top of page

Giro-commentator Jeroen Vanbelleghem: “Ik kan bijna alle renners op zicht herkennen"

Bijgewerkt op: 7 mei 2021

Een Belg en een Nederlander kruipen samen in een veel te klein commentaarhok. Zegt de een tegen de ander: “Hé, kijk Jeroen! Wat leuk, een ezel!” Het zou het begin van een slechte Nederlandermop kunnen zijn, al kan u maar beter wennen aan dit soort uitspattingen van het olijke duo Jeroen Vanbelleghem - Karsten Kroon. Vanaf zaterdag sluiten ze zichzelf drie weken lang op in hun bureau om commentaar te geven bij de Ronde van Italië: “Karsten geeft commentaar op zo’n tweehonderd kilometer van mij.”In Nederland wordt hij ‘De BabbelBelg’ genoemd, in Vlaanderen is Jeroen Vanbelleghem vooral gekend als de Giro-stem van Eurosport.


Klaar voor de Giro?


Ik neem dagelijks twee à drie uur de tijd om mij voor te bereiden. In de weken voor een belangrijke wedstrijd gaat het in de kranten natuurlijk meer en meer over die koers waardoor je jezelf automatisch voorbereidt. Ik heb nog wat tijd voor de start van de Giro dus dat komt in orde.


Vertel, hoe bereidt een wielercommentator zich voor op een koers? Michel Wuyts noteert alles netjes in zijn befaamde fichebak, doe je dat ook?


Die fichebak is eigenlijk achterhaald want je kan alle uitslagen online raadplegen. Ik ben drie jaar geleden begonnen met een digitale fichebak in een Word-document, waarin ik een lijst heb met alle renners. Daar schrijf ik dan een verhaaltje bij, dat kan gaan over een valpartij, over hun kinderen of over blessures. Tijdens de televisie-uitzending zoek ik de renner dan gewoon op via Ctrl + F, zo heb ik meteen alle informatie.


Het is nochtans niet gemakkelijk om renners te herkennen met die brede zonnebrillen of een donker regenjasje.


Het is inderdaad niet gemakkelijk, maar wel een van mijn sterke punten. Weet je, in mijn studentenperiode keek ik alleen maar naar de koers. Ik keek ook naar de kleinere wedstrijden, dan leer je het snel. Ik weet bijvoorbeeld hoe Giovanni Carboni van Bardiani op zijn fiets zit, daarnaast elimineer je ook op basis van het parcours, het type renner en de lengte. Ik kan bijna alle renners uit de World Tour op zicht herkennen.


"Ik ben drie jaar geleden begonnen met een digitale fichebak in een Word-document"

Hoe weten jullie in de commentaarcabine wanneer er reclame aankomt?


Dat wordt doorgegeven in ons oortje vanuit de centrale dienst in Parijs. Ze kondigen dan bijvoorbeeld aan "one minute to break" of "one minute to interview". Dan beginnen wij met afronden. Wanneer het nog dertig seconden is herhalen ze die boodschap en bij tien beginnen ze met aftellen. "Ten, nine, eight, ..."


Zijn die verplichte onderbrekingen niet storend voor jezelf als commentator?


We waren het gewoon om tijdens die reclamepauzes een bezoek te brengen aan het toilet , een koffietje te drinken of wat te overleggen met elkaar. Door de Eurosport Player kan de kijker de koers de hele tijd live volgen. In het begin moesten we ons wel aanpassen, we zijn nu continu commentaar aan het geven.


Af en toe moet je toch eens pauze nemen, hoe spreek je dat met elkaar af?


Dat gebeurt via Whatsapp, sinds de coronapandemie zitten we niet meer samen in ons commentaarhok. De afgelopen zeven maanden heb ik commentaar gegeven vanuit mijn bureau in Drongen. Karsten geeft dan commentaar vanuit zijn bureau in Vroenhoven, op zo'n 200 kilometer van mij.


Is dat niet lastig?


We kunnen nu niet zoveel overleggen voor of tijdens de koers, het is natuurlijk gemakkelijker als je gewoon naast elkaar kan zitten. Karsten en ik werken al een tijdje samen dus we zijn intussen wel op elkaar ingespeeld. We kennen elk onze rol en hebben ervaring opgebouwd in het vak.


