkast, want ze boden meteen een heel mooi programma aan.

 

Nu sta je voor je eerste jaar bij Alpecin-Deceuninck Development Team. Heb je een goede winter doorgemaakt bij de nieuwe ploeg en misschien al wat kennis kunnen maken met een aantal profrenners binnen de formatie van de gebroeders Roodhooft?

Ik heb een hele goede winter doorgemaakt. We hebben twee stages gehad met het Development Team, waarvan de eerste met de profploeg en de tweede apart. Tijdens de eerste stage was het heel fijn dat de groep helemaal gemixt werd. Op bepaald moment zaten profrenners als Lars Boven en Henri Uhlig bijvoorbeeld bij mij in de groep. Op andere dagen zat ik dan weer in een andere groep met Jasper Philipsen. Stuk voor stuk toffe kerels. Er hangt echt een familiale sfeer binnen de ploeg.



Welk programma ga je dit voorjaar afwerken?

Ster van Zwolle, GP Vermarc, Youngster Coast Challenge, Dorpenomloop Rucphen, Olympia’s Tour, Parijs-Roubaix U23, Tour du Loir-et-Cher, Kattekoers/Gent-Wevelgem U23 en Tour de Bretagne. Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem zijn de hoofddoelen, maar het zal vooral kijken worden waar ik uitkom in mijn eerste jaar als belofte.


Parijs-Roubaix en Gent-Wevelgem bij de U23 zijn mijn hoofddoelen dit voorjaar

 

Ik neem aan dat je het EK in jouw Limburg in september ook aangekruist hebt?

Het EK zit zeker in mijn hoofd, maar ik moet natuurlijk eerst geselecteerd worden. Het zal afwachten worden tot het laatste moment. Binnen Alpecin-Deceuninck staat het EK in Limburg met stip aangeduid. Het zou leuk zijn mocht Philipsen kopman zijn bij de profs en dat ik bij de beloften mag aantreden.

 

Wat zijn je favoriete parcoursen?

De klassieke voorjaarskoersen. Als ik één droomkoers heb, dan is het Parijs-Roubaix. Verder liggen ook de kortere tijdritten me goed gezien mijn explosiviteit. De langere tijdritten liggen dan weer buiten mijn kunnen. De wedstrijden in lijn zullen nu qua afstand langer worden, maar daar heb ik geen schrik voor. Ik heb ook heel graag dat koersen hard gemaakt worden.


In 2022 won Sentjens solo Kuurne-Brussel-Kuurne bij de junioren (foto: VDB).

 

We gaan het over de wielermanager hebben. Is het de eerste keer dat je meedoet?

Nee, vorig jaar heb ik al meegedaan. Samen met een aantal collega’s bij ACROG-Tormans hadden we een minicompetitie. Ik weet niet meer hoeveelste ik uiteindelijk geworden ben, maar heel goed was het niet. Het is een leuk spel, maar niet gemakkelijk. Nu ben ik er ook weer even mee bezig geweest en ben tevreden dat mijn ploegje gelukt is. Ik weet eigenlijk niet of het in mijn voordeel speelt dat ik in het wielerwereldje zit. Als iemand tegenwoordig één goede uitslag rijdt, heeft iedereen het gezien. Met dank aan onder andere Procyclingstats…


Net zoals vorig jaar laat ik Wout van Aert uit mijn ploegje

Hebben een aantal profs tijdens de eerste stage met de ploeg al blijk gegeven van een goed vormpeil?

Bij ons in de ploeg zijn er een aantal renners die kunnen schitteren, zoals Axel Laurance. In de eerste etappe van de Ster van Bessèges heeft iedereen al kunnen zijn dat hij dik in orde is. Hij is de eerste die ik in mijn ploeg gezet heb. Ik ben ervan overtuigd dat hij het goed gaat doen.

 

De twee kopstukken binnen Alpecin-Deceuninck staan ook in je team: Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen.

