top of page

GP Samyn: prachtkoers zonder puntenstress

Het openingsweekend is nog maar net voorbij en daar is de volgende koers al. Met de GP Samyn gaat morgen traditioneel het Waalse wielerseizoen van start. Het vormt meteen ook de eerste manche van de Bingoal Cycling Cup. Wij maken een analyse van het parcours, de vorige edities en de favorieten.


Foto: Luc Claessen, Getty Images


Velen onder jullie zullen diep ontgoocheld geweest zijn bij het bekijken van de Sporza Wielermanager-kalender. De GP Samyn maakt er ook dit jaar geen deel van uit. Sporza-journalist Hannes Tahon gelooft dat de Waalse openingskoers volgend seizoen wel opgenomen zal worden in het spel: “Le Samyn zenden we nog niet lang uit, daarom was die nog niet in de kalender opgenomen. Op termijn, misschien volgend jaar wel, zou Le Samyn ook kunnen meetellen voor de Sporza Wielermanager.” Be prepared!


Parcours


Tussen de Henegouwse steden Quaregnon en Dour krijgen de renners 205,4 km voor de wielen geschoven. De aanloopfase verloopt grotendeels vlak, maar de laatste 100 kilometer zit vol met obstakels. Het lokale circuit van 26,6 kilometer moet vier keer worden afgelegd en bevat om te beginnen de kasseien van de Rue du Vert Pignon. Vervolgens wachten de kasseiklimmetjes de Côte de la Roquette, de Chemin de Wihéries, de Côte des Nonettes en de Côte du Calvaire. De beslissing kan ook nog altijd vallen op de Rue de Belle Vue: een smalle kasseistrook waar de wind vrij spel heeft. Een sprint met een uitgedunde groep behoort eveneens tot de mogelijkheden op de licht oplopende finishstrook in Dour.


Het startschot van de 52ste editie van de GP Samyn wordt om 12u30 gegeven in Quaregnon. Tussen 17u10 en 17u38 weten we wie de handen in de lucht mag steken in de straten van Dour.Vorige edities


De editie van vorig jaar was een open en attractieve wedstrijd met steeds veranderende situaties. Het regende aanvallen, maar Deceuninck-Quick-Step controleerde keer op keer. Vooral Tim Declercq - wie anders - verrichte berewerk. Op de laatste kasseistrook probeerde ploegmaat en uittredend winnaar Florian Sénéchal nog tevergeefs weg te snellen van zijn medevluchters. Uiteindelijk sprintte een groep van twaalf renners voor de zege. De Fransman Hugo Hofstetter toonde zich de snelste en schreeuwde het uit van vreugde. Onze landgenoot Aimé De Gendt moest voor het tweede jaar op rij tevreden zijn met zilver. De piepjonge David Dekker, zoon van ex-profrenner Erik, vervolledigde het podium.


Top vijf vorig jaar:

  1. Hugo Hofstetter

  2. Aimé De Gendt

  3. David Dekker

  4. Clément Venturini

  5. Florian SénéchalDe erelijst van de GP Samyn bevat heel wat klinkende namen. In 2019 leek Tim Declercq even op weg naar de zege, maar werd in extremis nog bijgehaald. Niet getreurd voor ‘El Tractor’, Florian Sénéchal won de sprint van een select groepje en zo bleef de zege binnen The Wolfpack. Niki Terpstra, ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, pronkt twee keer op de erelijst. In 2016 en 2018 mocht de Nederlander de handen in de lucht steken, telkens in barre weersomstandigheden. Nog twee ronkende namen die ooit de GP Samyn gewonnen hebben, zijn Philippe Gilbert (2008) en Arnaud Démare (2012). De laatste Belgische overwinning dateert van 2017. Toen trok Guillaume van Keirsbulck het laken naar zich toe. Van Keirsbulck zit dit jaar zonder team en moet het klassieke voorjaar noodgedwongen vanuit zijn zetel volgen.


Winnaars van de laatste tien edities:


2020: Hugo Hofstetter

2019: Florian Sénéchal

2018: Niki Terpstra

2017: Guillaume Van Keirsbulck

2016: Niki Terpstra

2015: Kris Boeckmans

2014: Maxime Vantomme

2013: Aleksej Tsatevitsj

2012: Arnaud Démare

2011: Dominic Klemme


Favorieten


Mathieu van der Poel is de blikvanger en de uitgesproken favoriet in de GP Samyn. In hoeverre zal de Nederlander hersteld zijn van zijn lange aanval in Kuurne-Brussel-Kuurne afgelopen zondag? Krijgen we opnieuw een machtsontplooiing te zien? Hij kan in en rond Dour alvast rekenen op de steun van onder andere Jasper Philipsen, Dries De Bondt en Tim Merlier.


De tegenstand moet komen van kasseivreters Sep Vanmarcke, John Degenkolb, en Niki Terpstra. Ook de Franse ex-winnaars Florian Sénéchal (2019) en Hugo Hofstetter (2020) staan aan de start. Zij zullen zich ongetwijfeld opnieuw willen laten zien. Deceuninck - Quick-Step heeft naast Florian Sénéchal zoals gewoonlijk nog een aantal ijzers om in het vuur te gooien. Denk aan Jannik Steimle en Alvaro Hodeg. Wie weet kan 30-voudig ritwinnaar in de Tour Mark Cavendish wel verrassen, maar allicht zal dit terrein hem te zwaar uitvallen. En wat met Tim Declercq? Hij liet al een aantal fraaie dingen zien in de GP Samyn. We zouden hem een overwinning zo hard gunnen.


Verder is het uitkijken naar de Belgen Stan Dewulf, Dimitri Claeys, Aimé De Gendt en Jelle Wallays. Zorgen zij voor een uitschieter? Een overwinning zou hun carrières in ieder geval een flinke boost geven. Ook sprinters Timothy Dupont, Piet Allegaert en Gerben Thijssen kunnen misschien overleven. En dan heb je nog de Noren van Uno-X Pro Cycling Team. Na hun collectieve knalprestatie in Kuurne-Brussel-Kuurne afgelopen zondag, krijgt het team opnieuw de kans om te schitteren. Leggen de mannen van Uno-X met Jonas Iversby Hvideberg, Erik Nordsaeter Resell, Kristoffer Halvorsen en Markus Hoelgaard andermaal een ‘plus vier’ op tafel?

 

Blijf up-to-date van al het nieuws in wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!
237 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page