Zat die koersmicrobe altijd al in je?


Ik wou altijd al wielercommentator worden. Tot mijn vijftiende telde alleen maar het voetbal, ik droomde dan ook van een carrière als voetbalcommentator. Alles is veranderd toen Tom Boonen wereldkampioen werd in Madrid. Sinds die overwinning van Boonen heb ik de koersmicrobe écht te pakken gekregen.


Hoe kom je terecht in het vak, is dat via een sollicitatie?


Ik zag op Twitter een vacature van Eurosport voor een wielercommentator, die kans kon ik niet laten liggen. Ik ben toen naar Amsterdam gereisd om een test af te leggen. Die was blijkbaar goed genoeg want ik heb mijn studies meteen stopgezet om aan de slag te gaan als wielercommentator. Het was niet evident om op mijn 21ste alleen in Nederland te gaan wonen.


"Alles is veranderd toen Tom Boonen wereldkampioen werd in Madrid"

Kijk je dan op naar je Vlaamse collega's, Michel Wuyts en José de Cauwer?


Vroeger, als beginnend journalist keek ik natuurlijk wel op naar die ervaren wielercommentatoren. Met Michel heb ik wel een goed contact, maar een vriendschap kan je dat niet noemen. Na tien jaar aan de slag te zijn als commentator heb ik al wat ervaring in het vak opgebouwd.


Kijk je soms wedstrijden uitgesteld om je eigen commentaar nog eens te analyseren?


Vroeger meer dan nu. Het is gewoon onmogelijk om alles terug te luisteren, dat neemt veel te veel tijd in beslag. Als we samen in de zetel zitten en er is niet zoveel op televisie, zap ik nog wel eens naar Eurosport om de herhaling te bekijken. Het is nooit een prettig gevoel om naar jezelf te luisteren. Soms denk ik dan wel "Waarom praat ik daar niet rustiger?"


De vorige marathoneditie van Milaan-Sanremo zal je wellicht niet herbekeken hebben. Je gaf meer dan zeven uur lang commentaar terwijl er nauwelijks iets noemenswaardigs gebeurde.


Dat was niet alledaags maar het blijft mijn job. Karsten zag het niet zitten om een hele dag commentaar te geven, hij beseft zelf ook wel dat zo een lange uitzending niks voor hem is. Daarvoor kan hij zich niet lang genoeg concentreren. Zo'n lange uitzending moet je proberen wat amusanter te maken door te bellen met bekende figuren uit het wielrennen, zo hebben we onder andere Johan Museeuw even gebeld.


Was dat een van de zwaarste koersen die je al hebt becommentarieerd?


Ik heb al vaak commentaar gegeven bij het WK, de Ronde van Vlaanderen of Parijs - Roubaix. Die wedstrijden zijn een genot waar je de hele week naar toeleeft. Dat komt vooral door het parcours en de media-aandacht, dat heb je met Milaan-Sanremo niet. Weet je, een Touretappe kan ook lastig zijn. Ik herinner me nog een vlakke rit naar Vittel met Guillaume van Keirsbulck in de vlucht. Zo een sprintersrit becommentariëren is de hel.


Wat doe je dan om die 'dode uren' door te komen?


Een goede voorbereiding is noodzakelijk, ik maak zelf veel notities. Daarnaast krijgen we ook veel documenten van de organisatie, zo is er het routeboek en krijgen we een kastelenboek met uitleg en foto's. Voor uitslagen en statistieken kunnen we terecht op het internet.

"Zo een sprintersrit becommentariëren is de hel"

Je hebt het routeboek ongetwijfeld al bekeken, mogen we dromen van Roze Remco?


Ik denk niet dat hij de Giro kan winnen. Evenepoel is een geweldig talent maar we mogen niet vergeten dat hij 266 dagen niet gekoerst heeft. Het is voor iedereen onduidelijk waar hij staat, ook voor hemzelf.


Zijn ploegmaat Almeida werd vorig jaar al vierde. Is de Portugees kandidaat-eindwinnaar?


Ja, al reed hij vorig jaar wel zonder verwachtingen rond. Dit jaar verwacht iedereen toch een top vijf in het algemeen klassement. Almeida is wel een goede tijdrijder en kan bergop mee met de besten, maar ik zie hem de Giro niet winnen.


