top of page

Annemiek Van Vleuten koningin van de Sporza Wielermanager voor vrouwen

Het vrouwenwielrennen wordt steeds populairder, maar een eigen Sporza Wielermanager-spel zat er alvast dit jaar nog niet in. Welke verrassende namen zouden veel punten gescoord hebben voor de Sporza Wielermanager? Welke rensters hebben het voorjaar gedomineerd? Wij gingen op onderzoek, plakten zelf prijzen op de rensters en stelden met een budget van 110 miljoen het sterkst mogelijke vrouwenteam samen.

Foto: Cédric Warlop


Je zou denken dat er aan de top van het vrouwenwielrennen veel rensters aan elkaar gewaagd zijn, maar Annemiek Van Vleuten (12 m) stak er afgelopen voorjaar toch met kop en schouders bovenuit. De 38-jarige Nederlandse staat dan ook als kopvrouw in ons ‘Team van het Voorjaar’. Met onder meer winst in Dwars Door Vlaanderen, De Ronde van Vlaanderen en een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik zou ze maar liefst 403 punten voor de Sporza Wielermanager gescoord hebben. Om een idee te geven van hoe sterk de prestaties van Van Vleuten waren: Wout van Aert was de primus bij de mannen met 379 punten.


Met Demi Vollering (8 m) en Anna Van der Breggen (12 m) van het sterke SD Worx kleurt de top drie volledig oranje. De 24-jarige Vollering pakte 323 punten en staat daarmee verrassend op de tweede plaats. Vooral in het afsluitende vierluik deed ze het fenomenaal: tweede in de Brabantse Pijl, tweede in de Amstel Gold Race en winst in Luik-Bastenaken-Luik. De ervaren wereldkampioene Van der Breggen (31) is een zekerheid op winst in de Waalse Pijl: ze deed dat dit jaar voor de zevende (!) keer op rij. Hoed af!De eerste niet-Nederlanders in ons ‘Team van het Voorjaar’ zijn Elisa Longo Borghini (9 m) en Grace Brown (8 m). Geen overwinning voor de Italiaanse allroundster Longo Borghini, wel een hele resem ereplaatsen: tweede in de Strade, vierde in De Ronde, derde in de Waalse Pijl en derde in Luik. De Australische Brown won in De Panne en werd tweede in Nokere. Nog maar eens het bewijs dat de kleine koersen op Sporza Wielermanager doorslaggevend kunnen zijn! Borghini en Brown hielden ervaren rot Marianne Vos (11 m) achter zich en dus was de Nederlandse, ondanks winst in de Amstel, net te duur om in ons team op te nemen.


Kunnen we Emma Norsgaard (5 m) de revelatie van het voorjaar noemen? De 21-jarige Deense kampioene deed het vorig jaar al niet slecht en reed dit jaar voor het eerst een volledig Vlaams voorjaar mee. De snelle vrouw van Movistar werd maar liefst drie keer tweede: in de Omloop, De Panne en de Scheldeprijs. Volgend jaar staat het talent gegarandeerd eens op de hoogste trede.


Belgische trots Kopecky


Met pijn in het hart konden we slechts één Belgische renster selecteren, maar wat voor één! Lotte Kopecky (8 m) zette het Belgische vrouwenwielrennen op de kaart en reeg de ereplaatsen aan elkaar. Drie keer vierde (Omloop, Nokere en De Panne) en een tweede plaats in Gent-Wevelgem, het leverde Kopecky 211 punten op. De 25-jarige uit Rumst won dit jaar wel de GP Le Samyn, maar die koers telde jammer genoeg niet mee voor de Sporza Wielermanager. Kopecky is onze Belgische hoop om de Nederlandse hegemonie in het vrouwenwielrennen te doorbreken.


De laatste vrouw die meer dan 200 punten kon sprokkelen is Elisa Balsamo (5 m). De 23-jarige Italiaanse verraste als sprinterstype vooral met haar derde plaats in de Brabantse Pijl. Ze werd eerder al derde in de Scheldeprijs, vierde in Gent-Wevelgem en vijfde in De Panne.


De rest: combinatie talent-ervaring


Verder maakten de volgende dames indruk tijdens het voorjaar en verdienen ze een plaatsje in ons team:

 • Ludwig Cecilie Uttrup (DEN): 7 m - 140 punten

 • Ruth Winder (UK): 5 m - 109 punten

 • Ashleigh Moolman (ZAF): 5 m - 91 punten

 • Lisa Klein (DUI): 3 m - 88 punten

 • Leah Thomas (USA): 3 m – 81 punten

 • Marta Cavalli (ITA): 4 m – 79 punten

 • Mavi Garcia (SPA): 3 m – 78 punten

 • Juliette Labous (FRA): 2,5 m – 69 punten

 • Kristen Faulkner (USA): 2,5 m – 61 punten

 • Alexis Ryan (USA): 2,5 m – 55 punten

 • Vittoria Guazzini (ITA): 3 m – 54 punten

 • Emilie Moberg (NOR): 2,5 m – 50 punten

Een speciale vermelding geven we aan onze ‘witte merels’ Juliette Labous en Vittoria Guazzini. De 22-jarige Labous kan aardig tijdrijden en gaat ook vlot over de heuvels. Met haar zesde plaatsen in de Waalse en Brabantse Pijl gaf ze haar visitekaartje bij de profs af. De Italiaanse Guazzini, ook een sterke tijdrijdster, is met haar twintig lentes een van de jongste en grootste talenten uit het vrouwenpeloton. Dit jaar werd ze vierde in Dwars Door Vlaanderen en twaalfde in de Brabantse Pijl. Áls er volgend jaar een Sporza Wielermanager voor vrouwen komt, zet je deze twee talenten maar beter in je ploeg!


Ons volledige team:
*De punten werden berekend op basis van de tien voorjaarsklassiekers die de vrouwen reden: Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Nokere Koerse, Brugge-De Panne, Gent-Wevelgem, Dwars Door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs, Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik


*De prijzen van de rensters zijn inschattingen die we zelf maakten op basis van statistieken op Procyclingstats.com

 

Mis geen enkele spectaculaire statistiek, verrassend interview of belangrijke voorbeschouwing via onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram!

346 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page