top of page

Leve de fiets: de Tour is dit jaar Nederlandstalig

Bijgewerkt op: 6 jul. 2022

Wie dezer dagen naar de vlaggetjes in de uitslagen van de Tour kijkt, kan zich wel eens vergissen met een of andere kermiskoers rond een Vlaamse kerktoren of Hollandse windmolen. De Lage Landen zijn niet weg te slaan uit de top tien. Hier een paar cijfers die de dominantie van de Belgen en Nederlanders aantonen.


Yves Lampaert, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Wout van Aert maakten er al een feest van voor de Lage Landen. Bronnen: afp en Cor Vos


We zijn nog maar vier ritten ver en al vijf keer kon een renner uit de Lage Landen de handen in de lucht steken. Toegegeven, Jasper Philipsen had daar dinsdag weinig reden toe, maar de andere vier keer was het wel terecht. Vroeg of laat zullen die Franse journalisten toch eens hun arrogante oogkleppen naast zich neer moeten leggen en toegeven dat hun eigen koers een speeltuin is geworden voor de noordelijke buren waar ze zo graag op neerkijken. Boerenzonen, zoals Yves Lampaert het zo mooi verwoordde. Wel, de oogst is alvast aanzienlijk.


Het was diezelfde Lampaert die het feestje vrijdag in gang zette in de openingstijdrit. Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen sloten aan in de polonaise, Wout van Aert maakte er dinsdag een mooi kwartet van. Vier verschillende winnaars, de weelde is enorm. Vooral omdat ook achter de ritwinnaar de voertaal voornamelijk Nederlands was: Jasper Philipsen, Danny van Poppel, Dylan Teuns, Mathieu van der Poel en Bauke Mollema nestelden zich allemaal al een of meerdere keren in de top tien. Gooi daar nog een paar gele en groene truien bij en je weet dat we over een uitzonderlijk mooie Tourstart mogen spreken. De volgende grafieken geven die dominantie van de Lage Landen weer.



Welgeteld 45% van de top tienplaatsen werd bezet door een renner uit België of Nederland. Ook Frankrijk scoort hier nog tamelijk hoog. Maar wanneer we naar de UCI-punten kijken – de UCI beloont enkel de top vijf van elke rit met respectievelijk 120, 50, 25, 15 en 5 punten – zien we dat Frankrijk en de andere landen niet eens in de buurt komen. Het toont aan dat de dichte ereplaatsen steevast voor renners uit de Lage Landen waren. Maar liefst 85% van de uitgedeelde UCI-punten ging naar België (55%, 470 punten) of Nederland (30%, 265 punten).


Zekerheden op Tourmanager


Die dominantie toont zich natuurlijk ook op Sporza Tourmanager. Hoewel we het vaak afraden in onze tien geboden, brengt chauvinisme voorlopig wel degelijk op. Met 430 punten staat gele trui Wout van Aert op eenzame hoogte. Jasper Philipsen doet het met 190 punten verrassend beter dan ritwinnaars Jakobsen (158 punten) en Groenewegen (125 punten), Lampaert staat op een vierde plaats met 146 punten. Peter Sagan (135 punten) is de enige renner niet afkomstig uit de Lage Landen die zich voorlopig – met het nodige ellebogenwerk – in de top vijf wist te plaatsen.



Wereld van verschil met vroeger


Het is belangrijk om even stil te staan bij de prachtige resultaten van onze renners. De Tour is en blijft het allerhoogste toneel in de wielersport, het internationaal deelnemersveld is er sterker dan in eender welke andere koers. Bovendien moesten we het nog niet zo lang geleden met veel minder doen. Als we kijken naar het aantal ritoverwinningen in de laatste vijftien jaar beseffen we pas wat voor boerenjaren onze farmer's sons beleven.



Ook vorig jaar was de oogst al overweldigend met zeven stuks. Zien we een opwaartse tendens van Belgische (en in mindere mate Nederlandse) prestaties in de Tour? Klassiekers hebben Belgen en Nederlanders altijd kunnen winnen, maar die klassieke topcoureurs leken het vroeger toch iets lastiger te hebben tijdens het Franse circus. Tom Boonen mag dan wel zeven monumenten op zijn palmares hebben staan, Wout van Aert (één monument) behaalde nu al meer Touroverwinningen dan de Bom van Balen in zijn hele carrière. Of spreken we gewoon van een uitzonderlijke generatie?


Hoe dan ook mogen we onze beide handen kussen en moeten we deze prestaties koesteren. En toch nog even zeggen: de Tour is nog maar vier dagen (!) ver. De Roubaix-rit moet nog komen, Van Aert is nog maar juist opgewarmd en Van der Poel moet zien dat hij Wout niet te ver laat wegrijden in hun onderlinge strijd. Het beloven nog mooie dagen te worden. Leve de fiets!

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. En vergeet je niet in te schrijven in onze minicompetitie!

971 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page