Wie wel?


Simon Yates is voor mij de topfavoriet. Ik vind het een fantastische renner die altijd aanvalt. Bovendien heeft hij nog een rekening te vereffenen met de Giro.

Yates en Almeida staan al in je top vijf, welke andere renners zie je nog meestrijden voor het podium?


Egan Bernal heeft niet veel gekoerst dit jaar maar zal wel op het podium eindigen. Trek-Segafredo heeft ook een hele sterke ploeg. Ik ben bijvoorbeeld een superfan van Giulio Ciccone, maar die gaat in de Vuelta voor het klassement. Zijn ploegmaat Vincenzo Nibali mikt deze Giro op het klassement, maar de Haai van Messina is geblesseerd geweest en de Nederlander Bauke Mollema wil ritten winnen. Dus schrijf Hugh Carthy maar op, al zal Mikel Landa er ook dichtbij zitten.


Landa lijkt ook een zekerheid op top vijf, kunnen we hetzelfde zeggen van Caleb Ewan in de spurt?


Ewan is de grote man, van hem verwacht ik etappezeges. Ik hoop dat Gaviria zijn oude niveau weer kan terugvinden, hopelijk kan hij terugkeren met een ritzege. We mogen ook Peter Sagan niet vergeten, zoals altijd zal hij zich weten te plaatsen in de spurt.


Een andere spurter die ook terugkeert is Dylan Groenewegen, zal hij zich al meteen in een massaspurt durven smijten?


Ik denk dat wel dat Groenewegen een rit kan winnen, anders zou hij niet aan de start staan.


Welke ontvangst zal hij krijgen in het peloton?


Ik denk niet dat hij de eerste dagen veel steun uit het peloton zal krijgen. Het zal wennen worden, zeker bij Deceuninck - Quick-Step zullen ze wat terughoudender zijn.


Nederland wint dus minstens een rit met Groenewegen, hoeveel etappezeges mogen we van onze landgenoten verwachten?


Ik denk dat we toch wel mogen mikken op drie à vier etappezeges. Merlier eentje in de sprint, Evenepoel in de tijdrit en twee in de vlucht. We hebben eigenlijk heel veel Belgen die in een vrije rol aan de start komen: Harm Vanhoucke, Kobe Goossens, Gianni Vermeersch, Quinten Hermans. En houd ook maar rekening met Thomas De Gendt, die zal zijn vormcurve willen aanscherpen richting de Tour.


Interessante dark horses, met welke witte merel moeten we nog rekening houden?


Fausto Masnada, al is het nog maar de vraag of hij een vrije rol kan krijgen van de ploeg. Ruben Guerreiro, Clement Champoussin, Luis Leon Sanchez, Pello Bilbao, Quinten Hermans, Dan Martin en Matteo Fabbro zie ik als mogelijke rittenkapers.


En bij kleinere ploegen zoals Bardiani, Androni Giocattoli en Eolo-Kometa?


Ik kijk uit naar Cepeda en de 18-jarige Ponomar. Bij Eolo-Kometa verwacht ik wel iets van Ravasi, die maakte indruk bij de beloften maar bleef wat hangen bij Team Emirates. Bardiani is echt wel het zwakke broertje van deze Giro.


Misschien een top 10 met Fiorelli in de sprint?


Misschien, al hebben ze met Visconti en Battaglin ervaren mannen in hun rangen die kunnen meegaan in een vlucht.


Hou je zelf ook van pronostiekjes?


Als student was ik een enorme pronostieker, die fantasy games zijn natuurlijk wel een leuk concept. Aangezien ik nu zelf commentaar geef heb ik helaas geen tijd meer om dat allemaal op te volgen.


Mocht je toch tijd hebben, je bent altijd welkom in onze minicompetitie.


Ik zal het onthouden en veel kijkplezier in de Giro hè.


Het wordt genieten, ciao.

 

Doe jij het beter in de Sporza Tourmanager? Hou dan zeker onze sociale mediakanalen Facebook, Twitter en Instagram! in de gaten. De Lead-Out biedt je de komende weken nog meer fantastische tips, spectaculaire statistieken en verrassende interviews.

5.912 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page