top of page

Hand in eigen boezem: hoe scoorden onze tips op Sporza Wielermanager?Nu we met z’n allen bekomen zijn van drie loodzware Tourweken, is het tijd voor een kritische zelfreflectie. Ook voor De Lead-Out. Wat vinden we zelf van ons Tourdebuut? Welke renners hadden we niet mogen tippen? Hoe hebben onze andere tips het gedaan? Het kan altijd beter, maar het kan ook nóg slechter.


De witte merels (3-5 m)


Met onderscheiding geslaagd: Matej Mohoric (5 m), Ben O’Connor (5 m), Patrick Konrad (4 m)


Geslaagd: Alexey Lutsenko (5 m), Nacer Bouhanni (5 m)


De wielermanager staat of valt met witte merels. Wie op voorhand kan inschatten welke goedkope renners veel punten gaan pakken, die scoort goed op het spel. De grote namen domineerden deze Tour, dus waren er slechts zes ‘verrassende’ ritwinnaars. We zijn dan ook trots dat we met Matej Mohoric, Ben O’Connor en Patrick Konrad de helft daarvan getipt hadden.


Ook al stond Alexey Lutsenko in ons artikel over de aanvallers en eindigde uiteindelijk in de top-10 van het eindklassement, we hadden hem toch maar mooi getipt. Dat sprinter Nacer Bouhanni voor vijf miljoen de beste sprinter was die je kon vinden, hadden we ook meegedeeld. Lutsenko pakte 312 punten, Bouhanni 280 punten en daarmee staan ze ook in de top-20 van meest waardevolle renners voor hun prijs.


Tot slot willen we onszelf nog op de borst kloppen voor het tippen van witte merel Anthony Perez (3 m). De man was talloze keren in de aanval te zien en reed heel sterk (voor een renner van 3 miljoen), maar hij kwam telkens net te kort voor een mooie ereplaats. En daar kopen jullie dus niets mee, sorry.


Vergeten witte merels: Dylan Teuns (5 m), Nils Pollitt (5 m), Wout Poels (5 m), Franck Bonnamour (3 m)


Minder trots zijn we op de ritwinnaars en witte merels die we compleet over het hoofd gezien hebben. De ritoverwinningen van Teuns en Pollitt hadden we niet meteen zien aankomen, de sterke prestaties van bollenjager Poels en strijdlustjager Bonnamour al helemaal niet. Bonnamour is dé witte merel van deze Tour met vier top-10 plaatsen en wij, wij hadden hem niet getipt. Nogmaals onze excuses. Had jij Bonnamour wel in je team? Gelieve dan contact op te nemen met onze redactie, dan kunnen wij met pensioen.


De dark horses (6-7 m)


Met onderscheiding geslaagd: Wilco Kelderman (7 m), Michael Matthews (7 m), Mark Cavendish (6 m)


Velen geloofden er niet in vanwege zijn valpartijenhistorie, maar Nederlander Wilco Kelderman stond in onze tips voor het klassement. Met zijn vijfde plaats in het eindklassement en vijf top-10 plaatsen reed hij gewoon een dijk van een Tour. Pluimpje op onze hoed.


We haalden opgelucht adem toen Mark Cavendish presteerde. Vooraf waren er twijfels, maar we namen hem toch op in ons sprinterslijstje. Dat hij naar vier ritzeges zou spurten, had niemand zien aankomen. Zelfs wij niet. Met 770 punten haalde hij het podium van best scorende renners.


Ook Michael Matthews deed uiteindelijk wat we van hem verwachtten. Hij reed een vrij anonieme Tour, viste naast het groen, maar haalde wel vijf top-10 plaatsen en 411 punten.

We moeten het kunnen toegeven, de meeste van onze dark horses hebben ver onder de verwachtingen gepresteerd. En dat hadden we misschien wel moeten zien aankomen. Kragh Andersen, Greg van Avermaet, Warren Barguil, Jakob Fuglsang en Emanuel Buchmann zijn de grote gebuisden.


Vergeten dark horse: Jasper Philipsen (6 m)


We hebben ook een grote dark horse volledig over het hoofd gezien, een héle grote. In onze podcast hadden we het over de tandem Merlier-Philipsen, maar in ons sprintersartikel hebben we Philipsen toch links laten liggen. Petje af voor de constante prestaties van Jasper Philipsen in deze Tour. Hij stond er élke keer en hij stond niet in onze tips. Ja, dat is een schande en ja, er zal intern een grondig woordje over gepraat worden.


De favorieten


We moeten er niet veel woorden aan vuil maken, zelfs ons grootmoeder wist dat niemand aan de hielen van Tadej Pogacar zou komen. Ook ons bompa wist vooraf dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel de nodige punten gingen opleveren. Met die eer gaan we dan ook niet lopen. De valpartij van Roglic was niet onze schuld, maar het tippen van Geraint Thomas en Miguel Angel Lopez was achteraf bekeken wel vrij gênant. Ook voor het tippen van sprinters Arnaud Démare en Peter Sagan willen we ons verontschuldigen. Wat Marc Hirschi in deze Tour kwam doen en wat hij in onze tips stond te doen, weten we ook nog altijd niet.


Niemand kan de toekomst voorspellen, ook wij niet. Met De Lead-Out doen we toch een poging, maar dat loopt dus niet altijd even gesmeerd. Heb je toch iets gehad aan onze tips? Proficiat! Was je er helemaal niets mee en hebben we drie weken van jouw leven verpest? Ook proficiat!


1.344 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page