Ik ben er heel zeker van dat beide heren zullen scoren. Als je ziet hoe Mathieu van der Poel deze winter al heeft rondgereden. Daarnaast weet ik ook hoe Jasper Philipsen er al voor getraind heeft. Hij heeft me echt gezegd van de klassiekers een groot doel te maken. Hij wil er nog beter in worden. Ik denk dat de samenwerking tussen Van der Poel en Philipsen dit jaar nog steeds optimaal zal zijn. De vorm van de dag gaat bepalen wie zich opoffert voor wie. Goede vrienden zoals zij gaan makkelijker aan elkaar toegeven wie de beste van hun twee is in koers.

 

Wout van Aert laat je dan weer links liggen?

Ik heb dat vorig jaar ook gedaan. Je kan niet alle toppers in je team zetten, want ik denk niet dat je met alle toppers aan boord altijd het meeste punten scoort. Mijn beste kameraad, een Wout van Aert-supporter, viel ook meteen op dat hij niet in mijn team stond. Hij kon er niet zo goed tegen. We zullen zien of ik de juiste keuze gemaakt heb.

 

Geen Van Aert dus, maar wel twee andere kleppers binnen Visma-Lease a Bike: Christophe Laporte en Tiesj Benoot.

Ik heb lang getwijfeld over Christophe Laporte, maar heb hem er toch ingezet. Hij rijdt enorm veel wedstrijden en elk jaar zie je hem hoog in de uitslagen terugkomen. Hij wint misschien niet altijd, maar is wel heel regelmatig. Zelfs in dienst van Van Aert. In Tiesj Benoot heb ik ook vertrouwen. De weelde binnen de ploeg gaat in zijn voordeel spelen om af en toe zijn eigen ding te kunnen doen. Wanneer precies zal afhangen van de wedstrijdsituatie.

 

Ik zie ook geen Tadej Pogacar?

Tadej Pogacar rijdt niet zoveel wedstrijden die deel uitmaken van de wielermanager. De wedstrijden die hij wel rijdt, moet hij ook altijd nog winnen. Hij zal wel in orde zijn, maar ik denk niet dat het een slimme zet zou zijn om hem te selecteren gezien zijn weinige wedstrijden in het voorjaar.


 

Je wacht geen transfer af om Remco Evenepoel in je ploegje te zetten?

Ik ben niet zo goed met transferstrategieën, maar gezien je vraag moet ik misschien overwegen om Remco Evenepoel later in mijn ploeg te transfereren. (lacht)

 

Andere grote namen die je gekozen hebt, zijn Mads Pedersen en Arnaud De Lie. Niet echt een verrassing?

Wat Mads Pedersen betreft, baseer ik me op zijn huidige vorm en ook op zijn voorbije jaren. Hij heeft meermaals bewezen dat de klassiekers zijn koersen zijn. Dit voorjaar heeft hij er echt een doel van gemaakt om in de grotere wedstrijden te scoren.

 

Arnaud De Lie gaat overal in orde zijn, zowel in de semi-klassiekers als de monumenten. Ook hij heeft van het voorjaar een doel gemaakt. Vorig jaar heeft hij in de Omloop Het Nieuwsblad laten zien tot wat hij op dat moment al in staat was en is nu alleen nog maar beter geworden. Niet alleen hij, ook de ploeg. Ik ben heel benieuwd naar de prestaties van Lotto Dstny. Naast De Lie heb ik ook Cedric Beullens en Jasper De Buyst gepakt. De Lie gaat veel hebben aan Beullens die goed aan het rondrijden is en De Buyst zal wat meer kansen krijgen nu Ewan vertrokken is. Hopelijk kan ik met hen ook wat ploegmaatpunten scoren.

 

Je middenveld bestaat uit Kasper Asgreen, Michael Matthews, Matej Mohoric, Sam Welsford en Oier Lazkano.

Ik heb gekozen voor Michael Matthews, omdat velen hem in de klassiekers niet zullen pakken. Ik zie hem een beetje als de underdog. Matej Mohoric rijdt dan weer een breed programma en heeft elk voorjaar wel een piek in zijn vormpeil. Sam Welsford verkies ik boven Jordi Meeus. In de sprints is plaatsing belangrijk en met een lead-out als Danny Van Poppel komt dat zeker in orde. Verder heb ik gezocht naar leuke opties om mijn ploeg rond te krijgen en na wat opzoekingen ben ik bij Oier Lazkano uitgekomen. Hopelijk kan hij voor de verrassing zorgen.


Op het afgelopen WK voor junioren in Glasgow liet Sentjens zien een ware technicus op twee wielen te zijn.


Tussen de goedkope witte merels staan Intermarché-Wanty-ploegmaats Dries De Pooter en Georg Zimmermann.

Vorige week sprintte Dries De Pooter in de Ronde van Oman een paar keer naar een ereplaats. Ik denk dat hij in vergelijking met vorig jaar, toen hij veel wedstrijden voor het eerst heeft mogen rijden, een stap vooruit heeft kunnen zetten. Wie weet kan hij in bepaalde koersen in de juiste vlucht zitten en zo goede uitslagen rijden.

 

Georg Zimmermann heb ik, na even twijfelen, eerder voor de Ardennen gepakt. Het lijkt me geen slechte keuze, want het is iemand die kan presteren en tegelijk niet veel kost. Lenny Martinez is ook iemand voor het klimwerk. Met hem komt het zeker in orde. Hij zet steeds meer stappen voorwaarts.

 

Net zoals zijn ploegmaten Yves Lampaert en Tim Merlier heb jij het volste vertrouwen in Gianni Moscon?

Gianni Moscon gaat voor de verrassing zorgen. Hij gaat af en toe in dienst moeten rijden, maar in bepaalde koerssituaties kan hij zeker zijn eigen kans gaan. Bij Soudal Quick-Step gaat hij zich ook een stuk beter voelen.


Ik had nooit verwacht dat Paul Magnier een sprint zou winnen

 

De laatste naam betreft ene Gibbe Staes, je beste kameraad die vanaf dit jaar uitkomt voor UAE Team Emirates Gen Z (opleidingsploeg van UAE Team Emirates). We hebben tien wielermanagergeboden ontwikkeld en één daarvan luidt: kill your darlings. Dat heb jij duidelijk niet gedaan?

Ik heb hem gezegd dat hij me niet mag teleurstellen. (lacht) Zijn nieuwe ploeg is een goede omgeving voor hem. Daar gebeurt het regelmatig dat het programma van een renner als hij zeer snel wijzigt. Hij heeft dit jaar al van het grote werk mogen proeven op Mallorca en ik weet bijvoorbeeld ook dat hij in Nokere zal rijden. Hij mag telkens zonder enige druk de wedstrijden aanvatten. Hij is even oud als mij, dus het zal wennen worden aan het niveau. Het is moeilijk te zeggen wat voor type renner Gibbe Staes is. Tussen mijn twee teamstages door ben ik met hem gaan trainen op Mallorca. Meestal win ik de sprintjes onderweg. Enkel als het bergop gaat, krijgt hij er mij wel eens af. Laatst heeft hij één keer een hoge wattage getrapt. Ik heb het mogen horen. Nu denkt hij dat mij aankan… Met de wielermanager zal het een strijd op en naast de fiets worden!

 

Je bent met achttien lentes nog piepjong. Heb je enkele jonge renners in je hoofd die dit jaar wel wel eens zouden kunnen verrassen?

Sommigen waarvan ik denk dat ze goed voor de dag zullen komen, rijden niet veel koersen die deel uitmaken van de wielermanager. Isaac Del Toro heeft al gewonnen en Antonio Morgado komt op alle terreinen goed uit de verf. Ik ben ook verschrokken van Paul Magnier. Ik had nooit verwacht dat die ooit een sprint zou winnen. Bij de junioren was hij echt een smalle renner die bergop heel goed uit de voeten kon, maar ik wist niet dat er veel explosiviteit in hem zat.



Team van Sentjens:


__________________________________________________________________________________

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!


3.682 weergaven0 opmerkingen
bottom of page